Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Procuratura s-a adresat structurilor internaționale: Ce a solicitat

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 21.08.2021
Abonare
Procuratura Generală s-a adresat structurilor internaționale pentru a fi analizate modificările propuse de deputați cu privire la Legea Procuraturii.
CHIȘINĂU, 21 aug - Sputnik. Procuratura Generală anunță că s-a adresat instituțiilor internaționale de drept pentru a analiza compatibilitatea modificărilor legislative propuse de Parlamentul Republicii Moldova, care se referă la procedurile de tragere la răspundere disciplinară și la evaluarea performanțelor procurorului general, precum și la modificarea componenței Consiliul Superior al Procurorilor, cu standardele europene în domeniu.
„Proiectul de lege votat în prima lectură de Parlament a fost elaborat într-un regim de urgență nejustificată, creând percepția că este urmărit scopul instituirii unui control politic asupra activității sistemului Procuraturii și că miza adevărată din spatele promovării mecanismului de evaluare constă în demiterea Procurorului General în exercițiu”, se menționează într-un comunicat de presă al Procuraturii.
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Politică
Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea Legii Procuraturii
Astfel, Procuratura Generală a solicitat forului internațional să se expună pe următoarele subiecte:
„1. Inadmisibilitatea presiunilor politice în raport cu instituția Procuraturii (având în vedere argumentele din textul adresării, care explică riscurile comportamentului politic neloial și impactul negativ al lipsei de colaborare onestă asupra separării puterilor în stat);
2. Situația independenței procurorilor din Republica Moldova în raport cu modificările legislative operate la Legea cu privire la Procuratură, vizând procedura disciplinară și evaluarea Procurorului General, precum și schimbarea componenței CSP;
3. Lipsa de justificări pentru urgența modificărilor substanțiale, ce reconfigurează coordonatele mandatului de procuror general;
4. Necesitatea solicitării opiniilor forurilor de specialitate – Comisia de la Veneția, Consiliul Consultativ al Procurorilor Europeni anterior adoptării acestor modificări în redacție finală;
5. Afectarea independenței instituției prin obligarea procurorului general de a raporta autorităților politice pe cauze penale concrete, a primi aprecieri și recomandări în legătură cu investigațiile penale pendinte pe cauze individuale, or, în limitele colaborării constituționale, Procurorul General poate interveni, alături de alte instituții din domeniul justiției, doar pentru prezentarea punctelor de vedere, a opiniilor privind probleme de drept, politici penale sau măsuri de prevenire a fenomenelor infracționale, bazate pe analize de specialitate, astfel încât să fie formulate, prin consens, propuneri și recomandări”, este specificat în comunicat.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 21.08.2021
Politică
Reacția Procuraturii după ce CSJ a transferat dosarul lui Șor la Curtea de Apel Chișinău
În context, Procuratura a precizat că optează pentru ca toate reformele, inclusiv mecanismul de evaluare, să se realizeze într-un cadru strict de legalitate, cu asigurarea principiului separării puterilor în stat.
Amintim că pe 13 august, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede modificarea mecanismului de demitere a procurorului general. Totodată, joi, 19 augusr, Guvernul a dat aviz pozitiv modificării Legii Procuraturii. Astfel, acum deputații din Parlament vor putea vota proiectul în lectura finală.
Conform proiectului, acesta prevede instituirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general, posibilitatea suspendării acestuia din funcție pe parcursul urmăririi penale, precum și instituirea răspunderii disciplinare pentru procurorul general.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Politică
Războiul dintre Sandu și Stoianoglo: Cum a comentat președintele acuzațiile procurorului
Totodată, proiectul de lege mai prevede ca în cazul în care pe numele procurorului general a fost pornită o urmărire penală, atunci mandatul acestuia se suspendă pe perioada urmăririi penale. Le fel, președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un Procuror General interimar pe perioada suspendării.
Precizăm că proiectul mai prevede modificarea componenței numerice a Consiliului Superior al Procurorilor de la 15 la 12 membri.
Fluxul de știri
0