Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Recoltă record de cereale în Găgăuzia: Ce a generat fenomenul

© Sputnik / Maxim Topalfermier
fermier - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Abonare
Fermele agricole din Găgăuzia vor strânge în acest an o recoltă record de cereale. Acest lucru este generat de condițiile meteorologice, spun experții.
CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Fermierii și experții spun că astfel de indicatori de colectare și calitate a produselor nu au fost înregistrați în ultimii ani. Recoltarea grâului, orzului, rapiței și mazărei se apropie de finalizare.
© Sputnik / Maxim Topalgrâu
Сбор урожая зерновых - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
grâu
Potrivit lui Nicolai Topal, unul dintre muncitorii brigăzii de recoltare "campania de recoltare nu a avut niciodată un succes precum anul acesta".
”Avem o recoltă foarte bună, secerătorii lucrează. Dacă totul va merge bine, vom mai avea de lucru încă cel mult o zi și jumătate, și terminăm curățarea”, a spus Topal.
Conform datelor Departamentului Principal al complexului agroindustrial din Găgăuzia, randamentul mediu al culturilor de cereale constituie în prezent 44 de centi per hectar.
”Am observat asta inițial, dar am încercat să nu promovăm. Totuși, astăzi putem spune cu certitudine că, anul acesta, în Găgăuzia vom avea o recoltă record a pâinii de categoria 1. Nu a existat niciodată o astfel de recoltă în întreaga istorie a Găgăuziei”, a declarat șeful departamentului Andrei Dimitroglo.
© Sputnik / Maxim Topalgrâu
Сбор урожая зерновых - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
grâu
Fenomenul se datorează ploilor frecvente și a vremii fierbinți din luna iulie. Cifrele privind recoltarea cerealelor ar fi putut fi și mai mari, însă mai mulți producători agricoli din Comrat și-au pierdut complet recolta săptămâna trecută din cauza ploilor abundente și a grindinei.
Până în prezent, au fost recoltate 34 din 48 de mii de hectare de cereale. Concomitent cu strângerea roadei din acest an, producătorii pregătesc semințele pentru următoarea recoltă.
Fluxul de știri
0