Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Slusari, despre presupusele înțelegeri de cartel de pe piața produselor petroliere

© Sputnik / Alexey Sazonov / Accesați arhiva multimediaЗаправка автомобиля на автозаправочной станции
Заправка автомобиля на автозаправочной станции - Sputnik Moldova, 1920, 20.07.2021
Abonare
Fostul vicepreședinte al PPDA a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre presupusele înțelegeri de cartel de pe piața produselor petroliere.
CHIȘINĂU, 20 iul - Sputnik. Problema carburanților este una amplă, iar organele care trebuie să reglementeze acest sector nu fac față. De această părere este fostul vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr Alexandru Slusari, care și-a exprimat opinia în studioul Radio Sputnik Moldova.
”Problema este una de bătaie lungă și istoria este foarte lungă. Pornim de la faptul că la noi organele care urmau să reglementeze acest domeniu, Consiliul Concurenței și ANRE, sunt impotente. Toată perioada de la independență încoace au acceptat regulile de joc din partea companiilor petroliere. Companiile petroliere întotdeauna au acționat concertat, au făcut mai multe acorduri de cartel”, a remarcat Slusari.
Potrivit fostului vicepreședinte al PPDA, de la declararea independenței Republicii Moldova, Consiliul Concurenței a făcut investigații numai pe o durată de doi ani, în urma cărora a stabilit că fiecare majorare a prețului carburanților a fost concertată și coordonată de mai multe companii.
”Mai mult ca atât, dacă una dintre companii nu făcea acest lucru, era imediat presată de celelalte - adică voi de ce nu faceți”, a menționat politicianul.
АЗС - Sputnik Moldova, 1920, 19.07.2021
Societate
ANRE: Precizări de ultimă oră privind majorarea prețului la benzină
Totodată, Slusari susține că în aceste presupuse înțelegeri de cartel erau implicați și politicieni.
"Aceste schimbări deseori au avut intervenția politică, a fost o înțelegere nu doar a companiilor, dar și cu mai mulți politicieni. Noi am avut un stat pe fundalul impotenței premeditate a organelor de reglementare care dădea vina una pe alta și se schima deseori legislația și la moment avem același lucru", a fostul vicepreședinte al PPDA.
Amintim că prețul la benzină a crescut trei zile consecutiv după decizia ANRE din 16 iulie. O companie petrolieră a afișat luni un preț mai mare cu 9 bani la benzină, după ce duminică prețul combustibilului a crescut cu 10 bani, iar sâmbătă unele benzinării au majorat prețul cu 30 de bani.
În context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu precizări. ANRE susține că decizia care a fost adoptată vineri, pe 16 iulie, nu se referă la marjele pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților și, prin urmare, nu putea influența creșterea prețurilor la pompă la stațiile de alimentare.
Combustibil  - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Societate
Moldova, fără benzină: Pentru cât timp vor ajunge rezervele de combustibil
Pentru a exclude eventualele situații de încălcare a prevederilor Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, Agenția a solicitat de la operatorii care au operat creșteri de prețuri, prezentarea în regim de urgență a informațiilor relevante pentru a fi supuse verificărilor”, menționează ANRE într-un comunicat de presă.
Anterior, un post de televiziune din Republica Moldova a intrat în posesia unui document, care ar fi fost elaborat de Consiliul Concurenței. Raportul ar scoate la iveală o înțelegere de cartel între mai mulți petroliști din Republica Moldova. 
Potrivit raportului, unele dintre cele mai mari companii petroliere din țara noastră ar fi implicate într-o ”înțelegere de cartel”. 
Acești operatori ar fi acționat concertat atunci când stabileau prețurile la combustibil, dar și atunci când tranzacționau produse petroliere și gaz lichefiat către companii terțe. Aceste grave abateri s-ar fi înregistrat în perioada 15 mai 2019 – 18 ianuarie 2021. 
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0