Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE făcută praf de Ungaria din cauza invitării afganilor în Europa

© Photo : Facebook / Szijjártó PéterSzijjártó Péter
Szijjártó Péter - Sputnik Moldova, 1920, 06.09.2021
Abonare
Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a atras atenția că unele state membre ale UE şi instituțiile de la Bruxelles au revenit pe traiectoria greşită din 2015 în privința migrației
BRUXELLES, 7 sept – Sputnik, Daniela Porovăț. Ministrul ungar Péter Szijjártó a criticat poziția UE privind migrația cu ocazia reuniunii informale din Slovenia la care au participat miniştrii de externe ai statelor UE.
Oficialul maghiar a atas atenția cu această ocazie că unele state membre ale UE şi instituţiile de la Bruxelles au revenit pe traiectoria greşită din 2015.
“După ce în ultimele zile am auzit tot timpul că nu vor să repete greşelile crizei migraţioniste din 2015, totuşi, la întâlnire nu s-a întâmplat nimic, în afară de faptul că am revenit încet pe traiectoria din 2015”, a declarat ministrul ungar.
Péter Szijjártó a arătat că s-a discutat aprins dacă trebuie sau nu să li se solicite talibanilor să permită plecarea afganilor care doresc să părăsească ţara, însă un grup de ţări din Europa Centrală au respins ideea, ar ministrul ungar a explicat că demersul ar fi fost practic o invitaţie către toţi afganii care vor să părăsească Afganistanul.
Oficialul maghiar a observat că atitudinea UE este foarte periculoasă și chiar iresponsabilă, deoarece 39 de milioane de oameni trăiesc în Afganistan, jumătate din populaţie a trăit din ajutorul umanitar şi înainte de venirea talibanilor la putere şi cel puţin 4 milioane de persoane sunt refugiaţi în propria lor ţară.
“O asemenea declaraţie generală nu va avea alt rezultat decât pornirea unui val masiv de migraţie ilegală din Afganistan”, a fost de părere Péter Szijjártó.
Așadar, în fața opiniilor Bruxelles-ului, cehii, polonezii, slovenii, croaţii şi ungurii fost împotriva migraţiei.
Deputați în Parlamentul Republicii  - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Editoriale
Grosu, cu cea mai stupidă declarație după alegeri: Primim refugiați din Afganistan
Ministrul ungar a mai atas atenția și că pornirea unui exod atât de important din Afganistan va oferi pentru sute sau mii de terorişti oportunitatea de a veni în Europa.
Traseul migraţiei este de asemenea evident, masele pornite din Afganistan pot ajunge practic nestingherit până în Turcia şi în Balcanii de Vest, a mai explicat Szijjártó.
“Noi, ungurii, avem o poziţie clară: i-am evacuat pe afganii care ne-au ajutat, nu suntem dispuşi să acceptăm alţii pe lângă ei, nu vrem nici măcar să examinăm această posibilitate”, a transmis Budapesta la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din UE.
“Nimeni nu ne poate impune nicio decizie în acest sens, nici Bruxelles, nici chiar Comisia Europeană”, a afirmat răspicat Péter Szijjártó.
Ministrul a precizat că cei din Europa Centrală au afirmat clar că dacă cineva ar nutri ideea unui nou sistem de cote, să uite de ea cât mai repede. Aici, atitudinea Budapestei a fost clară și fără echivoc: fiecare ţară are dreptul suveran de a decide pe cine doreşte să lase în propria ţară şi cu cine doreşte să trăiască împreună.
Попавшие в беду афганские граждане прибывают, чтобы вернуться в Афганистан на пакистано-афганский пограничный переход в Чамане - Sputnik Moldova, 1920, 25.08.2021
Internațional
Două țări europene resping refugiații afgani
Fluxul de știri
0