Șeful „Moldovagaz”: Presiunea este scăzută, dar situația este sub control
© Sputnik / OsmatescoVadim Ceban
© Sputnik / Osmatesco
Abonare
Volumul mic pompat în sistemul de transport al gazelor din Moldova a provocat anumite probleme tehnice, care vor fi eliminate printr-un regim de economisire a energiei și un nou contract cu concernul rus „Gazprom”.
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. Micșorarea presiunii în sistemul de transport al gazelor naturale, care a fost anunțată în data de 6 octombrie, a fost provocată de micșorarea volumelor destinate Republicii Moldova.
Pe cât de periculoasă este această stare de fapt, în ce măsură ar putea să provoace avarii, acest lucru l-a explicat în cadrul unei interviu acordat studioului de radio Sputnik Moldova de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.
"Există un minim al volumelor pompate. În caz că nivelul cade sub acest minim, atunci acest fapt poate periclita funcționarea gazoducturilor și a rețelei de distribuție. Dar noi întreprindem toate măsurile necesare ca acest lucru să nu să se întâmple și menținem situația sub control în totalitate", a spus Ceban.
Potrivit lui Vadim Ceban, din punct de vedere tehnic, dificultățile actuale sunt asociate cu lipsa volumului necesar de combustibil pompat prin sistemul de transport al gazelor din Republica Moldova. În această situație, au fost introduse unele restricții pentru consumatorii industriali din Moldova, cărora li s-a propus să treacă temporar la combustibili alternativi, în principal păcură. În același timp, nu vor fi introduse restricții obligatorii pentru gospodăriile casnice, spune Ceban.
„Consumatorii casnici sunt protejați de legislația Republicii Moldova, nu le putem restricționa în niciun fel în utilizarea gazului. Dar, desigur, anumite măsuri benevole de economisire a energiei în situația actuală ar fi binevenite", a spus Ceban.
El a reamintit că o situație similară, provocată de lipsă de gaz în sistemul de transport al gazelor din Moldova, a mai avut loc în această primăvară. Atunci au fost utilizate stocurile de combustibil aparținând Moldovei din depozitele din Ucraina.
"Pentru a rezolva problema, acționăm acum în două direcții. În primul rând, lucrăm cu Gazprom pentru a crește volumul de gaz care va fi furnizat Moldovei în octombrie. În al doilea rând, lucrăm cu mari consumatori locali de stat - cu cât mai repede, să spunem, SA Termoelectrica trece la păcură, cu atât mai repede sistemul energetic al țării va deveni stabil ", spune șeful Moldovagaz.
Amintim că în aceste condiții, „Moldovagaz”, în calitatea sa de furnizor de gaze, apelează la consumatori cu cererea de a reduce consumul de gaze, inclusiv:
1.
consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;2.
fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).De asemenea, întreprinderilor din complexul termoenergetic al țării le-a fost propusă din timp trecerea temporară la surse alternative de combustibil.
În prezent, SA „Moldovagaz” negociază cu SAP „Gazprom” creșterea volumului de furnizare de gaze, precum și capacitățile de rezervare la volumul necesar de consum lunar, pentru a asigura parametrii de calitate necesari ai gazului furnizat.