Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cât de corecte sunt prețurile afișate la pompă - opinia unui expert

© Sputnik / Mihai CarausStație de alimentare cu combustibil
Stație de alimentare cu combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 21.09.2021
Abonare
Fostul director ANRE Victor Parlicov a vorbit în emisie la Radio Sputnik Moldova despre corectitudinea prețurilor la carburanți afișate la pompă.
CHIȘINĂU, 21 sept - Sputnik. Expertul în energetică este convins că prețurile plafon la carburanți pe care ANRE le calculează în prezent în baza legii modificate sunt calculate corect. Cu toate acestea, el consideră că intervenția pe această piață prin prețuri-plafon este o abordare fundamental greșită.
”Aici nu e vina ANRE-ului, e vina politicienilor, care aprobă legi de intervenție pe această piață competitivă prin instrumente care sunt proprii pentru piețele monopolizate”, a menționat Parlicov.
”Adică, în loc prin instrumentele de concurență, prin intervențiile statului, prin intermediul Consiliului Concurenței să forțăm operatorii din această piață să se lupte între ei pentru consumator, noi îi punem pe toți împreună să lupte împotriva reglementatorului și a consumatorului. Cred că abordarea nu este corectă apriori, nu este sănătoasă și ea trebuie schimbată”, a adăugat interlocutorul.
© Sputnik / Mihai CarausVictor Parlicov
Victor Parlicov - Sputnik Moldova, 1920, 20.09.2021
Victor Parlicov
Victor Parlicov consideră că prețurile la pompă afișate astăzi nu sunt exagerate.
”La noi cele mai mari strigăte se fac atunci când prețurile cresc, dar asta este exact perioada când prețurile sunt cele mai corecte. Cele mai mari prostii pe piața noastră petrolieră s-au întâmplat nu atunci când creșteau prețurile, dar atunci când prețurile pe piața internațională scădeau, iar operatorii locali uitau să ajusteze prețurile interne. Atunci marja lor era cea mai mare. Dar atunci când prețurile pe piața internațională cresc, de obicei, la noi prețurile sunt cele mai corecte”, a precizat expertul.
Fluxul de știri
0