Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Arderea frunzelor: Pericol de îmbolnăvire cu cancer

© Sputnik / Miroslav RotariОсень
Осень  - Sputnik Moldova, 1920, 16.10.2021
Abonare
Specialiștii atrag atenția asupra riscurilor la care se expun oamenii după arderea deșeurilor vegetale.
CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. Arderea incompletă a resturilor vegetale împreună cu alte formează combinaţii policiclice, benzapirena, care are cea mai periculoasă acţiune, fiind un cancerigen puternic. Despre aceasta anunță specialițtii Inspectoratului pentru Protecția Mediului Chișinău. Într-un comunicat de presă, șeful IPM Chișinău, Lilian Munteanu precizează că în zilele cu aer umed şi ceaţă, microparticulele de fum interacţionează cu vaporii de apă, formând smogul oxidant, care afectează îndeosebi organele respiratorii.
Incendiu de vegetație - Sputnik Moldova, 1920, 07.03.2021
Societate
Informează-te: Ce amendă riști dacă dai foc la frunzele uscate
Totodată, acesta menționează că substanţele nocive care se elimină de la arderea deşeurilor, resturilor vegetale şi a frunzelor se acumulează în stratul inferior al atmosferei – zona de activitate umană intensă şi în consecinţă sunt afectați copiii, bătrânii, bolnavii de boli respiratorii, precum şi biodiversitatea.
Очистка реки Бык - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2021
Societate
Sute de saci cu deșeuri, adunați în urma acțiunii de salubrizare a albiei râului Bâc
Pentru evitarea poluării mediului se recomandă ca populaţia să colecteze deşeurile separat, iar resturile vegetale şi frunzele pot fi depozitate şi acoperite cu sol, astfel, frunzele vor fi supuse unui proces de fermentare şi se vor transforma în compost, care va putea fi utilizat ca îngrăşământ natural pentru terenurile agricole.
La Vulcănești arde a treia zi consecutiv poligonul de deșeuri  - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Accidente
Bombă ecologică la Vulcănești: Trei zile la rând arde poligonul de deșeuri
De precizat, arderea deșeurilor vegetale și a frunzelor uscate este o încălcare a legislaţiei ecologice şi se sancţionează conform Codului contravenţional al Republicii Moldova. Articolul 154 alineatul 1 prevede amendă în mărime de la 600 de lei până la 1 200 de lei pentru persoane fizice şi amendă de la 6 000 de lei până la 9 000 de lei pentru persoane juridice. Totodată, articolul 115 alineatul 3 prevede amendă în mărime de la 3 000 de lei până la 4 500 de lei pentru persoane fizice şi amendă de la 12 000 de lei până la 15 000 de lei pentru persoane juridice.
Prin urmare, IPM Chișinău vine cu un îndemn către locuitorii municipiului Chișinău să sesizeze contravențiile de mediu prin apel la serviciul unic 112.
Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2020
Republica Moldova
Problema gunoiului: Cum să salvăm țara de deșeuri
Fluxul de știri
0