Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Capitala, dar și alte localități sunt sub alertă de cod roșu: Ce spun autoritățile

© Photo : Miroslav RotariOrașul Soroca în carantină
Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova, 1920, 28.09.2021
Abonare
Municipiul Chișinău, dar și alte localități din țară au fost puse sub cod roșu în urma analizei indicatorilor epidemiologici. Astfel, incidența cazurilor noi depistate a crescut cu peste 59 la sută, comparativ cu perioada de acum două săptămâni.
CHIȘINĂU, 28 sept - Sputnik. Ministerul Sănătății anunță că municipiul Chișinău, Bălți, raionul Sângerei și raionul Ungheni sunt sub alertă de cod roșu. Totodată, în municipiul Comrat și raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Briceni, Cahul, Călărași, Cimișlia, Criuleni, Dondușeni, Drochia, Edineț, Florești, Fălești, Glodeni, Ialoveni, Leova, Nisporeni, Râșcani, Șoldănești, Soroca, Ștefan Vodă, Strășeni și Telenești a fost stabilită alerta cu Cod portocaliu. Celelalte teritorii administrative se află în stare de alertă cu Cod galben.
Restaurant - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Coronavirus
Se vor închide sau nu restaurantele în localitățile sub cod roșu? Ce spune Ala Nemerenco
Potrivit ministerului, săptămâna trecută au fost înregistrate 7 336 cazuri de COVID-19. Incidența în ultimele șapte zile a constituit 211 cazuri la 100 de mii de persoane, cu o creștere de 6,3 la sută comparativ cu săptămâna 37 (198 cazuri la 100 de mii) și o creștere de 59,5% comparativ cu săptămâna 36 (132 cazuri la 100 de mii). Majoritatea din cei infectați cu noul coronavirus au dezvoltat o formă ușoară a bolii. Peste 11 la sută dintre cei bolnavi au făcut o formă medie, iar 7,5% - o formă gravă.
Săptămâna trecută, din cauza complicațiilor date de COVID-19, o sută de persoane s-au stins din viață, cu 35% mai mult decât acum o săptămână.
Ministerul Sănătății a menționat că de la începutul campaniei de vaccinare în țara noastră, adică din 2 martie, au fost administrate 1 388 566 de doze de vaccin. Astfel, acoperirea națională cu o doză constituie 23,57 %, iar cu schemă completă – 22,55 %.
Centrul COVID-19 Chișinău MoldExpo - Sputnik Moldova, 1920, 24.09.2021
Societate
Cod Roșu de COVID-19 în Capitală: Zonele de agrement își sistează activitatea
Amintim că în ultima decizie a CNESP, membrii Comisiei au decis să instituite patru praguri de alertă în funcție de incidența cazurilor în fiecare localitate. Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică va trebui săptămânal să anunțe care sunt pragurile de alertă stabilite în fiecare localitate, iar Comisiile teritoriale vor trebui să adapteze măsurile restrictive în funcție de pragul stabilit de epidemiologi.

Cum se stabilește pragul de alertă:

Prag de alertă verde - mai puțin de 50 la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă galben - între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă portocaliu - între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă roșu - 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Astfel, din 1 octombrie, în localitățile în care s-a instituit pragul de alertă de Cod roșu au fost impuse mai multe restricții. Printre cele mai importante se numără obligativitatea prezentării certificatului COVID-19 în localuri, cluburi de fitness, săli de concerte și teatre, iar universitățile vor trece la orele online. Aici puteți vedea decizia integrală a CNESP din 22 septembrie.
Fluxul de știri
0