Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

MAE a relatat despre planurile de evacuare a diplomaților ruși din Kabul

Ambasada Federației Ruse la Kabul - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Abonare
Șef de departament al MAE Kabulov: este planificată evacuarea unei părți a angajaților Ambasadei Ruse la Kabul.
CHIȘINĂU, 16 aug - Sputnik. În Afganistan se află acum aproximativ 100 de angajați ai ambasade Federației Ruse, o parte dintre ei vor fi trimiși în concediu și vor fi evacuați, iar cereri de evacuare din partea cetățenilor ruși de origine afgană, care sunt câteva sute în total, nu am primit deocamdată, a declarat reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru Afganistan, Zamir Kabulov.
"Situația este următoarele: avem o ambasadă, ea este relativ mare, vorbim de aproximativ 100 de persoane. O parte dintre angajații noștri vor fi trimiși în concediu sau vor fi evacuați într-un alt mod, doar pentru a nu crea o prezență prea mare", - a spus el într-o emisiune la "Эхо Москвы".
Oficialul a spus că mai există și o altă categorie - cetățeni ruși de origine afgană, care sunt în număr de câteva sute.
Militari britanici vin în Afganistan - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Rusia
Mesajul ambasadorului Rusiei la Kabul – total diferit de panica occidentală
"O parte dintre ei au fost deja evacuați cu un alt pretext, atunci când i-am evacuat pe cetățenii noștri din cauza pandemiei, mulți dintre ei au părăsit țara, cine a dorit. În prezent nu dispun de date concrete privind adresările din partea deținătorilor pașaportului rusesc, să spunem așa, cu privire la o evacuare urgentă"- a precizat Kabulov.
El le-a recomandat celor care rămân în Afganistan să-și păstreze calmul, dar să nu părăsească locuințele fără o necesitate stringentă și să nu atragă atenția asupra lor, până la clarificarea completă a situației.
"Talibanii au impus în Kabul stare de urgență, ceea ce calific în situația dată drept un pas pozitiv, care va permite de a controla mai eficient orașul în privința eventualelor acțiuni ale unor bandiți netalibani și tâlhari", a subliniat Kabulov.
soldați SUA - Sputnik Moldova, 1920, 16.08.2021
Internațional
Înfrângere totală a Vestului: Statele occidentale își evacuează cetățenii din Afganistan
Situația din Afganistan s-a acutizat în mod deosebit pe parcursul ultimelor săptămâni, odată cu ofensiva talibanilor (mișcare este recunoscută ca teroristă și este interzisă pe teritoriul FR) spre orașele mari. Duminică, militanții au intrat în Kabul și au preluat controlul asupra palatului prezidențial. Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, a declarat că a părăsit țara „pentru a preveni masacrul”. În noaptea spre luni, reprezentantul oficial al biroului politic Taliban* Muhammad Naim a declarat că războiul în Afganistan s-a terminat, iar forma de guvernare a statului va fi clară în viitorul apropiat.
* Organizație teroristă interzisă în Rusia
Fluxul de știri
0