Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova, 1920
Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Mogoreanu: De ce gazul importat prin gazoductul Iași-Chișinău nu poate fi ieftin

© Sputnik / Павел Паламарчук / Trecere la banca de fotografiiКомпрессорная установка месторождения природного газа.
Компрессорная установка месторождения природного газа. - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele Asociației Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu, a comentat intenția Guvernului Republicii Moldova de a negocia cu Uniunea Europeană achiziționarea de volume suplimentare de gaze din România.
Potrivit președintelui Asociației Consumatorilor de Energie, gazoductul Iași-Chișinău nu va acoperi volumele de gaz necesare Republicii Moldova, deoarece nu este finalizat fizic și astăzi este imposibil să-l punem rapid în funcțiune. De asemenea, este important să înțelegem despre ce fel de gaz vorbim.
"Dacă este vorba de gaz adus prin invers din România, atunci despre ce preț putem vorbi?" - s-a întrebat retoric, în studioul Sputnik Moldova, președintele Asociației Consumatorilor de Energie, Nicolae Mogoreanu.
"Am discutat cu lucrătorii responsabili de gazoductul Iași-Chișinău, care trece prin Ungheni. Nu miroase deloc a gaz ieftin. Credeți că cei din România vor vinde gaze Moldovei la un preț mai mic decât cumpără gaz pentru propria lor țară? În România, costul gazului este mai mare decât în ​​Moldova. Iarna trecută, din cauza lipsei de gaze contractate, România a trebuit să cumpere gaz în mod urgent și în volume neplanificate", a spus expertul.
În concluzie, Mogoreanu a fost de acord că este posibil să se caute surse alternative de gaz pentru Moldova. Cu toate acestea, el spune că Rusia are buni analiști care au luat în considerare posibilele opțiuni, astfel încât Moldova nu va putea să ocolească Gazpromul.
Fluxul de știri
0