Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Exercițiile Rusiei și Chinei „Interacțiunea-2021” – un salut pentru americani și talibani

© Министерство обороны РФ / Accesați arhiva multimediaВоенные учения "Восток-2018"
Военные учения Восток-2018 - Sputnik Moldova, 1920, 10.08.2021
Abonare
Practica de mai mulți ani a manevrelor militare ruso-chineze a trecut într-o dimensiune strategică în această săptămână. Aproximativ 13 mii de militari și aproape 500 de unități de echipament militar au fost implicați în exercițiile strategice ale celor două țări
Exercițiile militare strategice ruso-chineze „Vest/Interacțiunea-2021” din nord-vestul Chinei sunt integrate în antrenamentele de exersare a loviturilor aeriene ale forțelor aerospațiale ruse la poligoanele din Asia Centrală care se învecinează cu Afganistanul și indică o continuare a procesului de formare a unei alianțe militar-politice dintre aceste două țări.
Practica de mai mulți ani a manevrelor militare ruso-chineze a trecut într-o dimensiune strategică în această săptămână. Aproximativ 13 mii de militari și aproape 500 de unități de echipament militar au fost implicați în exercițiul operațional-strategic al celor două țări, care se desfășoară în perioada 9-13 august la poligonul militar Qingtongxia din regiunea autonomă Ningxia din China. Rusia este reprezentată de un detașament de aviație operațional-tactic, personalul unei unități de infanterie motorizată din Transbaikal și un staff de comandă. China a antrenat în cadrul exercițiilor militare Forțele Aeriene și trupele terestre.
Военнослужащие армии США в провинции Кандагар, Афганистан - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
"Nicio șansă": A fost dezvăluită strategia SUA în caz de război cu Rusia și China
La începutul manevrelor „Vest/Interacțiunea 2021”, militarii ruși, cu participarea instructorilor chinezi, au tras din armele din dotare ale tancurilor cu cauciucuri și vehiculelor blindate de asalt ale Armatei de Eliberare a Poporului din China (AEPC). La poligonul militar Qintongxia, unitățile de infanterie motorizată rusești, sub comanda generalul-locotenentului Mihail Nosulev, au lovit majoritatea țintelor care imitau piesele de artilerie și obiectele blindate ale inamicului convențional.
Unitățile rusești au participat, de asemenea, la desantarea comună dintr-un elicopter. În timpul exercițiului, militarii cu arme din dotare au efectuat zborul și desantarea într-o zonă necunoscută. Ei au efectuat un marș de mai mulți kilometri pe teren accidentat, au îndeplinit sarcinile stabilite folosind dispozitive moderne de observare și recunoaștere, mitraliere ușoare, puști cu lunetă și puști de asalt AK-12.
O escadrilă de aviație formată din avioane de luptă multirol din cele două țări a decolat de pe aerodromul Yinchuan, a aplicat lovituri asupra țintelor terestre cu bombe de fragmentare cu exploziv ridicat și a exersat retragerea în timp util de la sistemele antiaeriene ale așa-zisului. În același timp, echipajele rusești ale avioanelor de vânătoare Su-30SM și piloții chinezi ai avioanelor Dzyan-11 și Dzyan-7 au interacționat cu succes la toate etapele misiunii.

Coincidență de scopuri și interese

Legenda exercițiului „Vest/Interacțiunea 2021” nu este oficial îndreptată împotriva vreunei țări terțe. Și totuși alegerea poligonului, trupelor și forțelor, strategia de interacțiune este un hieroglif cu multe sensuri deloc întâmplător în „arta războiului” din China.
Posibilitățile grupului comun de trupe ruse și chineze la poligonul Qintongxia fac posibilă (ipotetic) „proiectarea forței” atât în ​​direcția vestică, cât și în cea estică.
Aerodromul de bază al aviației de vânătoare a Rusiei și Chinei Yinchuan este situat la o distanță similară cu cea dintre Kabul și Tokyo - aproximativ 3000 km (coincide cu raza practică de zbor a Su-30SM fără alimentare în aer).
US-EU relations - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Politică
Politico: SUA transformă Europa într-un vasal în confruntarea cu Rusia și China
În același timp, este păstrată intriga: sateliții nu vor „vedea” toate operațiunile tacticile, iar avioanele de recunoaștere ale unui potențial inamic nu își pot îndeplini fără obstacole misiunea în regiunea îndepărtată de nord-vest a Chinei.
Rusia a schimbat poziția câtorva avioane Su-30SM din generația 4++ pentru exercițiile din China și asta este un semnal că există disponibilitate pentru integrarea în luptă a tuturor tipurilor și ramurilor forțelor armate ale celor două țări.
Exerciții navale și terestre comune au fost organizate de mai multe ori. Escadrilele combinate au zburat anterior însă doar peste mare, în timpul patrulării.

Utilizarea în comun a aviației de luptă multirol în cooperare cu forțele terestre este un element nou în manevrele Rusiei și Chinei, un răspuns prompt la provocările militare ale Statelor Unite și NATO în regiunile Mării Negre și China de Est.

