Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Expert: Ce se află în spatele deficitului de combustibil din Chișinău

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 23.08.2021
Abonare
Economistul Roman Chircă a explicat motivele lipsei de combustibil la benzinăriile din Chișinău și a vorbit despre esența noii metodologii ANRE.
CHIȘINĂU, 23 aug – Sputnik. Lipsa motorinei la stațiile de alimentare vorbește despre un deficit, dar nu este cazul să vorbim despre criză, deși există un anumit disconfort. Precizarea a fost făcută de expertul economic Roman Chircă în studioul Sputnik Moldova.

„La unele benzinării nu există benzină AI-98, există anumite limite la AI-95. Se întâmplă un lucru foarte simplu, dar în același timp dificil de rezolvat. În acest fel companiile petroliere cu amănuntul își demonstrează dezacordul cu noua metodologie ANRE, care limitează formarea prețurilor.

Potrivit lui Chircă, companiile petroliere cu amănuntul consideră că schema de calcul în sine include costurile de transport, asigurare și încărcare în marja comercială, ceea ce duce în cele din urmă la pierderi.
benzină - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Economie
Acuzații dure: Lipsa benzinei la pompă - o înțelegere de cartel
„Până la găsirea unui consens sau până când statul va forma o reglementare clară a pieței combustibililor, vom fi într-o stare de „asediu”. Multe companii nu aplică metodologia, deoarece nu cumpără combustibil importat în portul Giurgiulești. Nu există achiziționare de combustibil - nu există niciun motiv pentru a aplica metodologia”, a conchis interlocutorul.
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Politică
Slusari, despre presupusele înțelegeri de cartel de pe piața produselor petroliere
Precizăm că în data de 13 august deputații au votat în prima lectură modificările la Legea privind piața produselor petroliere. Modificările vizează reglementarea formării prețurilor. Inițiativa legislativă a fost avizată pozitiv de către Cabinetul de Miniștri. Astfel, deputații vor putea vota proiectul de lege în lectură finală.
Fluxul de știri
0