Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Un elicopter cu moldoveni la bord rămâne în Afganistan: De ce nu este evacuat

© Sputnik / Андрей Бок / Accesați arhiva multimediaТушение лесных пожаров в Башкирии
Тушение лесных пожаров в Башкирии - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Abonare
Un elicopter MI-8 al unei companii de transport aerian din Republica Moldova și opt membri ai echipajului, dintre care șase cetățeni ai Republicii Moldova, rămâne în continuare la Kabul.
CHIȘINĂU, 16 aug - Sputnik. Opt membri ai echipajului elicopterului MI-8 al companiei de transport aerian „VALAN INTERNATIONAL CARGO CHARTER” se află în capitala Afganistanului. Ei se află în tabăra Programului Alimentar Mondial al Organizației Mondiale a Sănătății. Șeful departamentului comercial al companiei, Eugen Zagrebelnîi, a declarat pentru Sputnik Moldova că în acest moment sunt analizate câteva opțiuni pentru evacuarea lor.

„Toți membrii echipajului sunt în siguranță, în tabăra ONU, deoarece elicopterul are un contrat cu Programul Alimentar Mondial al ONU. Suntem în contact activ cu aceștia. În acest moment sunt analizate diverse opțiuni cu privire la evacuarea elicopterului. O decizie concretă nu a fost luată, probabil ați văzut ce s întâmplă pe aeroportul din Kabul”, a precizat directorul comercial al companiei aeriene.

Potrivit lui Zagrebelnîi, membrii echipajului sunt în siguranță în tabăra Programului Alimentar Mondial al ONU.
Ambasada Federației Ruse la Kabul - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Internațional
MAE a relatat despre planurile de evacuare a diplomaților ruși din Kabul
„Deocamdată nu vorbim despre modul în care va avea loc evacuarea, deoarece echipajul este împreună personalul ONU. Pot spune că Programul Alimentar Mondial al ONU a funcționat în Afganistan din 1991 până în 2002 cu permisiunea autorităților controlate de taliban. Și în momentul de față nu există pericol pentru angajații ONU. Dacă ar fi existat un astfel de pericol, ONU ar fi organizat evacuarea imediată a angajaților săi, inclusiv a echipajului nostru”, a spus reprezentantul companiei.
Американские солдаты в аэропорту Кабула  - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Societate
Anunț important pentru moldovenii din Afganistan: Iată ce trebuie să facă
Potrivit acestuia, noul guvern afgan este interesat ca Programul Alimentar Mondial al ONU șă-și continue activitatea în această țară.

„Pentru noi este important ca oamenii noștri să fie în siguranță. Suntem în contact cu ei, suntem în contact cu ONU și transmitem informațiile instituțiilor abilitate din Republica Moldova”, a conchis Eugen Zagrebelnîi.

Precizăm, VALAN ICC activează în Afganistan din 1992. În noiembrie 2015, un elicopter MI-8 al acestei companii aeriene s-a prăbușit după ce a decolat de la baza militară din orașul Mazar-i-Sharif. Aeronava a desfășurat o misiune civilă în Afganistan sub auspiciile Națiunilor Unite și a lucrat pentru guvernul SUA, precum și a oferit asistență forțelor de securitate afgane. Unul dintre membrii echipajului a decedat atunci, alți doi piloți moldoveni au fost capturați de militanți. Au fost eliberați abia peste trei ani și jumătate.
Бойцы талибов (запрещены в РФ) - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Internațional
Imagini de coșmar: Afganii se agață cu disperare de un avion american - oameni cad din cer
În octombrie 2017, un avion cargo AN-26 al aceleiași companii s-a prăbușit în mare lângă aeroportul din Abidjan, Coasta de Fildeș. Patru cetățeni moldoveni au murit. Încă șase persoane au fost rănite, inclusiv doi cetățeni ai Republicii Moldova și patru francezi. Avionul a fost folosit de armata franceză ca parte a operațiunii antiteroriste.
Fluxul de știri
0