Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

De ce Moldova nu trebuie să semneze un contract pe termen lung de livrare a gazului

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Abonare
Expertul în energetică Sergiu Ungureanu a explicat pentru Sputnik Moldova de ce Moldova nu ar trebui să se grăbească să semneze un nou contract de livrare a gazelor.
CHIȘINĂU, 11 oct - Sputnik. Moldova nu ar trebui să semneze un contract de livrare a gazului pe termen lung, deoarece în viitor prețul la gaz va scădea. De această părere este expertul în energetică Sergiu Ungureanu, care și-a exprimat opinia la Radio Sputnik Moldova.

"Cred că situația internațională se va stabiliza, iar prețul la gaz va scădea. Pentru următoarele luni sperăm să avem un preț mult mai bun, iar aici depinde de puterea de negociere și capacitatea de a înțelege acest lucru a autorităților noastre, dar și a acelor negociatori care sunt implicați în acest proces. Trebuie să înțelegem că lucrurile se vor schimba și nu ar fi bine să încheiem un contract de lungă durată cu preț foarte înalt", a declarat Ungureanu.

Potrivit expertului, acum țara noastră procură gaz la un preț de piață.
"Prețul care a fost negociat acum este un preț de piață și este unul conjunctural. Nu există, practic, premise reale la prețul internațional de care este legat și prețul care i-a fost dat Republicii Moldova, pentru că anume în acest context a fost stabilit acest preț destul de înalt", a spus Ungureanu.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Internațional
Un nou record al prețului la gaz: a trecut de 1700 de dolari
Amintim că ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu s-a întors din Federația Rusă, unde a purtat discuții cu reprezentanții Gazprom privind livrarea gazelor către Republica Moldova. Spînu urmează să susțină astăzi, la ora 16:00, o conferință de presă în care va anunța rezultatul discuțiilor, iar Sputnik Moldova va transmite în direct pe site și pe rețelele de socializare declarațiile oficialului.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.10.2021
Economie
Spînu a revenit din Rusia: Când va anunța rezultatul negocierilor cu Gazprom
Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi.
„Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.
Fluxul de știri
0