Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Majorarea cotelor și CSI sunt prioritare - Ce schimbări va suporta Rossotrudnicestvo

© Sputnik / Илья Наймушин / Accesați arhiva multimediaВозобновление очного обучения в вузах
Возобновление очного обучения в вузах - Sputnik Moldova, 1920, 05.08.2021
Abonare
Noua campania desfășurată de Rossotrudnicestvo își va lua startul chiar în anul acesta. Cetățenii din CSI vor avea mai multe posibilități de a beneficia de studii gratuite în universitățile din Rusia, au anunțat reprezentații agenției.
CHIȘINĂU, 5 aug. - Sputnik, Danara Kurmanova. La 4 august, Agenția Federală Rossotrudnichestvo a anunțat lansarea următoarei selecții pentru admiterea străinilor la universitățile rusești în anul universitar 2022-2023.
Деловая встреча участников президентской программы Новое поколение с руководителем Россотрудничества Евгением Примаковым - Sputnik Moldova, 1920, 07.06.2021
Rusia
Primakov, despre cooperarea cu Moldova și unicitatea ei
Admiterea va începe pe 1 septembrie și va fi marcată de o serie de reforme - de la creșterea locurilor din cota pentru străini, până la dezvoltarea de noi programe, în cadrul cărora va fi posibil să obțineți un loc bugetar într-una din universitățile rusești. Toate detaliile noii campanii a lui Rossotrudnichestvo pot fi găsite în acest material Sputnik.

CSI - în primul rând

Agenția Rossotrudnichestvo crește în mod constant numărul de locuri finanțate de buget în universitățile rusești pentru străini în cadrul cotelor destinate acestora. Dacă în ultimul an universitar agenția a înscris 15 mii de solicitanți străini, atunci anul acesta 18 mii de persoane din 175 de țări ale lumii au fost admiși în universități în cadrul cotei pentru străini.
Петербургский международный экономический форум. День первый - Sputnik Moldova, 1920, 28.05.2021
Rusia
Rossotrudnicestvo: Avem sarcina de a consolida țările prietene Federației Ruse
În anul universitar 2022-2023, volumul cotelor pentru străini va crește la 23 de mii de locuri. În același timp, țările CSI rămân o prioritate pentru agenție, notează șeful Rossotrudnichestvo Evgenii Primakov.
"În primul rând, desigur, suntem interesați de țările vecine", a spus Primakov, subliniind că anul acesta, din 80.000 de cereri, 30% au venit din țările CSI.
Potrivit șefului agenției, Tadjikistan a participat cel mai activ la calificare, de unde au venit peste 5 mii de cereri. Primele 10 țări, în ceea ce privește numărul de cereri, au parvenit din Uzbekistan (3 mii de cereri), Kazahstan (2 mii de cereri), precum și Kârgâzstan și Turkmenistan (puțin mai puțin de 2 mii de cereri).
Solicitanții din țările vecine se înscriu în principal la programe de licență. Elevii tadjici de mai ieri, de exemplu, aleg medicina, economia și informatica. Ce idin Kazahstan preferă și tehnologiile computerizate, dar sunt interesați și de lingvistică și pedagogie. Iar cei care vin din Uzbekistan optează în principal pentru medicină, geologie și afaceri cu petrol și gaze.

Trecerea la tehnologiile digitale

Noua campanie de admitere se va desfășura până la 1 noiembrie. Solicitanții străini pot depune actele online, pe portalul „Educație în Federația Rusă pentru Străini”, - a explicat Evgenii Primakov.
„Anul acesta portalul funcționează în regim de testare - a spus șeful Rossotrudnicestvo - Credem că va intra în funcțiune industrială deja anul viitor. Acum puteți depune cerea, puteți parcurge toate procedurile de selecție necesare prevăzute în prima etapă de selecție, care sunt implementate de misiuni străine și ambasade rusești".
Potrivit lui Evghenii Primakov, formatul de cerere online face admiterea străinilor „cea mai transparentă și mai ușor de înțeles, excluzând diverse posibile preocupări de corupție”.
Mecanismul pentru completarea unei cereri pe site este foarte simplu: solicitantul este invitat să completeze un chestionar și să atașeze un pachet de documente, însoțindu-l cu informații despre realizările personale. Testarea pentru persoane din țări din care provin multe aplicații a fost online, de asemenea. Conform noilor reguli, participantul la selecție este testat de la distanță folosind un computer. În timpul testului, un reprezentant al comisiei speciale îl urmărește prin cameră.
Ирина Влах встретилась с Олегом Васнецовым - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2021
Societate
Bașcanul Găgăuziei s-a întâlnit la Chișinău cu ambasadorul Rusiei în Moldova
Testele sunt efectuate în limba rusă, anul acesta 8.000 de solicitanți din Turkmenistan, Kazahstan, Ucraina, Belarus, Armenia, Azerbaidjan, Abhazia și Osetia de Sud le-au susținut deja. Potrivit lui Evgheni Primakov, noul format de testare s-a dovedit a fi deosebit de eficient pe timp de caz de pandemie, deoarece traficul a fost restricționat în întreaga lume și mulți solicitanți nu ar putea să vină pentru testarea față în față.

Nu doar în cadrul cotelor

O altă inovație oferită de Rossotrudnichestvo este introducerea de subvenții. Acum ideea este în curs de examinare de către autorități, spune șeful adjunct al agenției Pavel Șevțov.
„Cotă oferă un loc gratuit la instruire, iar subvenția oferă nu numai instruire, ci și zbor, o bursă,” explică el. „Un astfel de model ar echivala concurența cu programele educaționale din Vest și China, care oferă în principal subvenții. Prin urmare, avem nevoie de un pachet social complet ".
Cu toate acestea, pentru cetățenii din CSI, Rusia oferă acum oportunități suplimentare de a studia gratuit, spune Pavel Șevțov. „Spre deosebire de cetățenii țărilor care nu fac parte din CSI, copiii din CSI pot merge la buget printr-o admitere separată deținută chiar de universități, precum și prin intermediul olimpiadelor", spune el. „Olimpiadele sunt un mod eficient de a identifica tinerii talentați.

Una dintre cele mai strălucitoare este olimpiada internațională pentru studenții absolvenți "Open doors: Russian Scholarship Project" (Deschideți ușile: proiectul de burse rusești).

Străinii cu vârsta de peste 30 de ani participă de obicei la olimpiadă și, la fel ca în cazul lui Rossotrudnichestvo, majoritatea cererilor de participare provin de la cetățeni din CSI, spune coordonatorul proiectului, Irina Karelina.
"15% din grupul de câștigători ai olimpiadei sunt reprezentanți ai țărilor CSI", a spus Irina Karelina într-un comentariu adresat Sputnik. - Absolvenții din țările vecine au mai multe șanse să obțină o subvenție pentru instruire, deoarece sistemele noastre educaționale sunt compatibile, iar participanții din CSI vorbesc fluent limba rusă. Cele mai active țări sunt Uzbekistan și Kazahstan, iar cele mai solicitate programe de masterat sunt afaceri, științe politice, filologie și inginerie. După cum arată sondajul, participanții din CSI doresc să studieze în Rusia, pe baza calității educației rusești și a confortului de a trăi în țară".
Евгений Примаков - Sputnik Moldova, 1920, 25.06.2020
Societate
Noul șef al Rossotrudnicestvo, despre planurile de viitor - detalii
Fluxul de știri
0