Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Expert rus: Care va fi prețul gazului pentru Moldova și de ce va depinde acesta

© Sputnik / СтрингерComplex de pregătire a gazelor pentru export în Ucraina
Complex de pregătire a gazelor pentru export în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Abonare
Analistul Fondului Național pentru Securitate Energetică din Rusia a explicat schema și prețul la care Moldova primește gazul rusesc și a conturat perspectivele.
CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Contractul anterior de furnizare a gazului era destul de confortabil pentru Moldova deoarece avea un mod unic de formare a prețului. Vara era legat de piețele spot, iar vara prețurile sunt mai mici. Iarna însă prețurile spot sunt în creștere, astfel că corelarea se face deja cu prețul petrolului și al produselor petroliere. Acest lucru i-a permis Moldovei să primească gaze destul de ieftine. Despre acest lucru a vorbit studioul Sputnik Moldova Igor Iușkov, analist al Fondului Național pentru Securitate Energetică din Rusia.
Наталья Гаврилица  - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Societate
Gavrilița contrazice „Moldovagaz-ul”: Nu vom rămâne fără gaz
"Contractul actual pentru o lună este un contract obișnuit pe termen scurt, și este ceea pentru ce pledează de obicei Uniunea Europeană: semnați contracte pe termen scurt, legați totul de prețurile la bursă. Poftim - contract pe termen scurt pentru octombrie, corelat la prețurile spot. Se pare că prețul acolo oscilează în jur de 700 de dolari pentru mia de metri cubi, și asta este ceea ce se întâmplă în Europa cu contractele pe termen scurt", a menționat expertul.
Potrivit lui Iușkov, astfel Moldova a testat într-un mod neplăcut pentru sine sistemul de contracte pe termen scurt, pe care europenii au încercat întotdeauna să-l promoveze. Este posibil că în tratativele privind costul gazului pentru țară părțile să negociază cu privire la punctul de livrare-primire, prin urmare ”Gazprom” poate insista asupra semnării unor acorduri suplimentare la contract sau, dacă este semnat un nou contract, la indicarea punctului de livrare-primire care presupune că, pe termen lung, gazul va ajunge ocolind Ucraina.
"Ungaria a semnat și acum ei primesc gaze din direcția Serbiei și Austriei. Se prea poate că un astfel de dialog are loc și cu Moldova. ”Gazprom” ar putea dori ca punctul de livrare-primire să nu fie în Nord-Est, în partea de bază a teritoriului Ucrainei, ci în Sud. Dar atunci va trebui să existe o înțelegere ca gazul să fie pompat în mod garantat prin teritoriul Transnistriei. Acum Transnistria primește gaz în mod automat, deoarece acolo este începutul gazoductului care ajunge în Moldova", a spus analistul.
La pomparea gazului din Sud, a continuat Iușkov, nu este atât de evident că și Transnistria va primi gaz. Posibil, anume în jurul acestei probleme au loc negocieri, iar părțile nu pot ajunge nicidecum la un compromis. Moldova are mari șanse să păstreze structura anterioară a contractului, cu un sistem dublu de formare a prețurilor: vara – la spot, iarna - la produsele petroliere.
Complex pentru pregătirea exportului de gaz în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Rusia
Putin a dispus respectarea tuturor angajamentele privind tranzitul gazului prin Ucraina
„Acest lucru a fost convenabil atât pentru Moldova, cât și pentru ”Gazprom”, care de asemenea nu avea prea mult de pierdut, deoarece costul gazului livrat Moldovei era mai mare decât pentru belaruși, dar mai mic decât pentru Europa Occidentală. Cred că șansele de a menține un contract confortabil la gaze pentru Moldova sunt, mai degrabă este o chestiune de subtilități și detalii", a conchis interlocutorul.
Fluxul de știri
0