Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Spînu recunoaște că e incapabil să rezolve problema gazelor? „Sunt prea tânăr...”

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Abonare
După ce mai întâi a dat asigurări că situația legată de livrarea gazelor Moldovei este sub control, apoi a decretat stare de urgență în domeniu energetic, Spînu îi acuză acum pe comuniști de toate relele și spune că ei sunt de vină de situația în care s-a pomenit țara.
Subiectul asigurării Republicii Moldova cu gaze naturale a devenit în ultima vreme cap de afiș pentru presa de la Chișinău. Toată lumea este îngrijorată de prețul care va negociat cu concernul rus Gazprom, având în vedere că cel plătit de țara noastră în octombrie, conform contractului prelungit cu o lună, este de 790 de dolari pentru mia de metri cubi. Prin comparație, la începutul acestui an prețul pentru aceeași cantitate era de puțin peste 200 de dolari.
După ce a revenit de la Sankt Petersburg, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a dat asigurări că situația este sub control, deși nu s-a ajuns încă la nicio înțelegere cu Gazprom. El a spus că există și un „plan B” care prevede că Moldova ar putea recurge la resurse de alternativă. Ce-i drept, nici aici nu a oferit un răspuns care să ne încălzească, la propriu și la figurat.
„Alternativa este România, Ucraina, țările apropiate. Suplimentar este Uniunea Europeană. Noi putem transporta gazele din toate sursele pe care le avem”, a spus Spînu.
Asta deși Ucraina primește gaz în regim revers, iar România obține 20% din gazul consumat tot din Federația Rusă, pe fondul diminuării producţiei interne.
Elanul vicepremierului pare să se lovească însă de realitatea dură - acea realitate pe care, probabil, abia acum începe să o conștientizeze. Se pare că Spînu nu a sesizat până acum că s-a încheiat era lozincilor și promisiunilor electorale. A venit timpul acțiunilor concrete. Preocuparea lui este acum ca oamenii să nu înghețe în case la iarnă.
De altfel, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale nici măcar nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller, pentru a discuta livrarea gazelor rusești pentru Moldova. Acest lucru l-a recunoscut chiar Andrei Spînu în cadrul conferinței de presă.
„Din păcate, din motive obiective nu am discutat cu domnul Miller. Sper să reușesc să am această discuție în perioada următoare", a declarat Spînu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Editoriale
Guvernarea Sandu renunță la aroganța afișată față de ruși?
El și-a ieșit din fire atunci când presa a solicitat mai multe detalii privind eșecul întâlnirii cu Miller, cerând ca jurnaliștii să nu insiste pe acest subiect și că el din capul locului știa că nu va fi primit de directorul general al Gazprom.
Ieri însă, după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, Spînu a anunțat că în țară a fost decretată stare de alertă în sectorul de gaze naturale.
El mai că nu a implorat Gazpromul să nu majoreze prețurile la gazele naturale în numele vechilor relații stabilite între Gazprom și Moldovagaz.
Astăzi însă, în cadrul ședinței Parlamentului unde a fost invitat să prezinte un proiect de lege, ministrul i-a acuzat pe comuniști că și-au asumat, atunci când erau la guvernare, datoria istorică a Moldovagaz, acumulată de locuitorii din stânga Nistrului. Mai mult, el a lăsat să se înțeleagă că Gazprom ar regugre la „șantaj”.
„Sunt prea tânăr ca să răspund pentru multe din lucruri pe care nu le-ați făcut la timpul vostru. Ați adus țara asta să fie șantajată energetic, să fie în situația care este acuma”, a spus ministrul Andrei Spînu.
Adică, bravul ministru, care mai ieri ne asigura la microfon că nu avem motive de îngrijorare, recunoaște astăzi că este „prea tânăr” ca să soluționeze criza gazelor. Păi, dacă ești prea tânăr, de ce te-ai cocoțat în fotoliul de vicepremier? Ca să strigi de la tribună că vârsta te împiedică să scoți țara din iarnă?
De altfel, Spînu a și fost contrazis de liderul PCRM Vladimir Voronin, care a afirmat că situația în care s-a pomenit țara este o consecință a politicii externe duse de PAS - și anume a participării președintelui Maia Sandu la Platforma Crimeii în luna august. (n. red - Platforma Crimeea este un mecanism internaţional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, care are drept scop „reîntoarcerea peninsulei în componența Ucrainei”).

„Resursele energetice întotdeauna au fost și vor fi elemente politice. Voi să fiți mai atenți când vă băgați în proiecte ca „Krîmskaia Platforma” (Platforma Crimeii). De aceea matale nu ți-a deschis nici ușa Miller. Dați nasul în jos și apucați-vă de lucru”, a spus Voronin

La rândul său, deputatul comunist Oleg Reidman i-a spus lui Andrei Spînu că în perioada în care se aflau la guvernare el și colegii săi nu au existat probleme cu prețul și livrarea gazelor.

„În toți acești ani noi nu am avut probleme cu gazul. Noi am avut gaz suficient. Cât privește datoria. Având în vedere reintegrarea teritorială, politică, am avut un sistem de gaze unic și cum am discutat înainte de acest protocol cu Gazprom este o diuscuție aparte. Pot să vă povestesc și să vă sugerez cum trebuie. În rezultat noi am avut gaz stabil, preț calculat după o formulă clară. Nu am auzit niciun mesaj că Gazprom șantașează Moldova. Voi nu ați reușit să discutați, să rezolvați, ați adormit, și acum căutați vinovați”, a spus Oleg Reidman.

Ar fi amuzante replicile care au răsunat astăzi în Parlament, dacă situația nu ar fi atât de tristă, cum spune un vechi proverb.
Ministrul Infrastructurii nu înțelege un lucru elementar - că cetățeanului de rând nu-i va fi mai cald la iarnă dacă va considera că de vină pentru tot ce se întâmplă în sectorul energetic sunt, de fapt, comuniștii. Tot PAS va fi cel care va trebui să suporte consecințele.
Fluxul de știri
0