Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bașcanul Găgăuziei: Reținerea lui Stoianoglo – un spectacol regizat

© Photo : Пресс-служба Башкана Гагаузии Башкан Гагаузии Ирина Влах провела заседание по теме вакцинации от COVID-19
Башкан Гагаузии Ирина Влах провела заседание по теме вакцинации от COVID-19 - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Abonare
Vlah este de părere că incidente precum reținerea lui Stoianoglo nu pot avea loc într-un stat de drept, pe care au promis să-l edifice noile autorități.
CHIȘINĂU, 7 oct - Sputnik. Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a venit cu un apel către conducerea țării și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile întreprinse împotriva lui Alexandr Stoianoglo.
"Suntem îngrijorați de spectacolul regizat, prin care conducerea politică a țării încearcă să simuleze respectarea legii. Precum în cele mai întunecate timpuri ale dictaturii, în câteva ore, a apărut un dosar penal și niște probe, suficiente pentru a realiza percheziții și pentru a aresta procurorul general și soția lui", a spus Vlah.
Potrivit lui Vlah, „este evidentă dorința de a-l intimida pe Alexandru Stoianoglo”, motiv pentru care a fost reținut împreună cu soția sa, pentru a-l „determina să tacă”.
Bașcanul și-a exprimat convingerea că Stoianoglo nu intenționează să fugă din țară și să se ascundă de anchetă, ci dimpotrivă, este gata să își demonstreze nevinovăția.
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Politică
Stoianoglo în timpul reținerii: Este o răzbunare a președintelui țării
"Alexandru Stoianoglo este un om cu un simț dezvoltat al demnității personale, mult mai dezvoltat decât al celor care-l atacă. Îndemn toți factorii decizionali să revină în câmpul dreptului democratic și să respecte libertățile și drepturile dlui Stoianoglo", a adăugat Vlah.
Guvernatorul autonomiei a menționat că sarcina conducerii politice nu este de a face justiție, ci de a soluționa problemele de ordin social și economic, întrucât prețurile la benzină, gaze naturale, produse alimentare cresc și toate acestea afectează nivelul de trai al oamenilor.
"Conducerea politică a țării insistent ignoră aceste tendințe și încearcă să reorienteze atenția societății creând artificii", a spus Bașcanul.
Vlah le-a cerut autorităților să înceteze manipularea opiniei publice și mințirea oamenilor. Ea a mai menționat că așteaptă revenirea la respectarea drepturilor și libertăților tuturor cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv ale lui Stoianoglo.
Locuitorii Găgăuziei cer eliberarea lui Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Societate
Ultimatumul a rămas fără răspuns - găgăuzi sunt pregătiți pentru acțiuni de nesupunere
Amintim că procurorul general al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest care au avut loc la Comrat și Chișinău.
Fluxul de știri
0