Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Bilanțul vizitei lui Kozak în Moldova: În mod sigur, vom fi prieteni!

© Photo : Facebook / Maia SanduВстреча Майи Санду и Дмитрия Козака в Кишиневе
Встреча Майи Санду и Дмитрия Козака в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Abonare
Rezultatele vizitei în Moldova a șefului adjunct al administrației prezidențiale a Federației Ruse Dmitri Kozak - o gamă largă de probleme au fost discutate la întâlnirea extinsă cu Maia Sandu. Despre ce au vorbit interlocutorii, aflați în acest material Sputnik.
CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Adjunctul șefului administrației prezidențiale din Rusia, Dmitri Kozak, s-a întâlnit miercuri cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un format extins. Discuțiile au durat aproximativ două ore.
Printre problemele discutate s-au numărat soluționarea diferendului transnistrean, problema eliminării muniției în Transnistria, exporturile produselor agricole moldovenești către Rusia fătă plata taxelor vamale și furnizarea de gaze rusești către Moldova.

Vizita lui Kozak în Moldova

Că Dmitri Kozak vine în Moldova s-a aflat cu o zi înainte, marți.
Ulterior, administrația președintelui Republicii Moldova a anunțat că, împreună cu președintele Republicii Moldova, șeful MAEIE, Nicu Popescu, și vicepremierul pentru reintegrare, Vlad Kulminsky vor participa la întâlnirea cu Kozak.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
 - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Moldova și Rusia
Declarațiile lui Kozak după întâlnirea cu Sandu: „Vom prieteni sigur” - VIDEO
În plus, la negocieri au participat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, ministrul de Interne, Anna Revenco, și consilierul prezidențial pentru politică externă Christina Gerasim.
Dmitri Kozak a menționat că după învestirea noului Guvern de la Chișinău a început o perioadă de stabilitate.
"După formarea guvernului și după ce a apărut un element de stabilitate, am fost de acord să vorbim despre probleme de pe agenda bilaterală. Conversația a fost foarte constructivă și prietenoasă", a spus Kozak.

Au convenit în chestiunea exportului fără plata taxelor vamale și ridicarea restricțiilor

Kozak a spus că, practic începând cu ziua de mâine, se așteaptă inițierea unui dialog la nivel interdepartamental cu privire la toate problemele care provoacă îngrijorare pentru Moldova și Rusia.
"Am convenit să cooperăm în domeniul comerțului reciproc, să eliminăm restricțiile care au apărut. Și am convenit, de asemenea, asupra unor pași reciproci din partea rusă în ceea ce privește furnizarea de produse agricole moldovenești pe piața rusă", a explicat Kozak.

Livrarea gazului rusesc în Moldova

În cadrul întrevederii, a fost discutată și problema livrării gazelor naturale, unde este nevoie de dialog.
"Problema gazului - care există. Este nevoie de un dialog aici, pentru a lua decizii reciproc avantajoase. Nimeni nu ar trebui să ofere cadouri nimănui, dar nimeni nu ar trebui să dezavantajeze pe nimeni", a spus reprezentantul rus.

Întrevederea Putin-Sandu

În același timp, Kozak a comentat o posibilă întâlnire între Maia Sandu și Vladimir Putin: „Dacă vom ajunge la un acord preliminar cu privire la toate aceste probleme la nivel de lucru, atunci reuniunea va avea loc cu siguranță”.
Potrivit lui Kozak, „Rusia este gata să ajute Moldova, dar pe o bază reciproc avantajoasă, nu în detrimentul intereselor Federației Ruse”.
"Există mari oportunități pentru a ajunge la astfel de acorduri, am văzut asta astăzi pe baza dialogului pe care l-am purtat cu președintele Republicii Moldova", a adăugat Kozak.

Despre noua putere de la Chișinău

Răspunzând la o întrebare ce viza noua putere de la Chișinău, Kozak și-a amintit de una dintre vizitele sale în Moldova, la palatul prezidențial.
"În iunie 2019, în această clădire, am spus că noi acceptăm orice alegere a cetățenilor moldoveni, dacă alegerile vor fi cinstite și fără discriminare. Acest lucru a avut loc astăzi. Noi respectăm alegerea poporului moldovenesc. Suntem gata să colaborăm cu puterea legală. Noi asta facem", a declarat Dmitri Kozak.

