Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pașaport COVID sau test PCR pentru turiști: Ce spun experții

© Photo : Facebook / Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii MoldovaВ Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса
В Молдове стартовала вакцинация врачей от коронавируса - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Abonare
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că CE va prezenta în martie un proiect de lege privind pașaportul electronic de vaccinare, care va permite înregistrarea vaccinărilor, a rezultatelor testelor COVID-19 sau a suportării infecției cu coronavirus.

CHIȘINĂU, 15 mar – Sputnik. Medicul infecționist rus, medic-șef al centrului medical "Liderul Medicinii", Evghenii Timakov, consideră că pașapoartele de vaccinare COVID-19 sunt o modalitate de a controla circulația oamenilor, iar introducerea unor astfel de documente va atrage inegalități sociale, scrie RIA Novosti.

Anterior, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că EC intenționează să prezinte în martie un proiect de lege privind pașaportul electronic de vaccinare, care va permite înregistrarea vaccinărilor, a rezultatelor testelor COVID-19 sau a faptului suportării infecției cu coronavirus.  Reprezentantul OMS în Rusia, Melita Vujnović, a declarat la rândul ei că Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă încă țărilor să introducă pașapoarte de vaccinare COVID-19.

"Pașapoartele COVID reprezintă o clasificare a oamenilor în egali și inegali din punct de vedere social. Rezultă că unii se pot bucura de privilegii, în timp ce alții nu. Și ce se întâmplă dacă eu nu pot să mă vaccinez sau nu vreau să mă vaccinez din anumite convingeri? Este încălcarea voinței unei persoane și a postulatului vaccinărilor benevole", crede Timakov.

De asemenea, specialistul a atras atenția asupra studiilor efectuate anterior, pe parcursul cărora au fost stabilite cazuri masive de reinfectare cu COVID după vaccinare, menționând că chiar și vaccinul Pfizer, care este utilizat pe scară largă în Europa, "nu ne scapă de letalitate". "Și dacă el nu ne scapă de letalitatea și complicațiile grave, care este sensul de a introduce aceste pașapoarte? Este vorba de constrângere, inegalitate socială și controlul obligatoriu a circulației populației", a spus infecționistul.

Медсестра с вакциной AstraZeneca в Сеуле  - Sputnik Moldova, 1920, 15.03.2021
Societate
Strategia de vaccinare în UE este greșită – oficial european

La rândul său, Serghei Voznesenskii, profesor asociat la Catedra boli infecțioase în cadrul Universității RUDN, consideră că majoritatea țărilor, atunci când vor primi turiști străini, vor cere în continuare testele PCR de la ei, nu pașapoartele COVID.

"Toate aceste certificate COVID sunt destul de legate de vaccinurile aprobate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Adică, după cum înțeleg, vaccinarea cu preparatele rusești și chineze nu va fi eligibilă pentru eliberarea acestor certificate, doar Moderna, Pfizer și AstraZeneca, certificate în EU. Cred că marea majoritate a țărilor vor cere testul PCR negativ", a spus Voznesenskii.

În vacanţă, cu pașaportul COVID – când va fi pus în circulație>>>

El este de părere că puține țări au încredere în certificatele internaționale. "Marea întrebare – de ce atunci să nu introducă în aceste pașapoarte un certificat de vaccinare împotriva gripei? Gripa nu este o infecție mai ușoară", a remarcat Voznesenskii.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0