Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Se ia în calcul și acest scenariu: Școlile s-ar putea închide din cauza crizei gazelor

© Sputnik / Mihai CarausȘcoală
Școală - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2021
Abonare
Hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale din 13 octombrie are un subpunct din care rezultă că procesul de studii ar putea fi sistat sau s-ar putea desfășura online, având în vedere starea de alertă pe piața gazelor naturale.
CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. Hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale din 13 octombrie prevede mai multe acțiuni pe care trebuie să le întreprindă Ministerul Educației și Cercetării în condițiile stării de alertă pe piața gazelor naturale.
„Ministerul Educației și Cercetării va evalua, în comun cu autoritățile publice locale, în termen de 14 zile, capacitatea și necesitățile de funcționare a instituțiilor de învățământ publice și private în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale. Va elabora scenarii pentru desfășurarea procesului educațional în condițiile situației excepționale pe piața gazelor naturale (regim online, sistarea, etc)”, se menționează în hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale.
Cu alte cuvinte, se ia în calcul atât desfășurarea procesului de studii în regim online, cât și sistarea acestuia.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Editoriale
Spînu recunoaște că e incapabil să rezolve problema gazelor? „Sunt prea tânăr...”
Amintim că pe 13 octombrie ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat într-o conferință de presă instituirea stării de alertă în sectorul gazelor naturale.
Anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Luni acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor.
Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2021
Analize și opinii
Mărgineanu: Nu poți să scuipi în față o țară de la care ceri reducere la livrarea gazelor
Oficialul și-a ieșit din fire atunci când presa a solicitat mai multe detalii privind eșecul întâlnirii cu Miller, el cerând ca jurnaliștii să nu insiste pe acest subiect și că el din capul locului știa că nu va fi primit de directorul general al Gazprom.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Editoriale
Guvernarea Sandu renunță la aroganța afișată față de ruși?
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, pentru că, afirmă el, condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom, care va începe să poarte discuții deja în această săptămână.
Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0