Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Guvernarea Sandu renunță la aroganța afișată față de ruși?

© AP Photo / Roveliu BugaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Abonare
Astăzi, guvernarea Maiei Sandu, în persoana lui Andrei Spînu, a renunțat la aroganța obraznică, sfidătoare, stupidă și, mai ales, extrem de păguboasă în raport cu furnizorul rus de gaze naturale și Federația Rusă în general.
În conferința de presă în care a anunțat instituirea stării de alertă în sectorul energetic, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, mai că nu a implorat Gazpromul să nu majoreze prețurile la gazele naturale în numele vechilor relații stabilite între Gazprom și Moldovagaz, adică între furnizorul rus de gaze naturale și consumatorii moldoveni, dat fiind că facturile le achită consumatorii oamenii, nu distribuitorul local de gaze.
Iată ce a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu:

"Prețul de piață (la gazele naturale - n.n.), care credem noi că nu este un preț corect, nu este un preț care poate fi acceptat de Republica Moldova, ținând cont că avem o relație de zeci de ani între Gazprom și MoldovaGaz, în care s-au stabilit niște formule, noi credem că aceste formule, dacă e cazul să sufere anumite modificări, însă ele nu pot face o tranziție care este acum și nimeni nu poate beneficia de o situație anomalică (anormală -n.n.) și să impună astfel de condiții".

Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Moldova și Rusia
Eșec total în negocierile cu Gazpromul - Spînu nici măcar nu a fost primit de Miller
După cum vedem, Spînu a făcut recurs la "relația de zeci de ani între Gazprom și MoldovaGaz, în care s-au stabilit niște formule", în condițiile în care mai ieri șefii lui nemijlociți - președintele Maia Sandu, dar și președintele Parlamentului, Igor Grosu - declarau că nu este treaba președintelui și a Guvernului să negocieze cu Gazpromul, adică că e mai prejos de demnitatea lor să facă acest lucru.
„Chiar dacă legea nu-i interzice Cabinetului de Miniștri să fie parte a procesul de negociere, Guvernul nu va interveni, ci va aștepta aranjamentul pe care îl va obține „MoldovaGaz”, acesta este citatul exact de la Sandu.
Tot asta spunea și Igor Grosu: fiecare să-și facă meseria lui - adică domnii și boierii nu coboară atât de jos ca să negocieze cu rușii niște amărâte de prețuri la gazele naturale.
Acum când prețurile la gaze, ca și la alți carburanți, au sărit în sus, asta determinând scumpiri în lanț în Republica Moldova și care, pe viitor, vor avea un efect și mai dramatic guvernanții moldoveni schimbă tonalitatea. Acum Spânu mai că nu imploră Gazpromul să nu majoreze prețurile așa cum acestea cresc pe piață, deși Sandu și Grosu afirmau tocmai contrariul.
Prostia costă, doamnelor și domnilor guvernanți. Din păcate. Nu ați dorit să negociați cu rușii prețurile la gazele naturale pentru că să nu-i supărați sau măcar dezamăgiți cumva pe stăpânii voștri americani, care sunt concurenți și chiar adversari cu rușii pe piața internațională gazelor naturale. Bine, bine, dar acum au să vă dea americanii gaz mai ieftin? Bineînțeles că nu! Acum ei o să vă spună: descurcați-vă cum puteți, dacă nu v-au și spus deja asta.
Încă un aspect important. Guvernanții moldovenii au început să negocieze cu rușii prețul la gazele naturale, să-i implore să nu le majoreze ca pe piață - nu pentru că le pasă de consumatori. Le este în cot lor de oamenii săraci, de cei care nu prea aveau cu ce plăti actuala factură la gaz, mite pe cea majorată. Nu, Maia Sandu și toată guvernarea ei au înțeles că le fuge pământul de sub picioare, că majorarea prețurilor în lanț, care are loc acum și care la iarnă va fi și mai mare, le subțiază rău de tot plăcinta electorală. Ei au înțeles că, în cele nici 100 de zile de guvernare, au produs mult prea multe dezamăgiri și nimic altceva decât dezamăgiri. Acesta e singurul motiv din care acum au încetat pe o clipă să mai umble cu nasul pe sus.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Politică
A fost anunțată Stare de Alertă în sectorul de gaze naturale
Fluxul de știri
0