Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Regizor moldovean premiat cu cea mai mare distincție în Rusia

© Sputnik / Mihai CarausDumitru Acriș
Dumitru Acriș - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Abonare
Dumitru Acriș, regizorul moldovean stabilit la Moscova, a revenit la Chișinău, unde montează primul său spectacol acasă.
CHIȘINĂU, 1 sept - Sputnik. Revenit acasă, printre repetițiile care încep zilnic la ora 08:00 și în unele zile se lungesc până pe la 01:00 noaptea, a doua zi, Dumitru Acriș a reușit într-un sfârșit să ajungă și în studioul Radio Sputnik Moldova. A vorbit despre premiera care va avea loc pe 19 septembrie la Teatrul Satiricus, despre premiul de acum doi ani pentru un spectacol dramatic regizat de el, dar și despre revenirea acasă după mai mulți ani de când e stabilit la Moscova.
PAS a prezentat lista candidaților la parlamentare  - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Societate
Avertismentul unui cunoscut actor pentru PAS: Nu vă îmbătați cu apă rece
Așadar, în 2019, printre artiștii nominalizați pentru Premiul Național în domeniul Teatrului „Masca de Aur” – cea mai înaltă distincție care este în lumea teatrului din Federația Rusă, a fost și Dumitru Acriș. Regizorul spune că acest premiu este foarte important în special pentru teatru și actori.
„Acest premiu nu schimbă nimic în viața mea. Este mai mult important pentru teatru și actori, pentru că au fost văzuți, observați, apreciați. Este cel mai mare premiu care poate să existe în domeniu teatrului în Federația Rusă – „Masca de Aur””, a precizat regizorul.
Spectacolele regizate de Dumitru Acriș sunt jucate în multe orașe din Federația Rusă. Regizorul spune că merge cu spectacolele acolo unde este invitat, dar mai ales acolo unde oamenii cu adevărat își doresc să fie spectatorii unui spectacol.
„Merg acolo unde simt că oamenii vor ca la ei să ajungă un spectacol bun. Unde oamenii cu adevărat își doresc să meargă la un spectacol”, a mai spus Acriș.
Filmele unui regizor moldovean fac înconjorul lumii - Sputnik Moldova, 1920, 22.07.2021
Podcasturi
Filmele unui regizor moldovean fac înconjurul lumii
În perioada în care se află la Chișinău, montează la Teatrul Satiricus spectacolul „Casa” (Дом - în rusă), după Maxim Gorkii. Potrivit regizorului, acesta este un spectacol foarte intim, pentru doar o sută de spectatori, în care se va vorbi în limbile română și rusă. Regizorul spune că a avut de ales între un spectacol jucat într-o sală mare sau un spectacol la care spectatorii stau la o distanță foarte mică de actori. A mers pe cea de-a doua variantă.

„Am ales partea a doua pentru că, din punctul meu de vedere, este o mare lipsă de dialog acum și în teatru, și în viață. Probabil intuitiv am ales acest spectacol pentru Republica Moldova. Aici se vorbește despre relații de familie, copii-părinți, problema imigrației, cea a tiraniei. Trebuie să ne amintim, Gorkii la fel a rămas fără mamă și tată de mic copil și a fost crescut de bunici. A crescut în teroare”, a povestit Dumitru Acriș.

A fost 12 ani actor la Teatrul Luceafărul din Chișinău, din 2006 fiind Maestru în artă al Republicii Moldova. În 2017 a absolvit regia la cea mai prestigioasă școală de teatru din Rusia - Universitatea Națională de Artă Teatrală GITIS din Moscova. A montat texte de Gorki, Cehov, Dostoievski, Soljenițîn, Ostrovski, Brecht, Shakespeare în teatre din Rusia, dar și din România. Lucrează mult, iar rezultatul este vizibil.
Творческая встреча с В. Меньшовым к его 80-летнему юбилею - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
Rusia
A murit marele regizor rus Vladimir Menșov
„Montez câte șapte spectacole pe an. Este un lucru foarte responsabil. Eu o să mă verific, în primul rând, pe mine. Vorbind de spectacolul la care lucrez acum, o să fie un examen foarte bun pentru actori. Vorbesc din punct de vedere a spațiului, care este foarte intim. În fiecare seară când o să apară, ei la rândul lor, se vor verifica pe sine înșiși. Îmi doresc foarte mult ca acest examen să fie trecut cu brio. Am emoții, deoarece este primul spectacol montat acasă. Sunt foarte curios de anumite lucruri care se vor întâmpla în timpul spectacolului”, a mai povestit regizorul moldovean.
Dumitru Acriș s-a născut în 1983 în Republica Moldova. În 2004 a absolvit actoria, iar în 2012 un master de regie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Editoriale
Maia Sandu va fi forțată să ia decizia luată cândva de Vladimir Voronin
Fluxul de știri
0