Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Declarațiile participanților de la protestul în susținerea lui Stoianoglo

© Sputnik / Mihai CarausВ Кишиневе проходят массовые протесты оппозиции
В Кишиневе проходят массовые протесты оппозиции - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2021
Abonare
Sute de oameni s-au adunat astăzi în fața Parlamentului pentru a protestata în susținerea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo.
CHIȘINĂU, 10 oct – Sputnik. ”Libertate lui Stoianoglo!, ”Rușine!” și ”Jos Maia Sandu”! Așa au scandat cei prezenți astăzi la acțiunea de protest ”Spunem NU dictaturii” în sprijinul lui Alexandr Stoianoglo. Manifestația a durat aproximativ două ore.
La miting au participanți și reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, politicieni, printre care și liderul comuniștilor, Vladimir Voronin și liderul socialiștilor, Igor Dodon.
"Astăzi problema nu este doar Stoianoglo, ci în regimul care a fost instaurat în Republica Moldova. Oamenii suferă, dar autoritățile nu fac nimic. Oamenii trebuie să se revolte", a spus Vladimir Voronin.
Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că a ieșit la protest pentru evitarea capturării statului.
"Este un protest pașnic, și scopul este unul clar, să evităm statul capturat pentru că toți înțeleg că actualul președinte e mai rău ca Plahotniuc. Metodele după care se ghidează, ceea ce se întâmplă în țară, e grav. Practic ne întoarcem la statul capturat din timpul lui Plahotniuc, dar într-o manieră mult mai dură, cu tăcerea și cu acceptul unor parteneri occidentali. Prețurile și tarifele cresc fără oprire, iar ei fac show-uri și îl arestează pe procurorul general”, a menționat Dodon.
Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Ivanna Koksal a spus că arestul lui Stoianoglo a demonstrat că fărădelegile stau în capul mesei.
„Cu toții ne dorim să trăim într-o societate prosperă în care legea și justiția stau în capul mesei. La noi însă e cu totul altfel. Dimpotrivă, arestul lui Stoianoglo a demonstrat că fărădelegile stau în capul mesei. Acest lucru nu trebuie permis! – menționează deputatul.
Iar deputatul Bogdan Țîrdea a învinuit actuala conducere a țării că „a majorat salariile funcționarilor „galbeni” rudelor lor și da, au venit vremuri bune pentru ei și vremuri tulburi pentru toți ceilalți”.
Potrivit organizatorilor protestului din Capitală, în mai multe localități din țară au loc astfel de manifestații.
"Menționăm că proteste împotriva statului capturat au astăzi loc și la Comrat, UTA Găgăuzia", a spus Vlad Bătrâncea.
Александр Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2021
Politică
Expert: Urmând logica autorităților, și Maia Sandu ar putea fi reținută
La finalul protestului a fost aprobată o Rezoluție, în care s-au criticat acțiunile în raport cu procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, pe care le-au declarat "abuzuri și subjugarea politică a Procuraturii Generale".

Principalele cerințe ale protestatarilor sunt:

​​încetarea acțiunilor neconstituționale și degradarea statului de drept;
eliminarea controlului politic asupra sistemului judiciar și Procuraturii;
revenirea procurorului general legal Alexandr Stoianoglo la conducerea Procuraturii Generale.
„Facem apel în speranța că vor interveni și vor contribui la reabilitarea principiilor democratice în Moldova, vor ajuta să se revină la respectarea principiului separării puterilor și restabilirii statului de drept”, se spune în textul rezoluției.
Potrivit autorilor rezoluției și organizatorilor protestelor, autoritățile au procedat la subordonarea politică a statului.
Acțiunea de protest din fața Parlamentului Moldove - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2021
Societate
Acțiunea de protest din Capitală s-a încheiat: A fost adoptată o rezoluție
Amintim că socialiștii au anunțat că vor organiza duminică, 10 octombrie, un protest în susținerea lui Stoianoglo. Procurorul general suspendat al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a primit 30 de zile de arest preventiv după ce a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2021
Politică
Reacția ministrului Justuției Litvinenco la protestul organizat de socialiști și comuniști
Procurorul general a fost învinuit de abuz de serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase.
Alexandr Stoaianoglu - Sputnik Moldova, 1920, 08.10.2021
Politică
Ultima oră! Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu
Fluxul de știri
0