Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Fost ministru al Agriculturii: Cum să restabilim exporturile către Rusia

© Sputnik / Mihai CarausФлаги Молдовы и России
Флаги Молдовы и России - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Abonare
Exportul produselor moldovenești către Federația Rusă este un subiect intens discutat în ultima perioadă. Cum vede restabilirea exporturilor către Rusia un fost ministru al Agriculturii.
CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. Majoritatea producătorilor din Republica Moldova luptă pentru piața Federației Ruse. Afirmația a fost făcută într-un comentariu pentru Sputnik Moldova de către fostul ministru al Agriculturii Ion Sula.

„În Federația Rusă există un program de stat privind înlocuirea importurilor pentru fiecare produs separat, atât de origine vegetală, cât și de origine animală. Aceeași situație este și în cazul strugurilor”, a precizat fostul ministru.

Potrivit acestuia, în Federația Rusă există regiuni în care condițiile agro-climaterice sunt foarte bune, astfel acestea pot concura cu producătorii moldoveni.
Import-export - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Analize și opinii
Ioniță: Exporturile moldovenești își revin după criză din 2020
„Când este vorba de piața Federației Ruse, toată lumea luptă pentru aceasta. Vorbesc despre operatori globali atât din America de Sud, cât și din Asia. Pentru că aceasta este o piață mare ... Probabil este important pentru noi să analizăm bine cum să organizăm și să diversificăm această piață”, a mai adăugat Sula.
Cum prin încrucișare poți obține forme diverse ale strugurilor - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Moldova și Rusia
Federația Rusă, o piață tradițională pentru merele și strugurii moldovenești
Prima jumătate a anului 2021 s-a dovedit a fi cea mai dezastruoasă pentru exporturile de fructe din Republica Moldova din cel puțin în ultimii cinci ani. Astfel de date au fost prezentate de experți într-o publicație pentru portalul EastFruit.
„Veniturile din exportul de fructe moldovenești către Rusia în prima jumătate a anului 2021 au scăzut cu 23%, până la 95 de milioane de dolari”, este precizat în publicație.
Astfel, exportul de mere către piața din Rusia a scăzut cu 33% pe parcursul anului, iar în raport cu indicatorii medii din ultimii ani - cu 23%, până la 101,5 mii tone. Mai mult, exporturile de struguri de masă – a doua cea mai importantă ramură a exportului către Federația Rusă - au scăzut cu 19% și au fost, de asemenea, sub media din ultimii ani, spun specialiștii.
Mere  - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2021
Societate
De ce în Rusia se vând tot mai puține mere din Moldova
Potrivit EastFruit, cel mai semnificativ declin a fost la capitolul exporturi de cireșe dulci, din cauza începerii întârziate a recoltării. La sfârșitul lunii iunie a acestui an, Republica Moldova a putut exporta în Rusia doar 541 de tone de cireșe, adică de șapte ori mai puțin decât în ​​2020, de 11 ori mai puțin decât în ​​2019 și de 17 ori mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului 2018, arată datele specialiștilor portalului.
Trebuie remarcat faptul că, pe lângă reducerea volumelor de export, a fost constatată și o scădere a prețurilor medii de export. Experții spun că principalul motiv este concurența crescută pe piața rusă și lipsa eforturilor de diversificare a exporturilor de către producătorii moldoveni.
Fluxul de știri
0