Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Va crește sau nu prețul la gaze naturale? Răspunsul fostului director ANRE

© Sputnik / Mihai CarausГазовая плита
Газовая плита - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Va crește sau nu prețul la gaze naturale pentru Republica Moldova? Sunt sau nu exagerate prețurile la pompă afișate de petroliști? Răspuns la aceste întrebări a oferit fostul director al ANRE, Victor Parlicov.
CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. Este absolut cert că vom avea o creștere de prețuri la gazele naturale. De această părere este expertul în energetică, fostul director al ANRE Victor Parlicov. Opinia a fost exprimată în emisie la Radio Sputnik Moldova.
Potrivit expertului, gaz și petrol ieftin nu există nicăieri în prezent. Din acest motiv, nici Republica Moldova nu are cum să obțină un preț mic.
Lalele din Bardar, Ialoveni - Sputnik Moldova, 1920, 16.09.2021
Internațional
Deficitul de gaze naturale poate obliga europenii să revină la cărbune
”Nimeni astăzi nu poate să spună cum vor evolua cotațiile Platts la produsele petroliere, sau cum vor evolua cotațiile spot la gaze naturale, care vor influența într-o măsură sau alta prețurile la carburanți sau la gaze naturale pentru anul viitor. Este absolut cert un singur lucru, la moment, gaz și petrol ieftin nu există nicăieri. Eu nu cred că, în situația în care, prețurile la gaze din Orient, pe piața din Asia, pe piața din SUA, cât și pe piața spot din Europa, bat recordurile, Republica Moldova va fi ca o pată neagră pe harta globului unde vor fi prețuri joase la energie. Este absolut irealizabil acest lucru”, a comunicat Parlicov.
Fostul director al ANRE este convins că majorarea prețurilor la gaze la nivel mondial va afecta și țara noastră. Cu cât mai devreme vom începe procesul de ajustare a tarifelor, cu atât mai lină și mai mică va fi majorarea, consideră expertul.
Parvicov a menționat că un aspect important în acest sens este protecția păturilor social-vulnerabile.

”În acest sens, Guvernul deja a făcut unele declarații. Accentul se va pune pe protecția celor mai săraci și anume pe ajutorul pentru perioada rece a anului”, a afirmat Victor Parlicov.

Expertul în energetică este convins că prețurile plafon pe care ANRE le calculează în prezent în baza legii modificate sunt calculate corect. Cu toate acestea, el consideră că intervenția pe această piață prin prețuri-plafon este o abordare fundamental greșită.
”Aici nu e vina ANRE-ului, e vina politicienilor, care aprobă legi de intervenție pe această piață competitivă prin instrumente care sunt proprii pentru piețele monopolizate”, a menționat Parlicov.
Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 15.09.2021
Economie
Va participa sau nu Guvernul în negocierile prețului la gaz cu Gazprom
”Adică, în loc prin instrumentele de concurență, prin intervențiile statului, prin intermediul Consiliului Concurenței să forțăm operatorii din această piață să se lupte între ei pentru consumator, noi îi punem pe toți împreună să lupte împotriva reglementatorului și a consumatorului. Cred că abordarea nu este corectă apriori, nu este sănătoasă și ea trebuie schimbată”, a adăugat interlocutorul.
În același timp, Victor Parlicov consideră că prețurile la pompă afișate astăzi nu sunt exagerate.
”La noi cele mai mari strigăte se fac atunci când prețurile cresc, dar asta este exact perioada când prețurile sunt cele mai corecte. Cele mai mari prostii pe piața noastră petrolieră s-au întâmplat nu atunci când creșteau prețurile, dar atunci când prețurile pe piața internațională scădeau, iar operatorii locali uitau să ajusteze prețurile interne. Atunci marja lor era cea mai mare. Dar atunci când prețurile pe piața internațională cresc, de obicei, la noi prețurile sunt cele mai corecte”, a precizat expertul.
Fluxul de știri
0