Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Slusari, despre prețul carburanților: Țara iar e ostatica unui grup de băieți șmecheri

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTStație de alimentare cu combustibil
Stație de alimentare cu combustibil - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Abonare
Fostul deputat și ex-vicepreședintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre situația pe piața carburanților și despre scumpirile care se atestă în ultima perioadă la produsele petroliere.
CHIȘINĂU, 22 sept - Sputnik. Alexandru Slusari a explicat care ar fi motivul majorărilor constante a prețurilor la carburanți în ultima perioadă.
„De vină sunt acordurile de cartel, care timp de 25 de ani determină politica de prețuri din Republica Moldova. Strategic, de vină sunt petroliștii mari care au revenit la practica acordurilor de cartel și zilnic majorează prețurile, având ANRE ca un dispecer. Dacă noi am fi avut un consiliu al concurenței funcțional, ținând cont în aceste două săptămâni ce s-a întâmplat pe piața produselor petroliere, companiile mari petroliere urmau să fie amendate cu sute de milioane. Zilnic se fac acorduri de cartel”, a menționat fostul deputat în emisie la Radio Sputnik Moldova.
© Sputnik / Mihai CarausAlexandru Slusari
Alexandru Slusari - Sputnik Moldova, 1920, 22.09.2021
Alexandru Slusari
Potrivit modificărilor operate recent în legislație, ANRE stabilește zilnic prețurile maxime plafon pentru benzina și motorina standard, în timp ce petroliștii stabilesc la propria discreție prețurile pentru celelalte tipuri de carburanți.
„Companiile mari din nou au demonstrat cine este stăpânul pe piață. Noi vedem că companiile mari petroliere acum s-au aliniat într-un rând și au revenit la acordul de cartel și coordonarea prețurilor. (...) Petroliștii mari au revenit în forță pe această piață și din nou dictează regulile de joc pentru cetățeni, șoferi, agricultori, pentru agenți economici. Toată țara iar e ostatică a unui grup îngust de băieți șmecheri” a precizat Slusari.
Parlamentul de legislatura precedentă a adoptat în aprilie un proiect prin care s-a revenit la experiența de până la 2018, când la fiecare 2 săptămâni stabilea prețuri plafon la carburanți. Recent însă ANRE a început să stabilească zilnic prețurile maxime plafon pentru benzina și motorina standard, în timp ce petroliștii stabilesc la propria discreție prețurile pentru celelalte tipuri de carburanți.
Fluxul de știri
0