Se vor închide sau nu restaurantele în localitățile sub cod roșu? Ce spune Ala Nemerenco
17:00 22.09.2021 (actualizat: 17:04 22.09.2021)
© Sputnik / Mihai CarausRestaurant
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică s-a reunit astăzi în ședință și a adoptat noi măsuri de protecție împotriva COVID-19. Iată cum vor activa unitățile de alimentație publică în funcție de gradul de alertă epidemiologică.
CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Ministrul Sănătății Ala Nemerenco a susținut un briefing după ședința de astăzi a Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică și a explicat cum vor activa cafenelele și restaurantele în funcție de gradul de alertă epidemiologică.
„Pentru localitățile în care numărul de cazuri este ușor crescut, adică se află în cod galben, comisia a încercat să ofere un cadru flexibil. Pentru anumite tipuri de activități antreprenorii vor putea decide singuri cum doresc să se organizeze. De exemplu, organizatorii de evenimente sau vor putea cere certificatul COVID-19 de la invitații lor, și atunci vor putea avea la eveniment mai mulți participanți, sau vor putea merge pe calea variantei accesului la eveniment fără niciun certificat, dar, desigur, cu un număr limitat de persoane”, a declarat Ala Nemerenco.
Ministrul Sănătății a explicat că aceeași flexibilitate va fi aplicată în domeniul HoReCa și în caz de cod portocaliu. Activitatea acestui sector nu va fi suspendată nici în caz de cod roșu, doar că în acest caz va fi obligatorie prezentarea certificatelor COVID-19.
Ala Nemerenco a anunțat în urma ședinței CNESP că au fost instituite patru praguri de alertă în funcție de incidența cazurilor în fiecare localitate.
Prag de alertă verde - mai puțin de 50 la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă galben - între 50 și 99 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă portocaliu - între 100 și 249 de cazuri la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Prag de alertă roșu - 250 de cazuri sau mai mult la 100 de mii de locuitori în ultimele șapte zile
Agenția Națională pentru Sănătate Publică va trebui săptămânal să anunțe care sunt pragurile de alertă stabilite în fiecare localitate, iar Comisiile teritoriale vor trebui să adapteze măsurile restrictive în funcție de pragul stabilit de epidemiologi.