Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rezultatele Sea Breeze – 2021: Rusia a făcut praf legenda exercițiilor SUA și NATO

© REUTERS / GLEB GARANICHExerciții Sea Breeze 2021, elicopter
Exerciții Sea Breeze 2021, elicopter - Sputnik Moldova, 1920, 09.07.2021
Abonare
Sub controlul Forțelor Armate ale Rusiei în Marea Neagră și pe teritoriul Ucrainei, pe 10 iulie s-au încheiat exercițiile internaționale Sea Breeze-2021, cu participarea a 5 mii de militari, 32 de nave și 40 de avioane din 32 de state. A venit timpul să tragem linie.
Exercițiile militare ale forțelor navale, aviației și terestre ale SUA și NATO "Sea Breeze 2021" din Marea Neagră se apropie de final. Obiectivele declarate nu au fost atinse: nu se observă o creștere a unității trupelor, navigările solidare ale navelor militare sunt fără succes și fără sens, insurgenții din regiunea Herson nu au fost detectați, Crimeea rusească este de necucerit, provocările militare la frontierele rusești au asigurat “partenerilor” doar o rușine internațională. În plus "Sea Breeze-2021" sunt eclipsate de manevrele rusești de proporții strategice în Marea Mediterană și Oceanul Pacific, care s-au desfășurat practic simultan.
Sub controlul Forțelor Armate ale Rusiei în Marea Neagră și pe teritoriul Ucrainei, pe 10 iulie s-au încheiat exercițiile internaționale Sea Breeze-2021, cu participarea a cinci mii de militari, 32 de nave și 40 de avioane din 32 de state. A venit timpul să tragem linie.
Брифинг президента Молдовы Майи Санду - Sputnik Moldova, 1920, 07.07.2021
Republica Moldova
Sandu vrea ca Moldova să meargă pe calea Ucrainei? - Mai rău decât furtul miliardului
Spre Odesa își urmează cursul pentru “interacțiunea cu aliații” nava de transport și desant a Comandamentului de transporturi navale a flotei SUA USNS Yuma cu un echipaj civil la bord. De asemenea, în Marea Neagră a intrat și vasul forțelor navale spaniole Rayo, înarmat cu două instalații de artilerie de 25 milimetri și două mitraliere de 12 milimetri. Cu toate acestea, principalii eroi ai “confrontării” – distrugătorul britanic Defender și fregata olandeză Evertsen au părăsit Marea Neagră pe 4 iulie, fără a mai risca să se apropie a doua oară de țărmurile rusești. Distrugătorul american cu rachete Ross a staționat pasiv în portul din Odesa și a rămas în memoria observatorilor doar prin vizita la bordul lui a președintelui ucrainean Vladimir Zelenski pe 4 iulie, de Ziua forțelor navale ale Ucrainei. Fregata italiană cu rachete Virginio Fasan se află fără initiative în bazinul Mării Negre din 1 iulie, și este monitorizată în regim non-stop ale forțelor și mijloacelor flotei rusești de la Marea Neagră, aviația Distructului Militar Sud și uneori, în vizorul aviației purtătoare cu rază lungă de acțiune ale Forțelor Aerospațiale rusești. Toți trebuie să învețe.
Военнослужащие армии США в провинции Кандагар, Афганистан - Sputnik Moldova, 1920, 05.07.2021
"Nicio șansă": A fost dezvăluită strategia SUA în caz de război cu Rusia și China
În câteva zile s-a creat impresia că principala activitate a Sea Breeze 2021 este conentrată pe uscat – regiunea Herson, unde forțele multinaționale de operațiuni speciale exersau diverse scenarii de lichidare a “formațiunilor paramilitare ilegale”. Evident, cu o aluzie la Donbas, Transnistria, Abhazia și Oseția de Sud. Au participat unitățile speciale ale Georgiei, Moldova, Ucrainei și batalioane ale infanteriei maritime a SUA.  
Grupurile speciale de „specialiști” erau aruncați în spatele “inamicului” cu ajutorul tiltrotoare americane V-22 Osprey, care ar permite să rămâne neobservați. De asemenea, instructorii occidental și-au împărtășit experiența în organizarea diversiunilor. Se pare că “partenerii” nu au reușit să însușească lecțiile războiului rușinos de 20 ani în Afganistan.

