Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Acuzații dure: Lipsa benzinei la pompă - o înțelegere de cartel

© Sputnik / Алексей Куденко / Accesați arhiva multimediabenzină
benzină - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Abonare
Transportatorii sunt nemulțumiți de anumite propuneri din proiectul de modificare a Legii cu privire la produsele petroliere.
CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Piață liberă a produselor petroliere în Republica Moldova nu a existat niciodată. Or, o piață liberă presupune existența concurenței între toți jucătorii pieței. Iar în cazul în care există înțelegeri de cartel și abuzuri ale operatorilor petrolieri naționali, care rămân neobservate de autoritățile publice din domeniu – ANRE și Consiliul Concurenței, nu mai putem vorbi despre o piață a produselor petroliere liberă. Precizarea a fost făcută de președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, în studioul Sputnik Moldova.
Potrivit lui, transportatorii sunt împotriva liberalizării pieței cu ridicata a produselor petroliere și a continuării aplicării formulei ce conține marja comercială specială. În context, APOTA a venit cu un șir de recomandări redacționale precum și privind extinderea posibilității importului pentru consum propriu în favoarea transportatorilor. În adresarea către autorități, transportatorii solicită să se intervină în procedurile pentru lectura a doua a legii și formulează mai multe propuneri.

„Acest proiect nu este de liberalizare a pieței în ceea ce ține de piața angro. Acest proiect dă frâu liber operatorilor petrolieri din țară și fără a se acționa asupra lor cu vreun instrument, ei vor continua politica de cartel”, a precizat Oleg Alexa.

Potrivit acestuia, prețurile la produsele petroliere trebuie să fie stabilite de o autoritate competentă, în cazul Republicii Moldova aceasta fiind Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Totodată, șeful transportatorilor spune că prețurile trebuie să fie stabilite în baza unei metodologii-formule clare, pe înțelesul tuturor, ceea ce se conține în proiectul aprobat în prima lectură de deputați și față de care transportatorii nu au pretenții. Nemulțumirea lor ține de liberalizarea pieței angro a produselor petroliere.
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Modificarea Legii cu privire la produsele petroliere: Cine are de câștigat
„Pe noi, transportatorii, ne interesează piața motorinei, atât cea angro cât și cea cu amănuntul. Probabil aceiași opinie o împărtășesc și agricultorii. Pe noi ne doare prețul la motorină”, a mai spus Alexa.
Membrii APOTA sunt convinși că liberalizarea pieței angro a produselor petroliere este prematură și este în interesul celor care au participat la înțelegerile de cartel și va asigura în continuare posibilitatea să funcționeze în cartel, având un instrument nou ce le va permite eliminarea micilor jucători de pe piața cu amănuntul. De asemenea la stabilirea formulei de calcul al prețurilor plafon la comerțul cu amănuntul nu s-a ținut cont de rezultatele și evoluția formulei în perioadele precedente.
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Economie
Parlamentul schimbă din nou legea produselor petroliere: Ce vor să facă deputații
„Considerăm că Marja Comercială specială trebuie înlocuită cu adaos comercial. O astfel de formulă a fost utilizată în Republica Moldova. Utilizarea ei a avut succes. Considerăm că utilizarea adaosului maxim de 10% pentru comerțul cu ridicata și alte 10% pentru comerțul cu amănuntul ar crea un echilibru între interesele consumatorilor și ale comercianților și ar permite funcționarea pieței fără perturbări și deficite”, este una din recomandările propuse de transportatori pentru Legea cu privire la produsele petroliere.
Astfel, transportatorii solicită ca pentru a doua lectură a legii și pentru emiterea avizului Guvernului să fie înregistrate amendamente prin care se modifică formula prețului maxim prin utilizarea de adaos comercial (10%+10%) în loc de marja comercială și aplicarea prețurilor reglementate pentru piața angro a motorinei și benzinei 95.
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Societate
După motorină, la unele benzinării a dispărut din vânzare și benzina
Fostul deputat PPDA, Alexandru Slusari a declarat în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova că proiectul de modificare a Legii cu privire la produsele petroliere conține anumite propuneri de modificare benefice, menite să demonopolizeze piața produselor petroliere. În context, Slusari a amintit despre depozitele petroliere și capitalul propriu.

„În rest, din punctul meu de vedere, Parlamentul a cedat unui șantaj din partea companiilor petroliere. Mă refer aici la liberalizarea pieței angro. Este absolut nejustificat. Eu nu am văzut niciun argument de ce ar trebui eliminată plafonarea la produsele petroliere angro”, a menționat Alexandru Slusari.

El mai spune că, înainte să propună proiectul de modificare a Legii cu privire la produsele petroliere, Guvernul, Parlamentul și ANRE ar fi trebuit să se întrunească pentru a răspunde la mai multe întrebări.
Автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Societate
ANRE, despre lipsa de motorină: Operatorii au stocuri mari, dar refuză să le vândă
„Fără a face vreo analiză s-au apucat să modifice Legea, care admit că nu este una perfectă. Sunt unele chestiuni care ar trebui modificate, în special chestiuni tehnice, dar conceptul este corect din punctul meu de vedere. Eu personal nu sunt de acord cu liberalizarea pieței angro și nu înțeleg de ce plafonarea se va face doar pentru două tipuri de produse petroliere”, a mai spus fostul vicepreședinte al Parlamentului.
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Politică
Slusari, despre presupusele înțelegeri de cartel de pe piața produselor petroliere
În adresarea Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto către autoritățile de la Chișinău se mai propune ca dreptul de import al motorinei pentru consum propriu în baza autorizației de import să fie extins și asupra companiilor de transport. De asemenea se propune simplificarea procedurilor de import în baza autorizației. În acest scop, potrivit transportatorilor, este necesară modificarea definiției noțiunii de „autorizație de import a motorinei” prevăzută la art. 2 după cum urmează:

Autorizație de import al motorinei – act permisiv, eliberat de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică, care confirmă dreptul producătorului agricol și operatorului de transport auto, înregistrat ca persoană juridică, de a efectua import de motorină pentru consum propriu în calitate de carburant pentru utilaj, transport sau tehnică agricolă, utilizate nemijlocit în activitatea agrară sau de transport.

La fel, transportatorii solicită excluderea din lege a obligativității deținerii capacităților de păstrare de 5000/1000 de metri cubi pentru importatori.
Fluxul de știri
0