Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Regulile de numire a membrilor CSM și CSP vor fi schimbate – detalii

© Inquam Photos / Octav GaneaJustiție
Justiție - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
Un proiect care prevede reintroducerea unor reguli de numire și alegere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiliului Superior al Procurorilor a fost votat de deputați.
CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Regulile de numire a membrilor Consiliului Superior al Procurorilor vor fi schimbate. Un proiect de lege pentru modificarea unor legi (Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Legea privind organizarea judecătorească și Legea cu privire la Procuratură), a fost votat de 55 de deputați. Potrivit raportorului Sergiu Litvinenco, proiectul de lege este promovat inclusiv pentru a facilita alegerile și numirile în Consiliul Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor, care urmează să aibă loc până la sfârșitul anului 2021.
„De asemenea, proiectul ține cont de modificările constituționale inițiate în decembrie 2020 și de recomandările Comisiei de la Veneția în materia alegerii și numirii membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, recomandări de care nu s-a ținut cont pe deplin la adoptarea Legii nr. 193/2019”, a precizat Litvinenco.
Proiectul prevede că Adunarea Generală a judecătorilor va alege șase membri ai Consiliului - patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de Apel și a Curții Supreme de Justiție. Proiectul de lege nu mărește numărul membrilor judecători ai CSM în contextul modificărilor constituționale inițiate în decembrie 2020, care prevăd că în CSM ar trebui să fie doar șase membri judecători.
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Deputații au votat în prima lectură modificarea Legii Procuraturii
CSM va anunța alegerile cu cel puțin două luni înainte. Candidații pentru aceste funcții se vor înscrie cu cel puțin patru săptămâni până la Adunarea Generală a Judecătorilor. Legea reintroduce cerințele pentru candidații judecător – lucrul efectiv în calitate de judecător timp de trei ani și nesancționarea disciplinară în ultimii trei ani.
Candidații vor prezenta personal dosarele la CSM, inclusiv un document cu principalele obiective pe care și le propune. Dosarele vor fi publicate pe pagina web a CSM în următoarea zi lucrătoare după expirarea termenului de depunere, împreună cu lista tuturor candidaților. Candidații care au depus dosarele cu întârziere sau dacă dosarul este incomplet, nu vor fi admiși la alegeri.
Ministrul Apărării s-a întâlnit cu ambasadorul României la Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Ministrul Apărării s-a întâlnit cu ambasadorul României la Chișinău: Ce au discutat
Proiectul mai prevede că se consideră aleși membri ai CSM candidații care au acumulat cele mai multe voturi. În prezent, pentru a fi ales, candidatul trebuie să acumuleze mai mult de jumătate din voturi.
„Modificarea propusă va permite alegerea tuturor membrilor judecători ai CSM la o singură Adunare Generală. Un sistem similar este aplicat cu succes la alegerea în Consiliul Superior al Procurorilor și în Consiliul Uniunii Avocaților”, a mai spus Sergiu Litvinenco.
Proiectul de asemenea introduce un mecanism mai simplu și mai echitabil de identificare a judecătorilor supleanți. Aceștia nu vor mai trebui să candideze pe o lista paralelă, ci vor fi următorii candidați în concurs care nu au acces în CSM. Eu vor suplini diferența de mandat, în ordinea descrescătoare a voturilor obținute. De asemenea, numărul judecătorilor supleanți nu va fi limitat, cum este în prezent, ceea ce determină probleme practice.
Ceilalți șase membri sunt cei trei membri din oficiu și trei profesori în drept numiți de Parlament. Numărul profesorilor titulari a fost ridicat de la doi la trei. Cei trei profesori vor fi selectați de către Comisia juridică numiri și imunități în baza unui concurs public, al studierii dosarelor și al interviului.
Премьер-министр и члены нового правительства Молдовы приняли присягу - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Politică
Gavrilița către miniștri: Vă rog să fiți pe jumătate procurori
Autorul menționează că proiectul conține prevederi similare în ceea ce privește alegerile în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, CSP va anunța data convocării ședinței cu cel puțin două luni înainte de data ședinței, iar participarea la Adunarea Generală poate avea loc și prin teleconferință, fapt ce asigură posibilitatea participării la ședință și în cazuri extraordinare, cum ar fi pandemia. De asemenea, proiectul prevede publicarea hotărârilor Adunării Generale a Procurorilor pe paginile web în aceeași zi.
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 03.08.2021
Politică
Cine este Sergiu Litvinenco, candidatul la funcția de ministru al Justiției
Proiectul introduce și anumite cerințe față de candidații la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din rândul procurorilor. Respectiv, poate fi ales candidatul care are o vechime în funcție de procuror de cel puțin 3 ani efectiv lucrați și nu a fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. Dosarul candidatului va trebui să conțină curriculum vitae, scrisoarea de motivare și platforma care va conține principalele obiective pe care le va urmări dacă va fi ales membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Dacă candidatul nu întrunește condițiile impuse, a depus dosarul tardiv sau dosarul nu este complet, Consiliul Superior al Procurorilor exclude din concurs candidatul respectiv. Implementarea prevederilor proiectului nu necesită cheltuieli financiare suplimentare din bugetul de stat.
Fluxul de știri
0