Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Companii cerealiere: Poliția de Frontieră blochează exporturile

© Sputnik / Alexandr Lyskin / Accesați arhiva multimediaCereale
Cereale - Sputnik Moldova, 1920, 30.09.2021
Abonare
Mai multe companii din sectorul cerealier bat alarma. Acestea s-au adresat șefului statului pentru ajutor.
CHIȘINĂU, 30 sept – Sputnik. Un grup de companii din sectorul cerealelor se plâng că nu pot să-și exporte marfa, iar de vină ar fi în special Poliția de Frontieră, care „blochează crearea de alternative viabile la exportul de cerealiere”.
Într-un comunicat emis de serviciul de presă al Alianței Exportatorilor Agricoli este precizat că din cauza tarifelor astronomice, dar și a limitării accesului companiilor mijlocii și mici, câțiva monopoliști cunoscuți în Republica Moldova au instalat de fapt un cartel asupra exporturilor.
Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Rusia
Fost ministru al Agriculturii: Cum să restabilim exporturile către Rusia
Astfel, producătorii agricoli sunt forțați să-și vândă producția agricolă cu 20-30% mai ieftin decât ar putea obține în condițiile unei liberalizări a exporturilor.

„În 2021, prețul de achiziție la semințele de floarea soarelui în portul Reni, Ucraina este de 18 500 de hrivne/tona sau echivalentul a 12 300 de lei, în timp ce agricultorii din Republica Moldova sunt forțați să-și vândă producția proprie unor monopoliști care controlează fluxurile de export, oferind cel mult 10 mii de lei pentru o tonă. Fiecare producător agricol ratează aproximativ 25% din venituri sau 2 500 de lei/tonă de cereale exportate, ceea ce reprezintă aproape 80% din profitul așteptat”, este menționat în informarea de presă.

Potrivit Alianței exportatorilor agricoli, producătorii riscă să piardă circa 2 miliarde de lei. Mai mult, reprezentanții Alianței susțin că s-au adresat guvernărilor de-a lungul anilor. La fel s-a acționat și în acest an, iar pe 15 septembrie, producătorii agricoli, au insistat să discute cu reprezentanții Serviciului Vamal și Poliției de frontieră în raionul Cahul despre piedicile care li se pun. Membrii Alianței spun că nu s-a luat nicio decizie în acest sens. Mai mult, potrivit lor, acțiunile Poliției de Frontieră ar proteja în continuare monopoliștii, prin refuzul de a aplica legislația existentă, care ar permite dezvoltarea de alternative viabile și solicitate de producătorii agricoli.
fermier - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Societate
Recoltă record de cereale în Găgăuzia: Ce a generat fenomenul
„Contrar prevederilor legii 176/2013 cu privire la transportul naval intern al Republicii Moldova și a Regulamentului N.546/2019, ultimul a fost adoptat în ședința de guvern al Primului Ministru Maia Sandu, Poliția de Frontieră preferă să ignore repetat și cu rea intenție aplicarea mecanismului care ar permite exportatorilor să creeze alternative legale la exportul de cereale. În calitatea sa de prim-ministru, Maia Sandu, a declarat și a acționat ferm în susținerea demonopolizării exporturilor, ca măsură de eliminare a regimului oligarhic din anul 2019. Contrar acestei direcții de politică internă, care se încadrează în obligațiile Republicii Moldova în procesul de implementare al Acordului de Asociere UE-RM, monopoliștii sunt protejați și tolerați în continuare pentru că, posibil, reprezintă o sursă de câștig suplimentar la salariile modeste de polițist de frontieră”, mai este specificat în comunicatul Alianței.
Олег Рейдман - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Analize și opinii
Reidman, despre exportul de fructe în Occident și Rusia
În context, grupul producătorilor din domeniul cerealierelor au apelat la șeful statului, Maia Sandu, cu privire la piedicile cu care se confruntă în vederea exporturilor de producție agricolă pe piața europeană.

„În aceste circumstanțe, un grup de companii agricole au alertat președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în calitatea sa de garant al Constituției și respectării statului de drept, că toate eforturile depuse în vederea demonopolizării economiei întreprinse de către guvern, președinție și majoritatea parlamentară sunt sabotate deschis de către anumite agenții de stat”, mai scriu producătorii.

De precizat, în acest an producătorii agricoli din Republica Moldova s-au bucurat de o recoltă record, iar prețurile pe piața regională sunt extrem de generoase.
Fluxul de știri
0