Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cât au câștigat companiile petroliere pe seama majorării prețului la carburanți

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaАвтозаправка
Автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 23.09.2021
Abonare
În timp ce prețurile la carburanți la nivel internațional erau mult mai mici decât cele din Moldova, companiile petroliere din țară au câștigat un miliard de euro pentru că nu au ajustat costurile. De această părere este fostul deputat Alexandru Slusari.
CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Fostul deputat și ex-vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari a fost invitatul emisiunii „Logica Puterii” de la Radio Sputnik Moldova. Acesta susține că atunci când prețurile la carburanți erau mult mai mici la nivel internațional, iar companiile petroliere din țară stabileau prețurile la combustibil la discreția lor, acestea au avut un câștig de un miliard de euro, adică patru lei pentru un litru de combustibil. Slusari a menționat că, ori de câte ori s-au făcut majorări, niciodată companiile petroliere nu au putut argumenta necesitatea acestora.
Alexandru Slusari afirmă că banii câștigați de companiile petroliere prin înțelegerile de cartel nu vor putea fi recuperați în totalitate de către stat.

„O parte din acești bani, eu mai sper încă, pot fi rambursați în buget ca amendă pentru companiile petroliere în urma acelui raport celebru al Consiliului Concurenței, care a examinat cum au fost modificate prețurile la produsele petroliere în perioada ianuarie 2019 - ianuarie 2021”, susține Slusari.

Fostul deputat susține că în urma prezentării raportului Consiliului Concurenței în care s-a stabilit că petroliștii acționau în baza unor înțelegeri de cartel, deputații din fostul Parlament au cerut ca cele șase companii petroliere mari vizate să fie amendate cu 200 de milioane de lei, bani pe care Slusari îi consideră „bănuți” pe lângă adevăratele venituri pe care le-ar fi obținut petroliștii.
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Economie
Va crește sau nu prețul la gaze naturale? Răspunsul fostului director ANRE
Alexandru Slusari a menționat că nu se știe când actualul Parlament va audia raportul și dacă deputații vor cere amendarea companiilor petroliere, dar speră că lucrurile să se schimbe în curând.
„Sper să fie creat un precedent și să-i dăm de înțeles la această gașcă de băieți smecheri că ei nu pot trăi ca un stat într-un stat. Din păcate, în prezent lucrurile rămân neschimbate. Ultimele modificări au turnat apă la moara monopoliștilor care au arătat la toți că schimbări nu mai sunt”, a menționat Slusari.
La rândul său, fostul deputat Alexandru Oleinic, care a fost autorul proiectului de lege ce prevedea plafonarea prețurilor la carburanți o dată la două săptămâni, a menționat că scopul legii elaborate de el era să fie creat un cadru concurențial.
„S-a propus o formulă de calcul la prețul benzinei și motorinei la pompă, bazat pe cotațiile la bursele internaționale care în final să asigure consumatorii cu prețuri reale și accesibile. Numai concurența corectă și transparentă poate garanta consumatorilor prețuri reale”, a menționat Oleinic.
Stație de alimentare cu combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Politică
Slusari, despre prețul carburanților: Țara iar e ostatica unui grup de băieți șmecheri
El a mai spus că legea sa a demonstrat că prețurile pot fi diminuate, iar dacă aceasta ar fi rămas în vigoare, atunci lucrurile nu erau să scape de sub control.
Fostul deputat independent afirmă că cel mai mult are de suferit sectorul agrar, iar legea aplicată în prezent ajută ca companiile să țină prețul sub control, nu ANRE.
„Trebuie optimizate cheltuielile companiilor care vând produsele petroliere. Aceste cheltuieli trebuie să fie reale și acesta trebuie să fie rolul ANRE. Ea trebuie să verifice cheltuielile fiecărei companii. Noi avem companii care au câte o sută de stații și toate sunt în arendă. Care e sensul să lucrezi cu cheltuielile, dacă tu plătești în fiecare lună sumele garantate pentru arendă? Nimeni nu lucrează cu problemele consumatorului, dar toți lucrează cu veniturile pe care trebuie să le aibă. (...) Consumatorul nu trebuie să simtă dorințele cuiva de a-și face venituri din problemele noastre”, a conchis fostul deputat.
Alexandru Oleinic a precizat că mereu a existat o înțelegere de cartel între companiile petroliere din țară, iar legea pe care a propus-o el a scos la iveală problemele existente din domeniu.
Pe de altă parte, fost director ANRE Victor Parlicov se arată convins că prețurile plafon pe care ANRE le calculează în prezent în baza legii modificate sunt calculate corect. Cu toate acestea, el consideră că intervenția pe această piață prin prețuri-plafon este o abordare fundamental greșită.
”Aici nu e vina ANRE-ului, e vina politicienilor, care aprobă legi de intervenție pe această piață competitivă prin instrumente care sunt proprii pentru piețele monopolizate”, a menționat Parlicov.
Stație de alimentare cu combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Economie
Cât de corecte sunt prețurile afișate la pompă - opinia unui expert
”La noi cele mai mari strigăte se fac atunci când prețurile cresc, dar asta este exact perioada când prețurile sunt cele mai corecte. Cele mai mari prostii pe piața noastră petrolieră s-au întâmplat nu atunci când creșteau prețurile, dar atunci când prețurile pe piața internațională scădeau, iar operatorii locali uitau să ajusteze prețurile interne. Atunci marja lor era cea mai mare. Dar atunci când prețurile pe piața internațională cresc, de obicei, la noi prețurile sunt cele mai corecte”, a precizat expertul.
CHIȘINĂU, 23 sept - Sputnik. islatura precedentă a adoptat în aprilie un proiect prin care s-a revenit la experiența de până la 2018, când la fiecare două săptămâni3 ANRE stabilea prețuri plafon la carburanți. Recent însă ANRE a început să stabilească zilnic prețurile maxime plafon pentru benzina și motorina standard, în timp ce petroliștii stabilesc la propria discreție prețurile pentru celelalte tipuri de carburanți.
Fluxul de știri
0