Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Permisele de conducere moldovenești ar putea fi recunoscute în Slovenia și Turcia

© Sputnik / Mihai CarausPermis de conducere
Permis de conducere - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2021
Abonare
Acorduri privind conversiunea permiselor de conducere moldovenești în alte state ale lumii continuă să fie negociate.
CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Un acord privind conversiunea permiselor de conducere moldovenești în Slovenia urmează a fi negociat. Totodată, vor avansa discuțiile pentru liberalizarea prețurilor la serviciile roaming. Precizarea a fost făcută de ministrul Afacerilor Exterene și Integrării Europene, Nicu Popescu, într-un comunicat privind rezultatele participării în cadrul celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU și la evenimentele colaterale.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Sandu a vorbit de la tribuna ONU despre Transnistria și securitatea la Marea Neagră
Popescu a vorbit despre accelerarea negocierilor pentru eliminarea tarifelor de roaming dintre Republica Moldova și Turcia și finalizarea în timpul apropiat a procedurilor de ratificare a Acordului privind conversiunea și recunoașterea reciprocă a permiselor de conducere, și cu ministrul de externe turc, Mevlüt Çavuşoğlu. Deasemenea, cei doi miniștri de externe au convenit să continue discuțiile la Chișinău și să promoveze intensificarea schimburilor economice și a cooperării sectoriale, inclusiv extinderea serviciilor din zona de liber schimb.
ONU - imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Politică
Discursul integral al Maiei Sandu la Adunarea Generală a ONU
Ministrul moldovean de Externe menționează că a reușit să promoveze interesele țării în raport cu partenerii și să stabilească prioritățile imediat următoare. Popescu a spus că în cadrul discuțiilor cu secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy R. Sherman, au abordat modalitățile de fortificare a Dialogului Strategic cu Statele Unite ale Americii. Astfel, se propune accelerarea, cu sprijinul SUA, a reformei justiției și consolidarea instituțiilor din țara noastră.
„La întrevederea cu Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei, m-am referit la sprijinul Republicii Moldova pentru reformarea sectorului justiției. Standardele Consiliului Europei privind democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului sunt esențiale pentru Republica Moldova”, menționat Nicu Popescu.
Acesta a mai discutat cu ministrul de stat și al afacerilor externe al Republicii Portugheze, Augusto Santos Silva, despre noi inițiative în beneficiul cetățenilor moldoveni stabiliți în Portugalia prin organizarea unui schimb de experiență pe politici publice în domeniul diasporei cu accent pe digitalizare și servicii consulare moderne, dar și în domenii noi ca mediul ambiant și managementul apelor.
Igor Dodon - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Politică
Dodon îl atacă pe Biden după discursul de la ONU în care a amintit despre Moldova
În cadrul discuțiilor cu ministrul afacerilor externe și europene al Croației, Gordan Grlić Radman, a fost agreată valorificarea platformei Comisiei interguvernamentale moldo-croate pentru integrare europeană, pe platforma căreia se vor desfășura consultări cu accent pe prioritățile în dialogul cu Uniunea Europeană – mediul ambiant, digitalizare și reziliență. La fel, vor accelera negocierile cu Cipru pe marginea Acordului în domeniul protecției sociale și a discuțiilor cu privire la liberalizarea prețurilor la roaming.
„La întrevederea cu Mukhtar Tileuberdi, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe al Republicii Kazahstan, am efectuat un schimb de păreri asupra modalităților de realizare a priorităților de diplomație economică. Ne dorim să atragem investiții kazahe în Republica Moldova. În context, am exprimat disponibilitatea pentru convocarea următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe pentru colaborare comercial-economică”, a menționat Nicu Popescu.
Tema principală a întrevederii cu ministrul de stat al Emiratelor Arabe Unite, Khalifa Shaheen Almarar a fost intensificarea relațiilor comercial-economice, inclusiv prin prisma atragerii investițiilor emiriene. Recent, țara noastră a fost inclusă în lista statelor acceptate pentru importul de carne în Emiratele Arabe Unite. Aceasta este o nouă oportunitate pentru producătorii de carne din Republica Moldova pentru diversificarea piețelor de export – un obiectiv strategic în domeniul diplomației economice al MAEIE.
Майя Санду и Антониу Гутерреш - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Politică
Maia Sandu s-a întâlnit cu secretarul general al ONU: Ce au discutat oficialii
Totodată, ministrul moldovean de Externe a semnat decizia de constituire a unui grup permanent al GUAM în domeniul comunicării strategice. În context, în cadrul celei de-a 37-a reuniuni a Consiliului miniștrilor afacerilor externe al Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică - GUAM, Popescu a promovat prioritățile care se vor regăsi în programul președinției în exercițiu a Republicii Moldova în cadrul GUAM din anul viitor cum ar fi consolidarea cooperării sectoriale în domenii precum infrastructura, mediul și digitalizarea,.
Премьер-министр и члены нового правительства Молдовы приняли присягу - Sputnik Moldova, 1920, 26.09.2021
Politică
Natalia Gavriliţa pleacă la Bruxelles: Cine o însoțește
Discuții pe subiecte precum schimbările climatice, digitalizarea și inovațiile, protecția mediului ambiant, managementul durabil al resurselor naturale, combaterea corupției și edificarea statului de drept a avut cu administratorul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Achim Steiner.
„La cea de-a 10-a Conferință ministerială a Comunității Democrațiilor cu genericul „Democrație și Reziliență: Obiective Comune”, organizată de România în calitate de președinte al Comunității, am evidențiat eforturile Guvernului îndreptate spre consolidarea instituțiilor democratice și a practicii bunei guvernări, prin lupta împotriva corupției și reformele întreprinse, punând accent pe rolul primordial al reformării sectorului justiției”, a mai menționat Popescu cu referire la rezultatele vizitei sale la New York.
Acesta a mai participat și la sesiunea virtuală a Dialogului de nivel înalt privind energia organizat în marja segmentului înalt. În cadrul acestei sesiuni, ministrul de Externe a subliniat că garantarea accesului la energie fiabilă, durabilă și modernă constituie un obiectiv de bază al politicii energetice a țării și reiese din îndeplinirea angajamentelor asumate prin Agenda 2030 și Acordul de la Paris privind schimbarea climei.
Нику Попеску - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Politică
Ministrul de Externe al Franței, la Chișinău: Despre ce a discutat cu Nicu Popescu
Fluxul de știri
0