Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, anchetat penal pentru trădare de patrie

© AFP 2022 / SERGEI SUPINSKYPreședintele ucrainean Vladimir Zelenski
Președintele ucrainean Vladimir Zelenski  - Sputnik Moldova, 1920, 23.07.2021
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
O instanță din Kiev a obligat ancheta să pornească dosar penal președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, pentru trădare de patrie.
CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Judecătoria raionului Șevcenko din Kiev a obligat Biroul de Stat de Investigații să pornească dosar penal privind probabila trădare de stat de care s-ar face vinovat președintele ucrainean Vladimir Zelenski și anturajul său pentru că ar fi periclitat operațiunea privind reținerea membrilor companiei militare private Wagner. Anunțul a fost făcut de fostul deputat al Radei Supreme al Ucrainei Andrei Teteriuk, care a și mers în instanță solicitând acest lucru.
Maia Sandu Volodimir Zelenski - Sputnik Moldova, 1920, 21.07.2021
Analize și opinii
Suharevskaia: Cauza pentru care Sandu riscă să-i urmeze calea lui Zelenski
Anterior, Teteriuk a expediat Biroului de Stat de Investigații o cerere în care a denunțat presupusa trădare de stat săvârșită de Zelenski și anturajul său care s-ar explica prin faptul că ar fi deturnat reținerea luptătorilor Wagner. Biroul a refuzat să inițieze dosar penal pe acest caz, după care fostul deputat s-a adresat instanței de judecată cu cererea de a obliga Biroul de Stat de Investigații al Ucrainei să inițieze totuși această cauză penală.
"Plângerea noastră care vizează lipsa de reacție a Biroului de Stat de Investigații a fost satisfăcută în deplină măsură. Potrivit deciziei instanței, acum Biroul este obligat, potrivit legii, să înregistreze denunțul nostru comun cu Igor Lapin și Iurii Gudimenko privind comiterea "crimei de trădare de stat", să inițieze dosar penal și să introducă informațiile în registrul unic al investigațiilor prejudiciare", a scris Teteruk pe pagina sa de Facebook, fiind citat de RIA Novosti.
Amintim că în data de 29 iulie 2020 autoritățile belaruse au anunțat că au reținut 33 de cetățeni ruși. Organul de Anchetă al Belarusului a precizat că cei reținuți sunt suspectați că ar fi pregătit dezordini în masă în această țară. concomitent, potrivit informațiilor serviciilor speciale, anterior a fost recepționată informația că în Belarus vor sosi mai bine de 200 de luptători pentru a destabiliza situația din Belarus în timpul campaniei electorale. Alegerile prezidențiale din Belarus au avut loc în data d e 9 august 2020.
Милиция в Белоруссии - Sputnik Moldova, 1920, 29.07.2020
Politică
Presa din Belarus anunță despre reținerea a 33 de cetățeni ruși
Mai târziu, purtătorul de cuvânt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, că cel mai probabil, cetățenii ruși reținuți de autoritățile belaruse erau angajații unei întreprinderi de pază private și erau în tranzit prin această țară. Ei au întârziat la cursa pe care o aveau.
Cei reținuți, potrivit lui Peskov, nu au săvârșit acțiuni ilegale, iar Rusia nu s-a amestecat în treburile interne ale Republicii Belarus.
Милиция в Белоруссии - Sputnik Moldova, 1920, 30.07.2020
Societate
Kremlinul a comentat reținerea cetățenilor ruși în Belarus
Atunci Kievul a cerut să-i fie predați 28 din cei 33 de cetățeni ruși reținuți pentru a fi trași la răspundere penală pentru că ar fi săvârșit acrime legate de situația din Donbas. Reprezentanții Kievului precizau atunci că, cei 28, 8 ar fi deținut și cetățenia Ucrainei și ar fi fost acuzați în baza articolelor ce încriminează activitatea în organizații teroriste.
După care, în data de 14 august 2020, Procuratura Generală a Federației Ruse a anunțat că 32 din cei 33 de reținuți în Belarus revin în Rusia. Cel de-al 33 cetățean, care deținea și cetățenia belarusă, a rămas în Belarus.
📷
Fluxul de știri
0