Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultimatumul a rămas fără răspuns - găgăuzi sunt pregătiți pentru acțiuni de nesupunere

© Sputnik / Maxim TopalLocuitorii Găgăuziei cer eliberarea lui Alexandr Stoianoglo
Locuitorii Găgăuziei cer eliberarea lui Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 07.10.2021
Abonare
Termenul ultimatumului Adunării Populare a Găgăuziei a expirat la ora 12. Autoritățile Moldovei nu l-au eliberat pe procurorul general al țării, Alexandr Stoianoglo.
COMRAT, 7 octombrie - Sputnik, Maxim Topal. La miezul zilei a expirat ultimatumul care a fost adoptat în comun de deputații Adunării Populare a Găgăuziei de legislatura a șasea care pleacă și ai noii, celei de a șaptea legislaturi, adresat autorităților centrale ale Moldovei.
Găgăuzia i-au cerut conducerii țării să-l elibereze „imediat” din arest pe Alexandr Stoianoglo, să renunțe la toate acuzațiile împotriva acestuia și să facă publice materialele pe care procurorul general intenționa să le prezinte presei. În afară de aceasta, Comratul a cerut să fie pedepsiți cei care au întreprins „acțiuni ilegale” împotriva lui Alexandr Stoianoglo.
Reținerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Politică
”În stil Plahotniuc”: Reacții ale experților și politicienilor la reținerea lui Stoianoglo
Protestatarii de la Comrat le-au dat autorităților centrale un termen de până la ora 12:00 a zilei de joi, 7 octombrie. În mod previzibil, ultimatumul a rămas fără răspuns și Găgăuzia este gata să recurgă la „acte de nesupunere, sub toate formele permise de legi”.
Care vor fi aceste metode, se va decide la mitingul care are loc la Comrat în aceste momente.
După cum a scris pe pagina sa de Facebook Viktor Petrov, deputat ales al Adunării Populare de legislatura a 7-a, „astăzi se decide soarta țării noastre - fie vom putea păstra pacea și unitatea Patriei noastre, fie forțele distructive, prin constrângere iar provocări, vor duce situația la consecințe imprevizibile ".
„Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, dezmățul care are loc cu arestarea și acuzațiile aduse procurorului general al țării noastre, patriot, găgăuz - Alexandr Stoianoglu - este o linie roșie!” - a declarat deputatul.
Amintim că procurorul general al Moldovei, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut în seara zilei de 5 octombrie, chiar înainte de briefingul de presă anunțat de acesta. La solicitarea procurorului Victor Furtună, ofițerii mascați ai serviciilor speciale l-au scos pe Stoianoglo din clădirea Procuraturii Generale, apoi l-au plasat în izolatorul de detenție preventivă pentru 72 de ore.
Arestarea procurorului general a provocat mai multe acțiuni de protest care au avut loc la Comrat și Chișinău.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Analize și opinii
Fost procuror: Alături de Stoianoglo trebuie să stea și Sandu
Fluxul de știri
0