Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații au votat în prima lectură modificarea Legii Procuraturii

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
Proiectul privind modificarea Legii cu privire la Procuratură a fost votată în Parlament în prima lectură.
CHIȘINĂU, 13 aug – Sputnik. Proiectul de lege, care prevede modificarea mecanismului de demitere a procurorului general a fost votată astăzi, 13 august, în Parlamentul Republicii Moldova. Cu votul a 53 de deputați, proiectul de lege a fost votat în prima lectură. Proiectul prevede instituirea unui mecanism de evaluare a activității procurorului general, posibilitatea suspendării acestuia din funcție pe parcursul urmăririi penale, precum și instituirea răspunderii disciplinare pentru procurorul general. De notat că ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a acestuia, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.

„În scopul aprecierii activității și a corespunderii cu funcția deținută, performanțele Procurorului General se evaluează de către o comisie de evaluare a performanțelor Procurorului General, constituită ad-hoc de Consiliul Superior al Procurorilor”, este precizat în proiect.

Potrivit proiectului, evaluarea performanțelor Procurorului General se inițiază la sesizarea Președintelui Republicii sau a cel puțin trei membri ai Consiliului Superior al Procurorilor. Evaluarea performanțelor Procurorului General nu poate avea loc mai des decât o dată în an.
Ședința de constituire a Parlamentului de Legislatura a XI-a - 26 iulie 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Schimbarea Legii Procuraturii, examinată în plen: Opoziția-„Bombă cu explozie întârziată”
Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General se constituie în termen de zece zile din momentul inițierii procedurii de evaluare. Aceasta este constituită din cinci membri, dintre care unul este propus de Președintele Republicii, unul de Ministerul Justiției, unul de Consiliul Superior al Magistraturii, unul de Consiliul Superior al Procurorilor și unul de Procurorul General.
Calitatea de membru al comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General poate fi deținută de persoane care dispun de calificare în domeniul dreptului, managementului public, având experiență de cel puțin zece ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Membrii comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General propuși de Președintele Republicii și Ministerul Justiției nu pot fi angajați în serviciul public. Calitatea de membru al comisiei de evaluare a performanțelor Procurorului General nu poate fi deținută de procurori în funcție fie de alte persoane aflate în subordinea Procurorului General.
Viorel Morari - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Stoianoglo l-a demis pe Viorel Morari din funcția de şef al Procuraturii Anticorupție
Totodată, Comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General este în drept de a audia orice procuror și alt angajat al Procuraturii, de a solicita și primi de la orice persoană explicații scrise, date și informații, inclusiv date analitice, de a antrena în procesul de evaluare experți independenți, de a dispune control de audit, inclusiv al managementului instituțional. Comisia de evaluare audiază, în mod obligatoriu, Procurorul General.
În cazul obținerii calificativului „eșuat”, Consiliul Superior al Procurorilor îi propune Președintelui Republicii eliberarea din funcție a Procurorului General. În cazul constatării unor aparențe de abatere disciplinară, comisia de evaluare a performanțelor Procurorului General sesizează Consiliul Superior al Procurorilor.
Deputați în Parlamentul Republicii  - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Politică
Scântei la ședința Parlamentului: De ce s-a certat guvernarea cu opoziția
Potrivit proiectului, Procurorul General poate fi tras la răspundere disciplinară. În funcție de gravitatea abaterilor, Procurorului General i se poate aplica, prin hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor, una din următoarele sancțiuni disciplinare; avertisment, mustrare, eliberare din funcția de procuror general.
Mandatul Procurorului General în privința căruia a fost pornită urmărirea penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale. Președintele Republicii, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, numește un Procuror General interimar pe perioada suspendării. Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0