Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Iușkov: Cine este cu adevărat vinovat de criza energetică din Europa

© Sputnik / StringerContor de gaz
Contor de gaz - Sputnik Moldova, 1920, 10.10.2021
Abonare
Expertul explică de ce Putin a venit în întâmpinarea europenilor, susținând inițiativa de majorare a ofertei de gaz pe piața internațională și cum a început criza energetică în UE.
Mai bine de o lună a durat agitația de pe piața contractelor futures de gaz în Europa. La începutul lui august, prețul pentru o mie de metri de combustibil s-a aflat la nivelul de 515 de dolari, conform indicelui hubului european TTF, iar peste o lună a ajuns la 614 dolari.
Contractele futures au continuat să se scumpească, înregistrând recorduri istorice: pe 6 octombrie gazul a crescut până la un nivel istoric de 1937 de dolari pentru o mie de metri cubi. Iar apoi pe piața gazului a început o scădere la fel de vertiginoasă: pe 7 octombrie cotațiile au coborât sub 1000 de dolari.
Complex pentru pregătirea exportului de gaz în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Rusia
Putin a dispus respectarea tuturor angajamentele privind tranzitul gazului prin Ucraina
Ce a provocat fluctuațiile și care este rolul Rusiei în scăderea cotațiilor, explică într-un interviu pentru canalul „Sputnik în rusă” analistul Fondului pentru Securitatea Energetice Naționale Igor Iușkov.

Multe depinde de știri

Piața contractelor futures reacționează la diverse evenimente care nu au neapărat o legătură directă, spune Igor Iușkov și explică dependența contractelor futures de știri în baza exemplului tranzacțiilor de pe 6 octombrie, care au intrat în istoria pieței energetice.
“Am fost martorii unei creșteri practic în decursul unei zile a prețului până la 1900 de dolari, iar apoi a coborât la 600 de dolari, chiar dacă din punct de vedere al echilibrului cererii și ofertei pe piața gazelor nu s-a schimbat nimic concret. Europa consumă atât cât consumă. Livrările cum au fost, așa au și rămas”, spune expertul. – Însă a existat o reacție la știrea că se tărăgănează lansarea “Nord Stream - 2”, tot atunci a apărut și știrea despre creșterea istorică a prețului la cărbune (pe 6 octombrie, în Europa s-a înregistrat un record istoric al prețului la cărbunele energetic, ajungând la 300 de dolari - n.red.)”.
De fapt, creșterea prețurilor la cărbune era previzibilă, adaugă Iușkov. În condițiile scumpirii gazului, companiile își redirecționează atenția spre alte surse de energie, iată de ce Europa a început să consume mai mult cărbune.
“Iar cererea explozivă a provocat o creștere a prețurilor”, spune expertul.
Un alt exemplu al influenței știrilor de presă asupra prețurilor la contractele futures poate fi ședința lui Vladimir Putin dedicate dezvoltării sectorului energetic, desfășurată pe 6 octombrie, consideră Igor Iușkov.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2021
Rusia
Lavrov i-a recomandat Europei să-l asculte mai des pe Putin
“Erau niște știri pozitive. El a dat indicații: dacă Gazprom are capacitatea de a majora exportul, nimeni nu trebuie pus într-o situație dificilă”, amintește Iușkov. – Acest lucru a fost perceput ca un semnal despre o posibilă majorare a livrărilor de gaz în Europa. Iată acest semnal a și devenit un factor declanșator pentru ieftinirea combustibilului”.

Ce are de câștigat Rusia?

Majorarea livrărilor într-adevăr ar putea reduce prețurile la gaz în Europa pentru că în condiții de concurență companiile reduc prețurile. Însă pentru Rusia este importantă stabilizarea pieței și pentru că prețurile extrem de înalte afectează cererea, este de părere Igor Iușkov.
“Companiile consumatoare nu-și pot permite un gaz atât de scump”, spune el. – De exemplu, fertilizanții de azot sunt produși din caz. Un șir de companii și-au suspendat activitatea pentru că nu-și pot vinde îngrășămintele la prețul actual (luând în considerare și costurile gazului - n.red.). Sau fermierii își încălzesc serele cu gaz – și ei și-au suspendat activitatea”.
Una e când gazul costă 200-300 de dolari pentru o mie de metri cubi, explică Igor Iușkov. Atunci gazul devine mai avantajos decât sursele de energie regenerabilă. “Și cu totul altceva este când gazul costă o mie de dolari – aici energia regenerabilă este mai rentabilă”, spun experții. – Ne convin prețurile mari, însă nu extreme de înalte”.
Complex de pregătire a gazelor pentru export în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Moldova și Rusia
Expert rus: Care va fi prețul gazului pentru Moldova și de ce va depinde acesta
Între timp, saltul prețurilor pe piața de gaze poate fi explicat și de poziția traderrilor, specifică Iușkov. “Probabil, aceștia au început să procure în masă contractele futures la gaz, pornind de la ideea: dacă astăzi totul este atât de rău și se observă o criză energetică în Europa, ce se va întâmpla în sezonul de iarnă? Iată de ce contractele s-au scumpit brusc”, presupune el.

“Europa nu trebuie să facă investigații, ci să se uite în oglindă”

După evenimentele din 6 octombrie, miniștrii Economiei și Finanțelor din cinci state ale Uniunii Europene (Franța, Spania, Cehia, România și Grecia) au semnat o declarație comună în care au propus efectuarea unei investigații în ceea ce privește cauzele crizei energetice.
“În loc să caute cine este de vină, Europa ar trebui să se privească în oglindă, - spune Igor Iușkov. – Ce a provocat criza? Uitați-vă la politica și companiile voastre! Europa a ieșit din sezonul anterior de iarnă cu depozitele subterane de gaz golite”.
Cantitatea de gaz în depozite s-a redus din cauza condițiilor meteo de anul trecut, explică expertul. “Iarna a fost destul de geroasă, apoi a venit vara și multă energie a fost cheltuită pentru condiționarea aerului”, spune el.
Lalele din Bardar, Ialoveni - Sputnik Moldova, 1920, 09.10.2021
Economie
Expert în energetică: Trecerea centralelor la cărbune este imposibilă
Însă companiile de gaz nu s-au grăbit să-și completeze rezervele, după ce au observat o creștere a prețurilor pe piață, subliniază Iușkov.
“Fiecare compania considera: este o explozie, nu-l vom cumpăra acum cu 400 de dolari. La iarna va fi mai ieftin și vom înregistra pierderi. Apoi au văzut prețul de 500 de dolari: „Iar acum este punctul maxim, mai târziu se va ieftini” Iar apoi 600 de dolari, 700, 800 – și iată că a venit octombrie”, spune expertul.
O altă cauză a crizei, în opinia lui Igor Iușkov, o constituie problemele furnizor locali de gaz. “Norvegia își reduce volumul extracțiilor al patrulea an la rând, iar în Algeria crește consumul intern, motiv pentru care exportă mai puțin gaz. Iată și explicația”, spune el.
Urmăriți interviul integral pe canalul YouTube „Sputnik în rusă”.
Fluxul de știri
0