Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Oamenii au fost îndemnați să economisească gazul și energia electrică: Cum s-a ajuns aici

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 12.10.2021
Abonare
Populația țării a fost îndemnată să economisească consumul de gaz și energie electrică, iar expertul în energetică Sergiu Ungureanu a explicat cum s-a ajuns la această situație.
CHIȘINĂU, 12 oct - Sputnik. Autoritățile din țara noastră nu înțeleg importanța semnării unui contract cu Gazprom, și nici consecințele în cazul în care nu se va ajunge la un acord. De această părere este expertul în energetică Sergiu Ungureanu, care și-a exprimat opinia la Radio Sputnik Moldova.

"Trebuie să înțelegem că negocierea contractului pentru gaz este atât un element economic, cât și un element politic. Cred că clasa politică din Republica Moldova trebuia să fie pregătită și totuși să ajungă la un acord cât mai repede. Se pare că încă nu se înțelege importanța acestei întrebări și a tuturor consecințelor care vor urma dacă se va ajunge la un acord", a declarat Ungureanu.

Chiar dacă deocamdată nu se cunoaște soarta contractului cu Gazprom privind livrarea gazelor către Republica Moldova, autoritățile au îndemnat populația să economisească consumul de gaz și energie electrică. Astfel, expertul în energetică a venit cu câteva sfaturi.
"Consumatorii au fost anunțați ca să economisească energia în general. Cel mai bine ar fi să reducem consumurile care nu sunt stringent necesare. Trebuie să izolăm locuințele unde se consumă foarte multă energie termică pentru încălzirea acestora. De asemenea, consumatorii ar trebui să se orienteze către alte surse cum ar fi de energie, dar aceasta nu este disponibil pentru toți oamenii. Un consumator din oraș care locuiește la boc nu poate să-și acopere consumul de energie prin instalarea unor panouri solare", a spus Ungureanu.
Vadim Ceban  - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Economie
Șeful „Moldovagaz”: Presiunea este scăzută, dar situația este sub control
La începutul lunii octombrie, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a spus la Radio Sputnik Moldova că au fost introduse unele restricții pentru consumatorii industriali din Moldova, cărora li s-a propus să treacă temporar la combustibili alternativi, însă aceste restricții nu au fost introduse pentru gospodăriile casnice.
"Consumatorii casnici sunt protejați de legislația Republicii Moldova, nu le putem restricționa în niciun fel în utilizarea gazului. Dar, desigur, anumite măsuri benevole de economisire a energiei în situația actuală ar fi binevenite", a spus Ceban.
Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Moldova și Rusia
Eșec total în negocierile cu Gazpromul - Spînu nici măcar nu a fost primit de Miller
Luni, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a susținu o conferință de presă în care a vorbit despre rezultatele negocierilor cu reprezentanții Gazprom privind livrarea gazelor către Republica Moldova. Spînu a declarat că Guvernul are două planuri de acțiuni pentru asigurarea securității energetice a țării în cazul în care nu se va semna un contract.
„Acest plan se bazează pe două chestiuni importante. Unu: noi ne dorim în continuare semnarea unui contract de livrare a gazelor pe termen lung, cu cel mai bun preț pentru țara noastră și care să asigure securitatea energetică a țării. (...) Suntem implicați în discuții cu partenerii de dezvoltare pentru a identifica soluții de alternativă de livrare a gazelor în caz că vom ajunge la acest scenariu. Pregătim procesul de pregătire a combustibilului de rezervă, fiind gata să utilizăm combustibil alternativ și, la necesitate, să reducem consumul de gaze. Acestea sunt măsuri de rezervă, firești în condițiile actuale”, a spus oficialul.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Societate
De ce Moldova nu trebuie să semneze un contract pe termen lung de livrare a gazului
Precizăm că anterior Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi.
„Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0