Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Politico: SUA transformă Europa într-un vasal în confruntarea cu Rusia și China

© PixabayUS-EU relations
US-EU relations - Sputnik Moldova, 1920, 12.07.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Europa se îndreaptă spre un declin geopolitic, transformându-se într-un teren de joc pentru SUA în confruntarea cu China.
BUCUREȘTI, 12 iul – Sputnik. Europa s-a transformat într-un teren de joc pentru SUA, care nu mai consideră necesar să mai ia în calcul interesele colegilor săi de dincolo de ocean, scrie, în revista Politico, politologul portughez Bruno Maçães.
Comitetul Consultativ Independent Anticorupție  - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Republica Moldova
Maia Sandu a adus comisari străini în Moldova - Când încep arestările
Maçães, face trimitere, în special, la o recentă declarație a istoricului Luuk van Middelaar. În opinia cercetătorului, în relațiile ei cu America, Europa trece de la un statut de partener, la cel de vasal.
Cu acest punct de vedere este de acord primul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă, Pierre Vimont, care, potrivit lui Maçães, consideră că acest concept al Europei vasale devine tot mai realist.
„Astăzi Europa arată mai curând ca un teren de joc decât un jucător”, scrie politologul.
Acesta presupune că există câteva cauze a unei astfel de stări. Mai întâi de toate, e vorba de schimbarea raportului de forțe pe arena mondială, unde China a înlocuit Rusia în calitate de principalul oponent al Americii.
“Europa se află acum departe de iureșul evenimentelor. Dimpotrivă, Japonia și India au obținut o importanță mai mare”, explică expertul.
Totodată, europenii nu se mai bucură de un potențial economic și militar de altă dată, iată de ce în cazul unui atac din partea Rusiei sau Chinei, aceștia nu vor reuși să reziste de unii singuri, consideră Maçães.
În plus, Washingtonul se simte vulnerabil, luând în considerație că producția Chinei constituie peste 70 la sută din cea americană, în timp ce în URSS acest indicator nu a depășit niciodată 40 la sută.
“Apariția unui adversar egal va determina America să fie mai puțin generoasă și mult mai mercantilă”, subliniază autorul.
Acesta conchide că SUA merg pe “calea vieții” în direcția unui nou război rece captivant, în timp ce Europa se îndreptă spre un declin geopolitic.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0