Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Modificarea Legii cu privire la produsele petroliere: Cine are de câștigat

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
Un articol din Legea privind piața produselor petroliere ce reglementează formarea prețurilor va fi expus într-o redacție nouă.
CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Legea privind piața produselor petroliere va fi modificată în aspectul ce ține de reglementarea formării prețurilor. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi în prima lectură de 57 de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova.
Prezenta în sala de ședințe a Parlamentului, directorul Agenției pentru Reglementare în Energetică, Eugen Carpov, a declarat că ANRE susține proiectul întrucât prin acesta se propune înlăturarea echivocului legislativ și a tuturor carențelor admise la textul legii, care generează diverse situații de risc. Raportorul și unul dintre autorii proiectului de lege privind modificarea legii cu privire la produsele petroliere, Vladimir Bolea, a precizat că până la votarea în lectură finală a legii se va veni cu îmbunătățiri.
Precizăm, după modificarea Legii cu privire la produsele petroliere va fi păstrat conceptul de bază al politicii de formare a prețurilor la produsele petroliere prin plafonarea acestora, însă doar în partea ce vizează comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale.
Повышение цен на бензин - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2021
Economie
Parlamentul schimbă din nou legea produselor petroliere: Ce vor să facă deputații
Astfel, se propune ca articolul 4 din respectiva Lege va fi expus într-o redacție nouă şi anume, va indica expres și fără echivoc că preţurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, în baza Metodologiei de calcul şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere.
Proiectul propune ca doar prețul maximal de comercializare cu amănuntul a produselor principale de tip standard - benzină COR 95 și motorină să fie calculat și publicat zilnic pe pagina web al ANRE. În felul acesta, piața angro a carburanților, precum și prețurile de comercializare cu amănuntul a gazului lichefiat și a tuturor celorlalte tipuri de produse cu excepția celor de bază vor deveni complet libere.
Автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Societate
ANRE, despre lipsa de motorină: Operatorii au stocuri mari, dar refuză să le vândă
Comercializarea cu amănuntul a altor tipuri de produse petroliere principale decât cele pentru care sunt stabilite prețurile maxime va fi permisă doar cu condiția vânzării la aceeași stație și a produselor de tip standard.
„În aceste condiții, statul va asigura consumatorul cu produse petroliere de strictă necesitate la prețuri reglementate, rezonabile, transparente, nediscriminatorii şi uşor de comparat, cu respectarea parametrilor de calitate stabiliţi, iar pe de altă parte va oferi acestora posibilitatea alegerii libere a produselor de alternativă”, este precizat în textul Proiectului privind modificarea Legii privind piața produselor petroliere.
Totodată, se propune micșorarea de cinci ori a capacității obligatorii de depozitare pe care trebuie să o îndeplinească un importator și anume de la cinci mii de metri cubi la 1000 de metri cubi. În cazul în care se va diminua cantitatea de produse petroliere pe care o poate deține importatorul, rezervoarele mari ar cădea în categoria de risc de a deveni inutile și în consecință ar putea degrada infrastructura de depozitare. Astfel, 1000 de metri cubi ar fi varianta de compromis dintre relaxarea și facilitarea intrării noilor participanți pe piață și totodată păstrarea parcului existent.
Alexandru Oleinic - Sputnik Moldova, 1920, 15.07.2021
Podcasturi
Oleinic, despre situația pe piața petrolieră: Agitație artificială
La fel, se propune eliminarea necesității de a deține un cuantum de cel puțin opt milioane de lei capital propriu, întrucât acest cuantum minim împiedică apariția pe piață a mai multor agenți economici. De precizat, prin proiect se stabilește că ANRE poate ajusta marja comercială în cazul apariției unor factori care nu puteau fi prevăzuți la momentul aprobării precedente și că aceasta poate interveni în structura marjei nu mai mult de 10% din media efectiv înregistrată de operatori.
Fluxul de știri
0