Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul de Externe al Franței, la Chișinău: Despre ce a discutat cu Nicu Popescu

© Photo : Guvernul Republicii Moldova Нику Попеску
Нику Попеску - Sputnik Moldova, 1920, 02.09.2021
Abonare
Republica Moldova și Uniunea Europeană urmează să elaboreze o agendă privind aprofundarea cooperării și integrării Republicii Moldova în spațiul european.
CHIȘINĂU, 2 sept – Sputnik. Agenda cooperării dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a fost printre subiectele abordate în cadrul întrevederii dintre ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, și Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian. În cadrul întrevederii dintre cei doi oficiali s-a discutat și agenda de asociere cu Uniunea Europeană.
Ministrul de Externe a menționat că în timpul apropiat Republica Moldova și Uniunea Europeană vor elabora o agendă cu noi planuri și pași concreți de aprofundare a cooperării și integrării Republicii Moldova în spațiul european.
Ministrul MAEIE, Nicolae Popescu - Sputnik Moldova, 1920, 28.10.2019
Republica Moldova
Nicu Popescu, despre parteneriatul strategic cu Rusia și vizita Maiei Sandu la Moscova
În cadrul unei conferințe de presă comune, ministrul Nicu Popescu a declarat că de la începutul pandemiei și până în prezent Franța, dar și întreaga Uniune Europeană au fost alături de cetățenii Republicii Moldova, atât în domeniul sanitar cât și economic.
Oameni în stradă - Sputnik Moldova, 1920, 18.08.2021
Societate
Veste bună pentru moldovenii care muncesc în Franța: Vor beneficia de pensii în acest stat
Un alt subiect abordat în cadrul întrevederii se referă la protecția mediului - un interes comun, strategic pentru Republica Moldova și Uniunea Europeană. Cei doi oficiali au vorbit și despre proiecte cu Agenția Franceză de Dezvoltare reîmpădurire, irigare, aprovizionare cu apă și canalizare și eficiență energetică.
„Vrem să redăm un impuls educației bilingve francofone în Republica Moldova. Vom dinamiza sprijinul pentru formarea cadrelor didactice moldovenești în clasele bilingve, dar și burse de mobilitate pentru profesori”, a declarat Nicu Popescu.
La fel s-a vorbit despre procesul de reformă în justiția din Republica Moldova. În context, Nicu Popescu anunță că a fost lansat un dialog cu Franța, cu Înalta Autoritate Franceză pentru Transparența Vieții Publice care va ajuta Autoritatea Națională pentru Integritate din Republica Moldova în vederea consolidării capacității de combatere a corupției, inclusiv în clasa politică.
Totodată, a fost discutat subiectul securității regionale, reglementării transnistrene. Popescu a anunțat că Republica Franceză este deschisă să sprijine modernizarea liniei de cale ferată Chișinău-Ungheni.
Vaccinare cu Moderna împotriva COVID-19 în SUA - Sputnik Moldova, 1920, 03.07.2021
Societate
Vaccinarea ar putea fi obligatorie pentru aceste persoane în Franța
Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian a declarat că pentru Franța și cele 27 de state europene este o noutate excelentă pentru a vedea Republica Moldova gata să se angajeze în reforme democratice și să fie hotărâtă cu privire la vectorul de integrare europeană.
„De stabilitatea dumneavoastră, de capacitatea de a lua decizii suverane, de progresele democrației, depinde în mare parte și echilibrul în Europa”, a precizat Jean Yves Le Drian.
În context, ministrul francez a reiterat poziția Franței de a sprijini autoritățile de la Chișinău în procesul de reforme și apropierea de UE.
Fluxul de știri
0