Despre soluționarea problemei transnistrene

Adresându-se presei, Kozak a exprimat poziția Rusiei cu privire la soluționarea conflictului transnistrean. Reprezentantul Federației Ruse a spus că această problemă este „una internă a Moldovei”.
"Aceasta este problema voastră internă. Republica Moldova și Transnistria trebuie să ajungă la un acord. Rusia este pregătită să vă ofere asistență pentru a ajunge la un acord, nu mai mult, așa cum a făcut și înainte. Nu suntem pregătiți să prezentăm propriile noastre condiții pentru soluționarea acestei probleme, aceasta este chestiunea voastră internă"- a spus Kozak.
Заявления Дмитрия Козака в ходе визита в Молдову
 - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Politică
Cum a comentat Kozak pierderea alegerilor de către socialiști
Kozak a comentat și zvonuri despre posibile restricții impuse Transnistriei de către Moldova și Ucraina.
"Maya Grigorievna m-a asigurat că nimeni nu ar trebui să aibă astfel de temeri. Nu va exista nici o blocadă. Ei fac totul pentru ca aceasta să nu fie instituită acolo la 1 septembrie, dacă atunci aceste noi restricții intră în vigoare. Au loc negocieri pornind de la faptul că și în Transnistria locuiesc cetățeni ai Republicii Moldova", a precizat Kozak.

Despre munițiile din stânga Nistrului

În plus, a fost discutată și problema legată de eliminarea muniției în Transnistria.
"Ni s-a cerut să ajutăm la soluționarea problemei transnistrene și la eliminarea munițiilor de acolo. Suntem interesați și de eliminarea acestor muniții, termenul de valabilitate a lor a expirat și nu pot fi transportate. Am convenit să cooperăm", a explicat Kozak.

Despre relațiile Republicii Moldova cu Federația Rusă

Răspunzând la o întrebare cu privire la extinderea acordului de cooperare și prietenie între Moldova și Rusia, Kozak a făcut o scurtă declarație:
"Nu am discutat despre asta, dar cu siguranță vom fi prieteni și cu siguranță vom coopera", a subliniat Kozak.
El a mai spus că Rusia așteaptă de la Moldova „un dialog constructiv cu o înțelegere a intereselor naționale, atât ale sale, cât și ale celor rusești”. În special, vorbim despre cooperare economică și interese transnaționale.

Sandu, despre întrevederea cu Kozak: Avem o agendă plină cu Rusia

mere - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Politică
Veste bună pentru producătorii autohtoni: Comerț fără taxe vamale în Rusia
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un comentariu pe pagina sa de Facebook după și despre întrevederea pe care a avut-o cu șeful adjunct al administrației președintelui Federației Ruse, Dmitri Kozak.
Maia Sandu a trecut în revistă subiectele abordate în cadrul întrevederii cu Dmitri Kozak, inclusiv exporturile moldovenești în Federația Rusă.
"Am reiterat poziția noastră în vederea relansării unui dialog pragmatic și constructiv, care să fie în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Am discutat mai multe subiecte importante de pe agenda bilaterală, inclusiv problema exporturilor produselor agricole moldovenești pe piața rusă și noul contract de livrare a gazelor naturale pentru țara noastră", a scris Sandu pe Facebook.
© Photo : Facebook / Maia SanduВстреча Майи Санду и Дмитрия Козака в Кишиневе
Встреча Майи Санду и Дмитрия Козака в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Встреча Майи Санду и Дмитрия Козака в Кишиневе
Președintele Republicii Moldova a declarat că a abordat în discuția cu reprezentantul special al Kremlinului Dmitri Kozak și chestiunea transnistreană.
"Am abordat și subiectul reglementării conflictului transnistrean. Am reconfirmat poziția Republicii Moldova în ceea ce ține de relansarea procesului de reglementare exclusiv pe cale pașnică, folosind instrumente politice și diplomatice și cadrul de negocieri existent, cu respectarea suveranității și a integrității teritoriale a țării noastre în cadrul hotarelor ei internațional recunoscute", a spus Sandu.
© Photo : Facebook / Maia SanduÎntrevederea dintre Maia Sandu și Dmitri Kozak
Встреча Майи Санду и Дмитрия Козака в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 11.08.2021
Întrevederea dintre Maia Sandu și Dmitri Kozak
În final, ea a menționat că Republica Moldova este gata să intensifica contactele bilaterale.
"Avem o agendă plină cu Federația Rusă și multe subiecte de interes comun pentru statele și pentru cetățenii noștri. Am discutat despre ele astăzi și suntem pregătiți să le abordăm pe larg, inclusiv prin intensificarea contactelor bilaterale. Am apreciat deschiderea părții ruse în acest sens, fapt care poate contribui la consolidarea dialogului dintre țările noastre", a conchis Maia Sandu.
Прямая линия с президентом РФ Владимиром Путиным - Sputnik Moldova, 1920, 09.08.2021
Rusia
Decizie importantă luată de Putin - Este vizată și Moldova
Fluxul de știri
0