Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Prețurile la testele COVID-19 – Câștigă sau nu averi companiile farmaceutice?

© Inquam Photos / GEORGE CALINTestare coronavirus
Testare coronavirus - Sputnik Moldova, 1920, 17.08.2021
Abonare
Prețurile pentru testele PCR COVID-19 efectuate în țara noastră sunt exagerate, consideră experții. Iar statul trebuie să intervină de urgență pentru a nu fi încălcate drepturile omului la libera circulație.
CHIȘINĂU, 17 aug – Sputnik. Moldovenii care vor să călătorească sunt nevoiți să cheltuiască sume în plus pentru efectuarea testelor COVID-19. Aceste sume sunt cu atât mai mari, cu cât numărul membrilor familiei este mai mare. Or, testul este obligatoriu și pentru maturi, și pentru copii. Astfel, o familie din patru membri va achita doar pentru teste aproximativ 150 de euro.
Laborator - Sputnik Moldova, 1920, 27.07.2021
Coronavirus
A fost autorizată testarea comună a vaccinurilor AstraZeneca și ”Sputnik Light”
Potrivit expertului economic Sergiu Ungureanu, prețul pentru un test COVID-19 în Republica Moldova este foarte mare, iar statul trebuie să intervină urgent pentru a soluționa această problemă. Mai mult, Ungureanu este de părere că, prin stabilirea unui preț identic și la instituțiile medicale private, și la cele de stat, se încalcă drepturile cetățenilor.
„Este evident că statul încalcă aceste drepturi. Ar fi bine ca statul să acorde ajutor pe cât este posibil. Să acorde unele recompense cetățeanului sau ajutor acestor laboratoare ca ele să aibă cheltuieli mai mici și să poată să micșoreze valoarea taxei pentru testul COVID-19, măcar pentru unele categorii de populație. Căci astăzi sunt obligați să plătească toți, și pensionari, și invalizi, și cei care se află sub limita sărăciei”, a declarat expertul în studioul Sputnik. Moldova.
Potrivit lui, o altă încălcare a drepturilor omului este faptul că, atunci când moldovenii revin acasă împreună cu familia, trebuie din nou să facă testul și să plătească - aceiași 3200 de lei pentru patru membri.
„Dar dacă nu are bani să facă testul - este băgat în carantină. Este o altă încălcare a dreptului la deplasare. Dar dacă este băgat în carantină timp de 14 zile, atunci el nu poate să meargă la muncă, nu se poate întreține. Deci, îi este încălcat dreptul la muncă, dreptul de a se întreține”, susține Ungureanu.
В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Societate
Pașaport COVID sau test PCR pentru turiști: Ce spun experții
Expertul spune că situația este cu atât mai gravă cu cât mulți au rămas fără economii, fără venituri, unii muncesc pe jumătate de salariu pentru că agenții economici au probleme, alții în general au fot trimiși în concediu forțat.
În context, expertul economic a sugerat să se ia exemplul altor state unde, dacă omul nu are simptome de coronavirus, se fac teste-expres care costă doar câțiva dolari. Spre exemplu în Egipt, care este o țară turistică și în care interesul ca numărul turiștilor să crească este unul sporit, testul expres costă aproximativ 4 dolari, echivalentul a 50-70 de lei moldovenești.

„Ar fi fost logic și corect să se procedeze astfel. Asta ar trebui să facă statul nostru - teste expres. Spre exemplu, eu am fost uimit să văd asta la Berlin. La tot colțul sunt amenajate astfel de laboratoare unde oamenii pot face aceste teste expres. Peste tot în Europa sunt acceptate testele antigen care se fac foarte rapid - mai puțin de 10 minute, care se fac foarte ieftin sau chiar pe gratis. Eu când am făcut testul, nici nu am reușit să beau o cafea că mi-au și dat rezultatul”, precizează economistul.

În țara noastră, prețul pentru un test PCR este de la 800 de lei, indiferent dacă îl faci la un laborator privat sau la o instituție medicală de stat.
„Taxa de 800 de lei este o sumă destul de mare, nu oricare cetățean își permite să o plătească pentru un simplu test anti-COVID-19. Mai ales că această testare este practic obligatorie și pentru cei maturi, și pentru copii. Oamenii sunt practic forțați să plătească acești bani și suma este foarte mare. Uitați-vă ce cozi sunt la centrele de testare: și la cele de stat, și la cele private. Dar nu este nicio transparență. Ce se întâmplă cu acești bani, cine verifică cum este format acest preț - nimeni nu știe, nimeni dintre cei care plătesc această taxă”, menționează Sergiu Ungureanu.
Vama Palanca - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Societate
Astăzi au intrat în vigoare noile reguli de traversare a frontierei – detalii
Acesta nu exclude că ar fi vorba de o înțelegere de cartel între laboratoarele de stat și cele private cu privire la formarea acestui preț, mai ales că prețurile nu diferă, așa cum ar trebui să fie într-o relație de concurență între instituții.
„Toate laboratoarele, și cele private, și cele de stat, au același preț - 800 de lei. Este straniu acest fapt, dat fiind că prețurile, la diferiți agenți economici se formează diferit. Spre exemplu, laboratoarele de stat ar trebui să acorde acest serviciu la prețuri mai mici, dat fiind că țara a beneficiat de tot felul de ajutoare umanitare, inclusiv pentru testare. Dar, în mod paradoxal, prețurile sunt la fel”, a explicat expertul economic în studioul Sputnik Moldova.
vaccin - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Coronavirus
Onișcenko: Medicii și savanții ar fi creat demult un vaccin dacă nu ar fi încurcați
Mai mult, el susține că sunt cazuri când testele PCR efectuate în Republica Moldova nu sunt acceptate în alte state. Iar asta înseamnă că, după ce ai fost obligat să te testezi aici, în Moldova, când ajungi în țara de destinație ești obligat să te testezi din nou. Deci, trebuie să plătești iar.
„Este un cerc închis din care cetățeanul simplu nu poate ieși. Este o povară foarte mare asupra bugetului familiei. Vă imaginați că bugetul pentru o vacanță planificat de o familie cu venituri medii este de 200-300 de euro. Acum calculați câți bani se adaugă aici ca să faci două sau trei, sau chiar patru teste pentru fiecare membru la plecare și întoarcere, în condițiile în care fiecare test costă aproape 40 de euro. Asta majorează dramatic cheltuielile și reduce șansele multor familii ca să meargă în concediu”, a adăugat Ungureanu.
Ofice - Sputnik Moldova, 1920, 15.08.2021
Coronavirus
COVID-19: Cum vor munci angajații instituțiilor publice începând de mâine
În concluzie, expertul a precizat că, dacă cetățeanul nu-și poate permite aceste cheltuieli, lui îi este încălcat în mod flagrant dreptul la circulație, care este prevăzut de Constituție, de legile noastre și de Convenția Europeană pentru Drepturile Omului.
Fluxul de știri
0