Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea Legii Procuraturii

© Sputnik / Mihai CarausПресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 19.08.2021
Abonare
Cabinetul de Miniștri s-a întrunit într-o ședință pentru a aproba mai multe proiecte de legi. Primul proiect avizat pozitiv de către miniștri este cel legat de modificarea Legii Procuraturii.
CHIȘINĂU, 19 aug - Sputnik. În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a dat aviz pozitiv modificării Legii Procuraturii. Acum, avizul va fi prezentat Legislativului, iar deputații din Parlament vor putea vota proiectul în lectura finală. Prin aceste modificări, autorii proiectul își propun să responsabilizeze procurorul general.
Amintim că pe 13 august, deputații au votat în prima lectură proiectul de lege care prevede modificarea mecanismului de demitere a procurorului general. Conform proiectului, acesta prevede instituirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general, posibilitatea suspendării acestuia din funcție pe parcursul urmăririi penale, precum și instituirea răspunderii disciplinare pentru procurorul general.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Deputații au votat în prima lectură modificarea Legii Procuraturii
Precizăm că ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Totodată, în cazul în care deputații vor vota proiectul de lege în cea de-a doua lectură, atunci procurorul general va putea fi tras la răspundere disciplinară.
În funcție de gravitatea abaterilor, procurorului general i se va putea aplica, prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor, una din următoarele sancțiuni disciplinare; avertisment, mustrare sau eliberarea din funcția de procuror general.
Totodată, proiectul de lege mai prevede ca în cazul în care pe numele procurorului general a fost pornită o urmărire penală, atunci mandatul acestuia se suspendă pe perioada urmăririi penale. Le fel, președintele țării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un Procuror General interimar pe perioada suspendării.
Precizăm că proiectul mai prevede modificarea componenței numerice a Consiliului Superior al Procurorilor de la 15 la 12 membri.
Fluxul de știri
0