Avionul de lupta multifuncțional Su-30SM este echipat cu motoare cu un vectorului de tracțiune controlat și coadă orizontală situată frontal. Un radar aerian cu o rețea de antene permite detectarea avioanelor inamice la o distanță de 140 km, urmărirea simultană a mai mult de 15 ținte aeriene, selectarea celor prioritare și tragerea în 4 dintre ele la o distanță de până la 100 km.
Aeronava de vânătoare este proiectată ca să câștige supremația aeriană, să distrugă țintele aeriene, terestre și maritime, aerodromurile inamice la adâncimi mari - cu rachete de înaltă precizie „aer-suprafața” de diferite tipuri, cu o rază de acțiune de până la 285 km.
Luptătorul chinez Dzyan-11 (J-11D) este considerat echivalentul Su-35S rus, pe baza Su-27. Este capabil să ridice un arsenal care cântărește aproximativ 15 tone, iar raza de luptă a J-11D nu este inferioară Su-30SM.
Wladimir Putin und Xi Jinping in China - Sputnik Moldova, 1920, 26.01.2021
China face front comun cu Rusia împotriva demersurilor SUA
În fața amenințărilor comune la nivel regional (războiul din Afganistan) și la scară globală (declararea Rusiei și Chinei drept principalii adversari militari ai Statelor Unite și NATO până în 2030), integrarea tehnologică și strategică a forțelor armate și, în special, a aviației de atac a Rusiei și Chinei este posibilă, probabilă și necesară. Observăm punerea în funcțiune a acestui mecanism complex la poligonul chinez Tsintuns.
Nu rămân în umbră nici exercițiile militare sincronizate la terenul de antrenament Harb-Maidon, la 20 km de granița cu Afganistan, unde mai mult de 10 avioane și elicoptere din districtul militar central (RF) efectuează operațiunea comună a forțelor terestre din Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan. Aviația militară distruge bazele camuflate ale inamicului imaginar cu lovituri de rachete și bombe, grupul militar comun se pregătește să respingă amenințările din sud, strategia și tactica „Vest/Interacțiunea-2021” se dublează aici, cu propriul lor specific al Asiei Centrale.
Manevre similare ruso-uzbece Sud-2021 tocmai s-au încheiat în Uzbekistan, la poligonul Termez, unde bombardierele rusești Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune au distrus condiționat inamicul de la frontiera afgană.

Pozițiile „Taliban”* și SUA

Actualitatea exercițiilor comune din Asia Centrală și China este confirmată de rapoartele privind operațiunile militare din Afganistan. Talibanii au trecut de la o strategie de control al frontierelor și rutelor de transport ale țării (adică dominația „pe zone”) la capturarea centrelor administrative.
În zilele de weekend, ei au capturat capitalele provinciilor nordice Kunduz, Sari-Pul, Dzhauzjan, precum și Nimroz (la frontieră cu Iran). Acest fapt prezintă o amenințare pentru statele din Asia Centrală cu cel puțin mii de fluxuri de refugiați afgani care nu sunt de acord cu preluarea violentă a puterii de către teroriști.
Preluarea controlului asupra orașelor urmează un singur scenariu: talibanii se apropie de oraș din direcții cheie în vehiculele blindate „trofeu” „Humvees” fabricate în America, blochează aprovizionarea forțelor guvernamentale, căile de evacuare, apoi intră în oraș din 3-4 direcții, împart localitatea în zone de control cu ​​detașamente mobile. Și încep să „curețe” centrele de rezistență.
Xie Feng - Sputnik Moldova, 1920, 26.07.2021
Internațional
China, mesaj ferm către SUA: ”Schimbați politica periculoasă!”
În același timp, armata afgană nu vine (sau nu reușește) să salveze unitățile înconjurate.
Talibanii nu doar asaltează capitalele provinciale și își împușcă adversarii și oponenții, ci promit să execute principalii politicieni afgani după ce intră în Kabul.
Activitatea talibanilor* în provincia Badakhshan, la granița cu Tadjikistan și China, obligă Beijingul să urmeze politica acțiunilor mai active și mai dure în direcția afgană. Pentagonul „a preluat vechea sa practică” și „calcă” pozițiile talibanilor cu bombardiere strategice B-52.
Ne putem imagina resentimentul talibanilor, care au semnat un tratat de pace cu Statele Unite la Doha în februarie 2020.
Orice ar fi, Washington-ul are priorități geopolitice și aspirații politico-militare proprii, care par a fi deseori paradoxale.
Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Charles Brown, a prognozat consecințe „catastrofale” pe 6 august, în cazul în care Forțele Aeriene nu vor fi destul de flexibile pentru a ține pasul cu China. Liderul militar a subliniat că Forțele Aeriene ale SUA trebuie să dispună de o „îmbinare corectă” de capacități pentru a învinge China.
Este evident că pacea în lume nu ține de planurile americane. Afganistanul este doar un episod al unei bătălii globale cu „răul mondial”, „statele repudiate” și alte himere ale Washingtonului.
Potrivit Pentagon-ului, China va fi capabilă să depășească superioritatea aeriană americană până în 2035, în timp ce actualizarea Forței Aeriene a SUA s-a blocat în mare parte - în ultimii 27 de ani s-au dezvoltat doar patru avioane de vânătoare noi. E de menționat faptul că zvonurile despre superioritatea aeriană a avioanelor de vânătoare americane sunt exagerate, iar China a construit rapid 100 de silozuri noi pentru rachete nucleare intercontinentale. Orice superioritate aeriană își pierde valoarea într-un conflict termonuclear.
Exerciții Sea Breeze 2021, elicopter - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Rusia
Rezultatele Sea Breeze – 2021: Rusia a făcut praf legenda exercițiilor SUA și NATO
Pe fondul pregătirilor americanilor pentru viitoarele lupte, pozițiile și trupele Rusiei și Chinei în mod firesc au ceva în comun, exercițiile comune în toate spațiile de utilizare a luptei asigură o creștere eficientă a capacităților de apărare ale celor două țări. Acordul de cooperare militară dintre Moscova și Beijing, ca document oficial, nu va schimba realitatea obiectivă actuală. Pe 5 iunie 2019 Rusia și China au făcut declarații comune privind consolidarea stabilității strategice globale și dezvoltarea interacțiunii strategice, care determină cursul militar-politic al celor două state pentru mai multe decenii.
* un grup terorist interzis în Federația Rusă
Fluxul de știri
0