https://md.sputniknews.com/20210730/parlamentul-schimba-legea-produselor-petroliere-43362988.html
Parlamentul schimbă din nou legea produselor petroliere: Ce vor să facă deputații
Parlamentul schimbă din nou legea produselor petroliere: Ce vor să facă deputații
Sputnik Moldova
Parlamentul schimbă din nou legea produselor petroliere
2021-07-30T08:15+0300
2021-07-30T08:15+0300
2021-07-30T08:15+0300
anre
pret plafon
prețul la produsele petroliere
economie
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/2088/12/20881273_0:160:3073:1888_1920x0_80_0_0_4abee34e5e07ed9909db0ec178d6571c.jpg
CHIȘINĂU, 30 iul - Sputnik. Partidul Acțiune și Solidaritate a desfășurat la Parlament consultări publice cu privire la amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere, la câteva luni după intrarea în vigoare a noii metodologii de plafonare a prețurilor la carburanți.Presa a scris despre presupuse înțelegeri de cartel pe piața produselor petroliere, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a atenționat despre faptul că anumite companii au stocuri mari de motorină, dar ar refuza să le vândă. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor și Transportatorilor Auto, Oleg Alexa, spune că discuțiile de la Parlament au demonstrat că problemele de pe piața petrolieră nu se încheie, iar deputații urmează, în decurs de o lună, să propună alte amendamente la legea de bază.„Conceptual, acest proiect prevede o intervenție suplimentară a statului pe această piață. Probabil, aceste modificări în legislație vor avea un caracter temporar până când Regulatorul își va face treaba corect. El mai spune că în cazul în care legea privind piața produselor petroliere va fi ajustată, bătălia cea mai mare se va da pe segmentul de import al motorinei, un carburant solicitat de transportatori și agricultori.„Ne îngrijorează piața angro, în special de motorină, pentru că ea afectează transportatorii și agricultorii - cei mai mari consumatori de carburanți. Noi considerăm ca este prematur să fie aplicată prevederea din proiect care presupune o liberalizare a prețurilor angro la motorină”, a spus Alexa.Proiectul mai prevede o simplificare a condițiilor de acces pe piața de import a produselor petroliere - relaxarea condițiilor de obținere a licenței pentru importatori prin diminuarea cerințelor privind volumul de depozitare, de la cinci mii la o mie de metri cubi, și pentru capitalul propriu, de la opt milioane la două milioane. Proiectul mai prevede o micșorare a perioadei de fixare a prețurilor de către ANRE la o zi, fapt care nemulțumește companiile petroliere. Acestea solicită ca prețurile să fie fixate de ANRE cu o periodicitate între șapte și cincisprezece zile.Legea privind piața produselor petroliere a fost votată de deputații precedentei legislaturi în luna martie și a fost promulgată de președintele Maia Sandu pe 5 mai. Șeful statului a declarat însă că legea ar fi una slabă și ar conține prevederi confuze, motiv pentru care următorul Parlament ar trebui să o modifice.
https://md.sputniknews.com/20210728/pretul-benzina-crescut-43321906.html
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Știri
ro_MD
Sputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdnn1.img.md.sputniknews.com/img/2088/12/20881273_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_13f4703dc2348ab16b392b2745d34ddc.jpgSputnik Moldova
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
parlamentul legea produselor petroliere
parlamentul legea produselor petroliere
Parlamentul schimbă din nou legea produselor petroliere: Ce vor să facă deputații
Președintele Asociației Patronale a Operatorilor și Transportatorilor Auto consideră că noile amendamente la legea privind piața produselor petroliere, propuse de PAS, conțin prevederi care ar presupune o liberalizare a pieței pentru anumite produse petroliere.
CHIȘINĂU, 30 iul - Sputnik. Partidul Acțiune și Solidaritate a desfășurat la Parlament consultări publice cu privire la amendamentele la Legea privind piața produselor petroliere, la câteva luni după intrarea în vigoare a noii metodologii de plafonare a prețurilor la carburanți.
Presa a scris despre presupuse înțelegeri de cartel pe piața produselor petroliere, iar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a atenționat despre faptul că anumite companii au stocuri mari de motorină, dar ar refuza să le vândă.
Președintele Asociației Patronale a Operatorilor și Transportatorilor Auto, Oleg Alexa, spune că discuțiile de la Parlament au demonstrat că problemele de pe piața petrolieră nu se încheie, iar deputații urmează, în decurs de o lună, să propună alte amendamente la legea de bază.
„Conceptual, acest proiect prevede o intervenție suplimentară a statului pe această piață. Probabil, aceste modificări în legislație vor avea un caracter temporar până când Regulatorul își va face treaba corect.
Acest proiect va permite o intervenție a statului în măsura în care este necesar, totodată, statul va păstra anumite pârghii de influență asupra formării prețurilor, dar, potrivit proiectului, pentru unele categorii de produse petroliere piața urmează să fie liberalizată”, a menționat Oleg Alexa.
El mai spune că în cazul în care legea privind piața produselor petroliere va fi ajustată, bătălia cea mai mare se va da pe segmentul de import al motorinei, un carburant solicitat de transportatori și agricultori.
„Ne îngrijorează piața angro, în special de motorină, pentru că ea afectează transportatorii și agricultorii - cei mai mari consumatori de carburanți. Noi considerăm ca este prematur să fie aplicată prevederea din proiect care presupune o liberalizare a prețurilor angro la motorină”, a spus Alexa.
Proiectul mai prevede o simplificare a condițiilor de acces pe piața de import a produselor petroliere - relaxarea condițiilor de obținere a licenței pentru importatori prin diminuarea cerințelor privind volumul de depozitare, de la cinci mii la o mie de metri cubi, și pentru capitalul propriu, de la opt milioane la două milioane.
Proiectul mai prevede o micșorare a perioadei de fixare a prețurilor de către ANRE la o zi, fapt care nemulțumește companiile petroliere. Acestea solicită ca prețurile să fie fixate de ANRE cu o periodicitate între șapte și cincisprezece zile.
Legea privind piața produselor petroliere a fost votată de deputații precedentei legislaturi în luna martie și a fost promulgată de președintele Maia Sandu pe 5 mai. Șeful statului a declarat însă că legea ar fi una slabă și ar conține prevederi confuze, motiv pentru care următorul Parlament ar trebui să o modifice.