Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Olesea Stamate, despre reţinerea lui Stoianoglo

© Sputnik / Miroslav RotariOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Abonare
Preşedintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Olesea Stamate a vorbit despre reținerea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.
CHIȘINĂU, 6 oct - Sputnik. "Membrilor Consiliului Superior al Procurorilor le-a ajuns cuţitul la os", de aceea au decis să admită sesizarea deputatului Lilian Carp de a iniția o anchetă privind acțiunile lui Alexandr Stoianoglo. Declarația a fost făcută de preşedintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Olesea Stamate, în cadrul unei emisiuni la postul TVR.
"Componenţa CSP, până recent, era un cerc închis care apăra în exclusivitate sistemul. Acum s-a diversificat componenţa CSP, au fost adăugaţi 2 membri noi. Dar dacă analizăm decizia CSP, vedem că nu doar membrii noi au încuviinţat numirea procurorului care să cerceteze faptele invocate în sesizare, ci şi câţiva dintre membrii vechi, este clar că le-a ajuns cuţitul la os. Ei au înţeles că nu se mai poate aşa", a spus Stamate.
După ce membrii CSP au decis anchetarea acțiunilor lui Stoianoglo, aceștia au decis ca Victor Furtună să fie procurorul care va face investigațiile. Preşedintele comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului susține că nu îl cunoaște pe procurorul Anticorupție care se va ocupa de acest caz.
"Membrii CSP au decis. Eu nu îl cunosc personal și nu-i cunosc activitatea doar decât câteva referințe din mass-media după ce a fost desemnat. El a condus câteva urmăriri importante, ultima cu aeroportul și inclusiv una cu reținerea lui Veaceslav Platon", a spus Stamate.
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Politică
Oficial: Alexandr Stoianoglo a fost reținut - Video
Olesea Stamate a mai dat de înţeles că până nu va exista o finalitate în privinţa acuzaţiilor care i se aduc lui Stoianoglo, iniţierea procedurii de evaluare a activităţii acestuia ar fi inoportună.
"În contextul în care Procurorul General este cercetat penal, nu exclud că factorii de decizie vor mai aştepta să se desfăşoare ancheta şi să avem o claritate privind implicarea sau neimplicarea Procurorului General în faptele invocate în sesizare. Când el este cercetat pentru acuzaţii atât de serioase, se pune întrebarea dacă este potrivit să-i mai evaluezi activitatea", a spus Stamate.
Amintim, Alexandr Stoianoglo a fost marți seara încătușat de ofițerii SIS și scos din sediul Procuraturii Generale de unde au mers la locuința acestuia pentru percheziții. Procurorul pe acest caz, Victor Furtună, a declarat pentru presă că Stoianoglo este învinuit pentru de abuz de serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase. Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore, iar la expirarea acestui termen să se facă un nou demers cu privire la prelungirea termenului de arest.
Задержание генерального прокурора Александра Стояногло - Sputnik Moldova, 1920, 05.10.2021
Politică
Stoianoglo în timpul reținerii: Este o răzbunare a președintelui țării
Astăzi, cu începere de la ora 10:00, membrii Consiliului Superior al Procurorilor se vor întruni în ședință pentru a desemna un candidat la funcția de procuror general interimar.
Consiliul Superior al Procurorilor - Sputnik Moldova, 1920, 06.10.2021
Politică
CSP în ședință: Urmează să fie desemnat procurorul general interimar
Fluxul de știri
0