Ce transportă USNS Yuma

La etapa finală a Sea Breeze 2021, acțiunile nave de transport și desant Yuma în Marea Neagră pare una neclară. Chiar dacă catamaranul a sosit pentru evacuarea batalionului infanteriei navale a SUA din regiunea Hersona, e puțin probabil să vină cu calele goale. Mai devreme, Ministerul Apărării al Rusiei a avertizat că sunt acoperirea exercițiilor, NATO planifică să livreze din nou Ucrainei arme moderne pentru războiul din Donbas. Aici sunt posibile câteva variante.
Форум Армия-2020. Экспозиция - Sputnik Moldova, 1920, 04.07.2021
Rusia
Rusia va exporta drone militare din 2022
Capacitatea de transport a USNS Yuma permite aducerea, spre exemplu, un lot mare de arme cu lunetă americane M107A1 ale firmei Barrett cu calibrul de 12,7 milimetri și muniții pentru ele. Anterior, Ucraina a contractat arme Barrett într-o cantitate de 3500 de unități, în valoare de 41,5 milioane de dolari, pentru acțiuni militare în Donbas de la o distanță sigură.
Vasul Yuma (de clasa Spearhead) se supune comandamentului transporturilor maritime (Military Sealift Command) și este destinată pentru transferul operativ al trupelor, aprovizionarea unităților și desfășurarea operațiunilor de salvare. Principalii parametri ai navei sunt: tonajul de 1500 de tone, lungimea de 103 metri, lățimea – 28 de metri, pescajul de 3,83 metri, viteza maximă de peste 40 de noduri (aproximativ 80 de kilometri pe oră). Echipajul e compus din 40 de marinari civili.
Ipotetic, pescajul mic permite navei să treacă spre porturile din Marea Azov ale Ucrainei prin strâmtoarea Kerci, însă marea internă a Rusiei este inaccesibilă pentru forțele navale ale SUA și NATO.
Эсминец Дефендер ВМС Великобритании в порту Одессы, Украина - Sputnik Moldova, 1920, 01.07.2021
Rusia
De ce nava olandeză Evertsen nu a repetat “isprava” britanicului Defender?
Mai devreme, navale Defender și Evertsen au încercat prin metode provocatoare să testele capacitatea de apărare a Rusiei în apropierea capului Fiolente și strâmtoarea Kerci. Distrugătorul britanic Defender a intrat la trei kilometri în apele teritoriale rusești pe 23 iunie și și-a schimba direcția după ce a fost amenințat cu focuri de nava de grăniceri a FSB și după câteva bombardamente de-a lungul cursului. Fregata olandeză Evertsen se mișca provocator în direcția podului Crimeei pe 24 iunie și a plecat în apele neutrale după ce a fost escortat activ de aviația flotei ruse de la Marea Neagră (măsuri profilactice).
Deazacordul unor strate cu contururile frontierelor rusești nu le fac “transparente” pentru NATO. În cadrul ultimele Linii Directe președintele rus Vladimir Putin a dat de înțeles foarte clar că Rusia își va proteja frontierele și suveranitatea și va răspunde dur la provocări. E puțin probabil ca “partenerii” să riște cu vasul Yuma în spatele eșuatelor exerciții Sea Breeze-2021, în vizorul avioanelor de luptă Su-30SM și bombardierul cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 al Forțelor Aerospațiale rusești. Pentagonul și NATO înțeleg toate riscurile “reacționării și descurajării” în regiunea Mării Negră.

Dansul ritualic împotriva unei strategii reale

Международные учения Sea Breeze - 2019 в Одессе - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2021
Politică
Manevrele „Sea Breeze 2021”, culisele marii confruntări

Obiectivul înfricoșării primitive a Rusiei nu a fost atins în cadrul Sea Breeze 2021, nu se observă nicio valoare strategică sau cel puțin tactică a exercițiilor. Legenda manevrelor nici nu prevedea o anumită contrareacție din partea inamicului convențional. Flota rusă de la Marea Neagră “a intrat în joc” la propria inițiativă și doar în folos propriu, în timp ce principalele nave de rachetă ale flotei rusești îndelineau în paralel sarcini în Marea Mediterană.

