Ce se întâmplă cu Delfin, unicul submarin al României, construit în URSS

© Inquam Photos / Daniel STOENCIUSubmarinul "Delfinul"
Submarinul Delfinul - Sputnik Moldova, 1920, 13.08.2021
Abonare
De 25 de ani, unicul submarin al României este legat la cheu și nimeni nu poate spune ce viitor va avea, în condițiile în care nici nu poate ieși la misiuni, dar nici de reparații nu mai poate fi vorba. Când a fost ultima sa misune în larg.
BUCUREȘTI, 13 aug – Sputnik. A trecut un sfert de secol de când singurul submarin al României, ”Delfinul”, este legat la cheu.
Nu mai poate ieși la misiuni, din pricina stării tehnice care nu îi mai permite acest lucru.
Din păcate, nici de reparații nu poate fi vorba. Potrivit analizei realizată de Forțele Navale, a rezultat că nu s-au identificat operatori capabili de execuție a lucrărilor de reparație și modernizare de o astfel de complexitate.
Памятные мероприятия, посвященные 17-й годовщине гибели атомной подводной лодки Курск - Sputnik Moldova, 1920, 12.08.2021
Rusia
21 de ani de la cea mai mare tragedie a flotei ruse moderne, naufragiul submarinului Kursk
Iar viitorul submarinului va fi decis numai după ce vor exista fondurile necesare pentru înlocuirea lui, scrie cugetliber.ro.
Anul acesta, de la Ziua Marinei va lipsi ”Delfinul”. Dacă, în alți ani, se putea urca la bordul său, în 2021 această vizită nu mai este permisă.
Ultima sa misiune în larg a fost în anul 1996. Atunci, submarinul era scos aproape lună de lună, în diverse scopuri: de cercetare, patrulare sau exersare trageri.
Acum, însă, din pricina acumulatorilor epuizați, care trebuie înlocuiți, nici aceste misiuni nu mai sunt posibile.
Cugetliber.ro notează că, în 2020, se avea în vedere realizarea de reparații capitale, sens în care au fost în analiză ”diverși operatori economici specializați, cu experiență în repararea submersibilelor, fiind luate în calcul și experiențele altor națiuni în asigurarea mentenanței echipamentelor similare de proveniență ex-sovietică”.
O decizie privind derularea activităților de revitalizare ar fi urmat să fie stabilită în funcție de competențele operatorilor economici identificați și de alocațiile bugetare din bugetul Forțelor Navale.
Репетиция парада ВМФ в Кронштадте - Sputnik Moldova, 1920, 08.07.2021
Rusia
Danez șocat de dimensiunile unui submarin nuclear rusesc
Deși analiza a fost finalizată, nu au fost identificați acei operatori capabili de execuția lucrărilor de reparație și modernizare de o asemenea complexitate.
Submarinul va rămâne cel puțin până în 2031 în dotarea Marinei.

Va rămâne în dotarea Marinei până în 2031, cel mai devreme

Submarinul ”Delfinul” a fost construit în URSS și predat României în anul 1985, după ce, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Rusia a pretins României să predea submarinele pe care le deținea, respectiv ”Delfinul” – predecesorul celui de acum, ”Marsuinul” și ”Rechinul”.
”Delfinul” de acum este din clasa Klio, unul dintre cele mai moderne submarine din Marea Neagră. Acesta este, potrivit descrierii, un vânător de submarine nucleare. Lungimea sa este de 72,9 metri, are 10 metri lățime și este proiectat să semene cu o picătură de apă ajungită.
În imersiune, atinge 17 noduri, iar la suprafață, 8 - 10 noduri. De la achiziționare și până în 1996, participa la misiuni aproape lunar, fie de cercetare, patrulare sau recunoaștere, mai notează publicația citată.
Спуск на воду подлодки Магадан для ВМФ России - Sputnik Moldova, 1920, 13.05.2021
Rusia
NI a prezentat cel mai periculos submarin rusesc
Fluxul de știri
0