Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Maia Sandu va fi forțată să ia decizia luată cândva de Vladimir Voronin

© Sputnik / Mihai CarausMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Abonare
Sunt nevoit să constat un lucru care mă întristează extrem de mult: cei de la PAS nici nu au reușit să-și așeze bine fundurile în fotoliile moi pe care le-au obținut după alegerile parlamentare din 11 iulie, că au și început să debiteze prostii cu duiumul.
După ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat de Ziua Națională Limbii Române că autoritățile noastre ar putea să aducă în Republica Moldova imigranți din Afganistan, iată că tot în aceeași zi deja șeful Cabinetului de Miniștri, Natalia Gavrilița, a dat pe gușă altă inepție: profesorii care nu vor să se vaccineze - să se concedieze.
Deputați în Parlamentul Republicii  - Sputnik Moldova, 1920, 31.08.2021
Editoriale
Grosu, cu cea mai stupidă declarație după alegeri: Primim refugiați din Afganistan
Întrebarea mea este: dacă noii noștri guvernanți calcă prin străchini atunci când fac declarații, când doar vorbesc, ce o să se întâmplă când aceștia au să se apuce să ia decizii și să le pună în practică, când au să se pună pe treabă? Și cum ei au să guverneze țara dacă nici măcar niște declarații nu-i duce mintea să le facă?
Cum poți să rostești public asemenea prostii chiar de ziua națională a limbii? Și unde o să ajungă Moldova cu astfel de guvernanți?
Are cineva răspuns la aceste întrebări?
Премьер-министр и члены нового правительства Молдовы приняли присягу - Sputnik Moldova, 1920, 01.09.2021
Politică
Gafă de proporții! Premierul Gavrilița: „Profesorii nevaccinați să-și caute altă ocupație”
Natalia Gavrilița s-a făcut de râs ieri nu doar cu afirmația prostească și cinică cu privire la profesorii nevaccinați, ci și atunci când a fost luată la întrebări, de moderatoarea discuției la respectivul post de televiziune, ce țin de alte domenii. Spre exemplu, Natalia Gavrilița a fost întrebată de ce la Festivalul Summer Fest 2021 autoritățile au permis concentrații de mii de oameni care nici măcar nu purtau mască, iar careurile festive din școli de 1 septembrie le-au interzis. Întrebarea la care premierul nu a avut un răspuns, la care, mai curând, a bâlbâit un răspuns după ce înainte de asta a făcut o mină care poate fi descrisă doar prin expresiva zicală românească: a sta (sau a rămâne, a se uita) ca vițelul (sau boul) la poartă nouă. Și cum putea altfel să reacționeze noul nostru premier având acest paradox stupid provocat chiar de ea și de gașca guvernamentală PAS: festivalul - da, careurile de 1 septembrie - ba?

Dacă noii noștri guvernanți au să continue tot așa, foarte curând ei se vor compromite iremediabil în fața publicului, în fața propriilor alegători. Și pentru asta este suficient doar ca ei sau unii dintre ei să deschidă gura.

Iată de ce nu mă voi mira cât de puțin dacă președintele Maia Sandu va impune restricții, va stabili reguli clare: cine dintre guvernanți și din membrii PAS poate să vorbească în numele puterii și al partidului și cine nu. Exact așa cum a făcut cândva Vladimir Voronin, după ce PCRM a obținut o victorie zdrobitoare în alegerile parlamentare din 25 februarie 2001. Vă amintiți că atunci comuniștii au obținut 50,07% din sufragii și tocmai 71 de mandate în Parlament! Atunci reprezentații PCRM au umplut structurile de stat, spre bucuria firească a liderului comunist. Dar imediat după asta, fiind în euforia victoriei, și mai fiind trași de limbă de către jurnaliștii dornici să-i provoace la afirmații negândite, toți au început să facă declarații, unele dinte ele de-a dreptul trăsnite, de data asta deja spre disperarea liderului comunist. Iată de ce atunci Vladimir Voronin a stabilit clar cine din partid, guvern și parlament poate să facă declarații de presă și cine nu. Dacă vă amintiți președintele Legislativului de atunci, Eugenia Ostapciuc, era în cea de-a doua listă și evita dialogul cu jurnaliștii.
Așa că experiența liderului PCRM poate fi de folos Maiei Sandu. Și altă cale de a evita compromiterea prematură a noii puteri decât impunerea jurământului tăcerii în cazul lui Grosu și Gavrilița (în mod sigur că lista poate fi completată cu noi nume, ca să nu spunem guri), pur și simplu, nu există.
Să nu credeți carecumva că acest text este un pamflet, că eu ironizez. Cei care cred asta n-au habar cât de complicată, chiar gravă este această problemă a noii guvernări, care s-a dovedit a fi atât de limbută. Deocamdată, doar limbută.
Fluxul de știri
0