Specialiștii Comandamentului Forțelor pentru Operațiuni Speciale ale SUA și NATO, care tocmai au primit un șut în Afganistan, și-au împărtășit experiența cu “noii europeni” ucraineni și, probabil, le-au sporit încrederea în sine. Totodată, e puțin probabil ca militarii ucraineni, georgieni și moldoveni să fi reușit să-și sporească potențialul de luptă.
Международные учения Sea Breeze-2019 в Одессе - Sputnik Moldova, 1920, 29.06.2021
Rusia
Expert: Participarea Moldovei la Sea Breeze este un pas neprietenos în raport cu Rusia
Mai devreme, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat: “Ne mândrim cu compatibilitatea operativă și cu capacitățile pe care le domenstrează Sea Breeze 2021”. Cu toate acestea, luând în considerație și calitatea trupelor implicate (în medie, câte 150 de militari din fiecare din cele 32 de țări), observăm un nivel minor al antrenamentelor. Sau ieșirea în mare, care după nivelul de complexitate nu atinge nici formatul probelor de curs K-2 în componența unui singur echipaj (focuri de artilerie asupra țintelor aeriene și maritime, exerciții de control al daunelor în mișcare, antrenamente de comunicare și generarea a interferențelor radioelectronice, organizarea apărării antiaeriene și antibarcă).
Oare unde sunt unitățile de nave operațional compatibile ale Ucrainei, SUA și NATO? Unele au plecat, iar altele sunt departe de acțiunile bine puse la punct pe mare conform unui singur plan – în bătaia de foc a inamicului (să ne amintim de potențialul Flotei Ruse de la Marea Neagră: rachete de croazieră la bordul submarinelor și navelor, sisteme antinavă și de apărare antiaeriană de coastă, cu o rază de acțiune de 400 de kilometri, aviația de asalt).
Основатель WikiLeaks Джулиан Ассанж в полицейском автомобиле (11 апреля 2019). Лондон - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2021
Snowden și Zaharova, după moartea lui McAfee: “Assange ar putea fi următorul”
Pe fundalul simplificărilor și “dansurilor ritualice” Sea Breeze-2021, forțele navale rusești și aerospațiale au demonstrat frontal cum trebuie să fie organizate manevre complexe și de proporții ale forțelor diversificate, aflate la o distanță mare de bază – în Marea Mediterană și Oceanul Pacific.
Navele și submarinele flotei rusești din Oceanul Pacific, în interacțiune cu aviația de cursă lungă cu rachete (Tu-95MS și Tu-160) au exersat cu succes distrugerea cu rachete de croazieră a unui grup de portavioane a unui inamic convențional. Americanii au fost extrem de alarmați, au ridicat în aer cele mai bune avioane de luptă F-22 Raptor, au urmărit acțiunile avioanelor și navelor rusești în apropiere de baza navală Pearl Harbor – la o distanță de aproximativ 20 de mile maritime de țărmul SUA (statu Hawai, similar Crimeei rusești).
Manevre similare ale navelor de rachetă și submarine ale flotei de la Marea Neagră de interacțiune cu purtătoarele de rachete hipersonice MiG-31K și bombardierele Tu-22M3 s-au desfășurat cu succes în Marea Mediterană – aproximativ la 15 mile de portavionul britanic Queen Elizabeth. Rusia a transferat în premieră în regiune, la baza Khmeimim din Siria avioane purtătoare ale rachetelor hipersonice “Kinjal”, evidențiind în acest fel vulnerabilitatea majoră a flacului sudic al NATO.
АрМИ — 2020. Танковый биатлон. Эстафета. Финал - Sputnik Moldova, 1920, 22.06.2021
Rusia
Coșmarul Occidentului: Vor forma Rusia și China o alianță militară?
Rusia nu caută conflicte militare cu vecinii de planetă, nu adresează amenințări, dar cu toate acestea dispune de niște argumente solide în dialogul impus de Occident de pe „poziții de forță”. A se observa că SUA cheltuie pentru nevoi militare de 12,5 ori mai mult decât Rusia, însă exercițiile antirusești Sea Breeze 2021 în Marea Neagră se încheie în vizorul sistemelor de rachete de coastă și sub aripa purtătorului de rachete Tu-22M3. La acțiunile neprietenoase ale vecinilor de planet, Moscova va răspunde întotdeauna asimetric. Și cei din Occident au început să înțeleagă că nu există niciun scenariu de victorie asupra Rusiei. Amenințările militare în adresa Rusiei sunt periculoase, în primul rând, pentru ceic are le formulează în mod frivol. Nu în zadar ziarul britanic Daily Mail a numit acțiunile distrugătorului HMS Defender la țărmul Crimeei “o ieșire stupidă”.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Fluxul de știri
0