Oameni in etate - Sputnik Moldova, 1920
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Presa de peste Prut: Puțin probabil că România va oferi gaz Moldovei fără acordul Gazprom

Gazoductul Iași-Ungheni - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Criza din sectorul energetic al Republicii Moldova a ajuns și în atenția presei din România.
CHIȘINĂU, 15 oct - Sputnik. După ce a revenit de la Sankt Petersburg, unde a purtat negocieri cu reprezentanții Gazprom, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a spus că Guvernul ia în calcul și un „plan B” care prevede că Moldova ar putea recurge la resurse de alternativă.
„Alternativa este România, Ucraina, țările apropiate. Suplimentar este Uniunea Europeană. Noi putem transporta gazele din toate sursele pe care le avem”, a spus Spînu.
Jurnaliștii de peste Prut scriu însă că este puțin probabil ca țara noastră să poată obține gaz prin România fără acordul Gazprom.
Într-un articol publicat pe portalul profit.ro se menționează că Gazprom care este singura companie care poate majora livrările prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, de unde primește gaz și România și pe unde ar urma să fie furnizat combustibil albastru și țării noastră dacă se va ajunge la necesitatea de a primi gaz de peste Prut.
„Furnizarea de gaze prin România către Republica Moldova fără acordul Gazprom este una problematică, pentru că sursa gazului ar trebui să fie fostul coridor transbalcanic, prin punctul de interconectare cu Bulgaria de la Negru Vodă, pe unde curge exclusiv gaz rusesc din TurkStream. (...) Este puțin probabil ca România să poată oferi gaz Republicii Moldova în absența cooperării Gazprom, care este singura companie care poate majora livrările prin Negru Vodă. Și în niciun caz gaz ieftin, dat fiind prețul de peste 400 lei/MWh de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM), la care se adaugă costurile de transport”, menționează autorul articolului.

Amintim că pe 13 octombrie ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a anunțat într-o conferință de presă instituirea stării de alertă în sectorul gazelor naturale. Oficialul mai că nu a implorat Gazpromul să nu majoreze prețurile la gazele naturale în numele vechilor relații stabilite între Gazprom și Moldovagaz, adică între furnizorul rus de gaze naturale și consumatorii moldoveni, dat fiind că facturile le achită consumatorii oamenii, nu distribuitorul local de gaze.
Iată ce a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu:
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 14.10.2021
Editorialist
Spînu recunoaște că e incapabil să rezolve problema gazelor? „Sunt prea tânăr...”
"Prețul de piață (la gazele naturale - n.n.), care credem noi că nu este un preț corect, nu este un preț care poate fi acceptat de Republica Moldova, ținând cont că avem o relație de zeci de ani între Gazprom și MoldovaGaz, în care s-au stabilit niște formule, noi credem că aceste formule, dacă e cazul să sufere anumite modificări, însă ele nu pot face o tranziție care este acum și nimeni nu poate beneficia de o situație anomalică (anormală -n.n.) și să impună astfel de condiții".
Anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost la Sankt Petersburg unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind prelungirea contractului de livrare a gazelor Republicii Moldova. Luni acesta a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor.
Iurie Mărgineanu - Sputnik Moldova, 1920, 15.10.2021
Analize și opinii
Mărgineanu: Nu poți să scuipi în față o țară de la care ceri reducere la livrarea gazelor
Spînu a recunoscut că nu a fost primit în audiență de directorul general Gazprom, Alexei Miller. El s-a întâlnit doar cu Elena Burmistrova, vicepreședintele de management Gazprom și directorul general al Gazprom Export.
Oficialul și-a ieșit din fire atunci când presa a solicitat mai multe detalii privind eșecul întâlnirii cu Miller, el cerând ca jurnaliștii să nu insiste pe acest subiect și că el din capul locului știa că nu va fi primit de directorul general al Gazprom.
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale susține că a cerut la Sankt Petersburg să fie păstrat prețul vechi pentru gazele naturale livrate Republicii Moldova.
„Noi insistăm pe prelungirea contractului la formula veche. Pentru trimestrul 4 - 214 dolari mia metri cubi. În trimestrul unul din anul viitor vorbim de 280 de dolari per mia de metri cubi. Vom cere prelungirea contractului la condițiile anului trecut”, a spus Andrei Spînu.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Editorialist
Guvernarea Sandu renunță la aroganța afișată față de ruși?
Oficialul a spus că deocamdată nu există un răspuns din partea Rusiei, pentru că, afirmă el, condițiile contractului vor fi negociate pe parcursul întregii luni curente. În context, a fost formată o echipă de experți ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ai Moldovagaz și Gazprom, care va începe să poarte discuții deja în această săptămână.
Spînu a mai spus că, în cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere cu Rusia, Guvernul mai are un plan de alternativă.
Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an.
Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi. „Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0