Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Reidman, despre exportul de fructe în Occident și Rusia

© Sputnik / Mihai CarausОлег Рейдман
Олег Рейдман - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Abonare
Economistul Oleg Reidman a evaluat regimul comerțului asimetric și pe exemplul merelor moldovenești a explicat activitatea piețelor europene, menționând lipsa de acțiune a "oamenilor buni".
CHIȘINĂU, 23 sept - Sputnik, Valentina Toporivscaia. Pentru a ține pasul cu producătorii de fructe din Occident și Rusia trebuie să creăm produse competitive. De această părere este expertul în economie, Oleg Reidman.
”Crearea unor astfel de asociații de producători și exportatori de fructe, precum Moldova Fruct, este în primul rând necesară pentru promovarea și crearea condițiilor pentru piață și abia apoi pentru a ține evidența volumelor produse. Nimănui nu îi este convenabil să producă fără a vinde, întrucât este vorba de cheltuieli. Apropo, faptul că merele din noua recoltă au fost aruncate în șanț nu este primul caz”, a spus în studioul Sputnik Moldova deputatul, expertul în economie, Oleg Reidman.
Reidman a amintit că, în primăvară, în așteptarea cererii și a prețurilor ridicate, producătorii moldoveni de mere nu se grăbeau să le vândă, însă prețurile s-au prăbușit și, în loc de 10 lei pe kilogram, merele din recolta precedentă au fost vândute pentru prelucrare cu 1,5 lei. Însă, pentru a fi procesat, mărul trebuie să fie suculent, iar pentru aceasta el trebuie depozitat în gazul inert al camerelor frigorifice și nu în frig obișnuit, altfel devine moale.
Market - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Analize și opinii
În cel mult doi ani, Moldova riscă să piardă piața de mere din Rusia - Slusari
„Această situație se desfășoară de mult timp. Fenomenul, printre altele, a fost rezultatul unui acord de asociere prost conceput și perfid cu UE, cu regimul său comercial asimetric. Trebuie înțeles că regimurile sunt stabilite de guverne, iar produsele precum mere, struguri și prune, le cumpărăm noi - cumpărătorii", notează expertul.
Și oricât i-ar fi fost permis Moldovei să exporte mere moldovenești în Polonia sau Germania, a continuat Reidman, dacă cumpărătorul din aceste țări nu cumpără aceste produse, atunci nici nu se va exporta nimic acolo. Pentru aceasta, produsul trebuie să fie competitiv: calibrat, acoperit cu ceară, depozitat în lăzi cu inserții pentru fiecare fruct în parte și etichetat. Pentru a ține pasul cu producătorii, de exemplu, din Europa, este necesar să îndeplinim o serie de cerințe.
"În ceea ce privește piața rusă. Dmitri Nikolaevici Kozak a spus că a fost luată o decizie de eliminare a tuturor restricțiilor comerciale, însă pentru aceasta este necesar de a începe lucrări la nivel ministerial. Ați auzit de careva lucrări la acest nivel? Cred că dacă s-ar desfășura o astfel de lucrări, atunci „oameni buni” ar fi spus despre asta cu mult timp în urmă pe Facebook și în știri ”, a conchis sursa.
Fluxul de știri
0